Kuvassa vasemmalta: Veli-Matti Karinkanta, Pascal Tayot, Mika Korpelainen ja Kari Neuvonen.

Uusimmat sääntötulkinnat Malagan seminaarista 10.-11.1.2014

Raportti tuomari- ja valmentajaseminaarista 10-11.1.2013 Malagasta

Paikalla olivat Suomesta tuomareista Mika Korpelainen, Kari Neuvonen ja Veli-Matti Karinkanta. Joukkuetta täydensi päävalmentaja Pascal Tayot.

Olennaiset kohdat tuomariseminaarista tiivistettynä

1. Jos ottaa epänormaalin otteen, pitää siitä hyökätä heti, muuten saa shidon. Huom! Aiemmin näin tiukka tulkinta  on ollut voimassa ainostaan ristikahvatilanteissa.

2. Mikäli ottelija irroittaa vastustajansa otteen peräjälkeen enemmän kuin kahdesti yrittämättä hyökätä tai pyrkimättä normaaliin otteeseen tuomitaan hänelle shido.

3. Kaikki alastulot, joissa uke tekee vartalostaan sillan, oli mukana olkapää tai hartiat tai pelkkä pää ja jalat/jalka, tulkitaan sillaksi -> ippon.

4. Mikäli ottelija menee molemmilla jaloillaan otteluealueen rajan yli hyökkäämättä tai puolustautumatta todellista hyökkäystä (vaikka vastustaja olisi ottelualueella)tuomitaan siitä hänelle shido. Mikäli ottelija menee ottelualueen rajan yli yhdellä jalallaan, eikä hyökkää tai tule takaisin ottelualueelle välittömästi, vaan jää seisoskelemaan ulkopuolelle ko. tilanteessa, tuomitaan siitä hänelle shido. Välittömän vastaliikeen tai jatkoliikkeen saa tehdä molemmat jalat ottelualueen ulkopuolelta.

5. Ne-wazatilanteissa ottelualueen ulkopuolella voi torin tekniikka ja tekijä muuttua, ilman mate-kometoa, mikäli siirros tekniikasta toiseen/tekijästä toiseen tapahtuu sujuvasti.

6. Ottelijat eivät palaa kesken ottelun enää paikoilleen varoituksien antomatetilanteissa, vaan ne annetaan rikepaikalla pystyasennossa, paitsi ne-waza ja rajanylitystilanteissa, joissa ottelijat pyydetään aloituspaikoille ennen varoituksen julistamista. Myös puvunkorjaukset tehdään aloituspaikoilla.

7. Yukon saamiseksi riittää, että uken ylävartalon kylki koskettaa tatamia.

8. Judogin koko suurenee. ks.alla.

9. Myöhässä olevaa ottelijaa odotetaan enää puoli minuuttia vastustajan odotellessa tatamilla. Tämän jälkeen tuomitaan tatamilla ajoissa ollut ottelija voittajaksi.

10. Tuomiot voidaan oikeudenmukaisuuden nimissä muuttaa jälkikäteen, vaikka tuomarit ja ottelijat olisivat tatamilta jo poistuneet.

11. Karhunhalaushyökkäyksen saa tehdä, jos jommallakummalla ottelijalla on jonkinmoinen ote vastustajastaan.

11. Uusiin sääntöihin perehdytetään kaikissa kotimaan alkuvuoden kilpailujen alussa.

 

Seuraavana on raportti edellämainituista selityksineen ja IJF:n www-sivuilla julkaistavien videoklippien vastaukset suomennettuna ja selitettynä.

Judogin koko muuttuu: Hihat: sivulta eteenpäin kädet ojentamalla hihan suun on ulotuttava ranteesta ylöspäin käännetyn käden rannetaitteeseen. Lisäksi helmojen on riitettävä niin päällekkäin, että kaulakuopasta alaspäin ihoa näkyy korkeintaan kymmenen senttiä.

Käsiotteet: Normaali ote: kumpikin käsi on uken judogin keskilinjan eri puolilla  kauluksessa, hihassa, kyljessä, selässä. Kaikista epänormaaleista otteista annetaan shido, mikäli niistä ei hyökätä välittömästi. Muutos aiempaan: ennen sai epänormaalia otetta pitää muutamia sekunteja ilman varoitusta, nyt ei hetkeäkään ilman yritystä. Pistooli- ja taskuote puolestaan sallitaan, mikäli niistä hyökkää välittömästi. Muutos aiempaan: molemmat otteet olivat kiellettyjen listoilla hyökättiin niistä tai ei. Kaikki vastustajan otteen estämiset tuomitaan shidolla. Epänormaalin otteen saa ottaa joko välittömästi hyökätäkseen tai vaihtaakseen välittömästi normaaliin otteeseen. Vastustajan alistamisesta vahvalla otteella rangaistaan shidolla. Samoin vastustajan hihan yms. painaminen alas passaamistarkoituksessa on shidon arvoinen teko. Ristikahvatilanteessa ei saa pelattua itselleen aikaa pelkästään jalkaläpsyillä. Hyökkäyksen on oltava aito ja todellinen.

Otteen irrottaminen: mikäli ottelija repii irti vastustajansa otteen kolmannen kerran putkeen hyökkäämättä, rangaistaan tästä shidolla. Lyömällä ei saa irroittaa otetta. Kahdella kädellä uken käsivarresta tarttumalla otteen irroittaminen on kielletty. Heti ensimmäisestä kerrasta saa shidon. Jos ottelija rikkoo vastustajansa otteen, saa tämä ilman varoitusta irroittaa myös otteen itsestään, olihan otteiden rikkomisen aloite tällä ensimmäisellä. Jos tästä tilanteesta varoitus annetaan, se annetaan ensimmäiseksi otteen rikkoneelle.

Ulosastuminen: Ottelijoiden halutaan ottelevan keskellä. Täten yliastumisissa pitää olla erityisen ankarana varoituksien suhteen. Jos astuu ulos molemmilla jaloillaan yrittämättä, vaikka vastustaja on ottelualueella, saa shidon. Jos astuu ulos yhdellä jalalla ja joko palaa takaisin ottelualueelle välittömästi tai hyökkää, ei saa shidoa. Jos tähän yhden ottelualueen ulkopuolisen jalan tilanteeseen jää seisoskelemaan, saa shidon. Poistumiset ottelualueelta normaalien hyökkäyksien tai puolustautumisien seurauksena sallitaan edelleen ilman varoitusta. Entiseen tapaan voi välittömän vastaliikeen tehdä ottelualueen ulkopuolelta kahdella jalalla seisten. Myös sisältä alkaneen hyökkäyksen voi jatkaa loppuun kombinaatiolla ottelualueen ulkopuolella.  Ulosastumis-shidoilta ei pelastu epätoivoisilla sasae, tomoenage yms. jalkaläpsyillä. Ottelualueen rajan ylittäjän hyökkäyksen pitää olla todellinen, muuten hän saa shidon. Poikkeustapauksissa voidaan shido antaa ulosastumisesta molemmille ottelijoille samasta tilanteesta. Ylisastumisissa tarkoitus viedä ottelu rajalle on tuomittavaa ja siitä tulee antaa shido heti mahdollisuuden tullessa. Ulostyöntäjää rankaistaa edelleen shidolla.

Ne-wazassa saa ottelualueen ulkopuolella vaihtaa tekniikkaa ja tekijää, mikäli tilanne jatkuu sujuvasti, ilman maten pelkoa. Ne-wazatilanteet rajan ulkopuolella: Jos keskeytät tilanteen liian aikaisella matella, on tilanne menetetty. On siis parempi odottaa tilanne kunnolla loppuun ennen maten julistamista. Tarkkaavaisuutta tarvitaan myös tilanteissa, joissa uke yrittää nostaa torin ilmaan maten saadakseen esim. jujigatametilanteessa. Maten saadakseen on uken todellakin otettava kontrolli tilanteessa ja nostettava tori vakaasti ilmaan. Mikään horjuva nouseeko/ei nouse tilanne ei riitä maten komentamiseksi, vaan tuomarin on odotettava, kaatuuko parivaljakko takaisin tatamiin vain ei?

Siltatilanteet:  Aikaisempaan tulkintaan, jossa sillaksi määriteltiin tilanne, jossa ainoastaan uken pää ja jalka/jalat koskettavat tatamia tuli radikaali muutos. Tästä eteenpäin ipponin arvoiseksi sillaksi tulkitaan kaikki  tilanteet , joissa  uke pyrkii pelastautumaan selälleen tulosta vartalonsa kaarelle kääntäen ts. myös hartia-/kylki-/olkapääsillat eivät pelasta ipponilta. Tarkoituksellinen ippponin välttäminen sillalla on siis tuomittava teko, josta vastustaja palkitaan ipponilla. Perimmäisenä syynä tälle tulkinnalle on erityisesti lasten ja nuorten loukkaantumisen estäminen.

Yuko: Yuko tuomitaan, mikäli uke tulee alas siten, että tämän ylävartalon kylki koskettaa tatamia. Mikäli uken kainalon alta "mahtuu hiiri tms. eläin juoksemaan" ei yukoa tule antaa. Mikäli uken kyynärpää on kyljessä kiinni kyljelleen alastullessa, annetaan yuko, mikäli myös tämän olkapää koskettaa tatamia.

Varoituksien antamisen paikka: Uuden ohjeen mukaan ei ottelijoita tule komentaa paikoilleen varoituksen annossa vaan varoitus annetaan rikkeen tapahtumapaikalla. Toimitaan seuraavalla tavalla: "Mate", ottelijat irroittavat otteensa, näytetään syy ja annetaan shido osoittamalla, olivatpa ottelijat vaikkapa ottelualueen kulmassa, tarkistetaan pistetaulu, "hazime". Ainoastaan rajanylitysvaroituksissa ja torin ne-wazarikkeissä ottelijat ohjataan aloituspaikoilleen varoitusta saamaan. Myös puvunkorjaukset tapahtuvat aloituspaikoilla.

Helmakuristus oman ja vastustajan judogin liepeellä tai vyöllä on kielletty. Ko. judogin osia saa käytää ne-wazakääntämiseen ja hallintaan.

Golden scoren pitäisi olla palkinto hienosta ottelusta. Pasiivisesta ottelusta ei tätä palkintoa pidä antaa, vaan ottelu on lopetettava shidolla ennen gs:lle menoa.

Golden scorilla ensimmäinen pistesuoritus ratkaisee: Esim. sidontaa pitävä saa hallittua vastustajansa yukon arvoisesti, jolloin uke kääntää itsensä toriksi ja saa esim. sidonnan. Tällöin komennetaan sore made ja ensimmäisenä pisteen saanut voittaa ottelun eikä tätä jälkimmäistä sidontaa noteerata. Samoin, mikäli tori saa heitosta pisteen, ei tämä voi jatkaa sidontaan, koska sai jo GS:n päättävän suorituksen heitosta. Sidonnan pitävyys katsotaan loppuun saakka, eli sitä ei keskeytetä esim. yukon kohdalla.

Varoituksien antamisen herkkyyden pitää olla sama ottelun alusta loppuun, myös Golden scorella. Huonoina esimerkkeinä: Joissakin tapauksissa varoituksia jaellaan ensimmäisillä minuuteilla helpommin kuin viimeisellä minuutilla. Toisissa tapauksissa esim. wazarilla johtavalle ottelijalle ei tuomita neljättä varoitusta (hansokua) vaikka tämä kuinka luimisi viimeisen minuutin aikana. Niin ikään matolta pakeneminen (karkuun juokseminen) ilman otetta viimeisillä sekunneilla on hansokun arvoinen teko.

Ipponin jälkeen pitää tuomarin odottaa ja tarkistaa arviointinsa oikeellisuus avustavilta tuomareilta ennen Sore maden julistamista. Täten vältetään ottelijoiden irrottautuminen esim. osaekomi tilanteissa, mikäli pisteytys muutetaan esim. wazariksi.

Ottelijoiden kutsuminen matolle. Perinteisesti myöhässä olevaa ottelijaa on odotettu tatamille kolmen minuutin välein tehdyn kuulutuksen jälkeen. Tästä lähtien myöhässä olevalla ottelijalla on ensimmäisen kuulutuksen jälkeen aikaa saapua vastustajansa eteen ottelualueen reunalle puoli minuuttia. Mikäli ottelija ei tämän ajan sisällä ilmaannu näköpiiriin tatamille kiirehtimään, tuomitaan paikalla ollut ottelija fusen kachilla voittajaksi. Tuomareille tiedoksi, että fusen kachia ei julisteta ääneen voitto-ojennuksessa.

Entisestä poiketen, jonka mukaan tuomioita ei voitu muuttaa tuomareiden tatamilta poistuttua, tuli muutos. Ottelun tulos voidaan muuttaa ja ottelijat pyytää takaisin tatamille aina tarvittaessa oikeuden saamiseksi, jopa muutaman ottelun jälkeen tapahtuneesta.

Punnitukset muuttuvat: Junioreissa ja senioreissa ottelijat punnitaan arvokisoissa ottelupäivää edeltävänä iltana. Kuitenkin arvonnalla valitut neljä ottelijaa kustakin painoluokasta punnitaan ennen ensimmäistä ottelua ilman judogia. Tällöin heidän ylipainonsa saa olla enintään 5 % painoluokan rajasta. Mikäli ylitys on tätä suurempi, hylätään ottelija. Esimerkiksi alle 52 kg sarjan ottelija saa ottelupäivän punnituksessa painaa maksimissaan 54,6 kg. Mikäli joukkuekilpailu on yksilökilpailun jälkeen, saa yksilökilpailussa otellut painaa iltapunnituksessa 54 kg (kahden kilon ylipaino sallitaan). Uusi ottelija saa painaa korkeintaan 52 kg. Kuitenkin aamun arvontapunnituksessa kummankaan paino ei saa ylittää tuota 5 % ylipainorajaa. Kadeteilla (eli B-junnuilla) punnitus on aina aamulla kisapäivänä.

Uragatame luokitellaan tästä lähtien arvioitavaksi sidonnaksi.

Karhunhalaus otetta täsmennettiin sen verran, että sen tekemiseksi riittää, jos jommalla kummalla ottelijalla on ote, eli yksikin käsi jomman kumman judogissa riittää. Ilman etukäteisotetta karhunhalausta ei saa tehdä, jos näin tapahtuu saa shidon. Tämä kohta muutetaan vuoden alussa IJF:n julkaisemiin sääntöjen tulkintoihin.

 

Videoklippien vastaukset suomennettuna

IJF julkaisee tämän vuotiset videoklipit nettisivuillaan.

 

Ne-waza jatkukoon/liian nopea mate (Ne-waza no matte)

1. Ne-waza jatkukoon. Tuomari odottaa esimerkillisesti.

2. Ei matea. Anna jatkua.

3. Ei matea, kuristustilanne.

4. Ei matea.

5. Ei matea (eikä wazaria)

6. Oikein toimittu. Ei saa mennä halpaan, vaikka ottelija nostaa käden pystyyn maten saamiseksi.

7. Ok.

 

Ulosmenot (in out)

1. Valkea shido

2. Sininen meni ensin ulos, myös molemmille voidaan antaa.

3. Molemmille shido

4. Siniselle

5. Siniselle

6. Siniselle

7. Valkoiselle

8. Valkoiselle

9. Valkoiselle

10. Valkoiselle

11. Siniselle

12. Valkoiselle

13. Molemmille

14. Molemmille

15. Molemmille

 

Siltatilanteet (bridge) (Ippon = aina kun uke tulee pää/hartia(t)matossa sillanomaisesti)

1. Ippon

2. Ippon, olkapäälleen ensin, yrittää siitä siltaa.

3. Ippon, uke yrittää välttää selälleen tulon

4. -7. Ippon

 

Jalkoihin tarttumiset - (HSM leg grip)

1. Valkoiselle (sininen on vielä pystyasennossa)

2. Valkoiselle (heitto ei ole pysähtynyt)

3. Valkoiselle (kainalolla ote jalasta)

4. Valkoiselle

5. Ei HSMK (ote säilyy hihassa)

6. Ei HSMK (reaktiomainen koskettaminen jalkaan)

7. Sininen HSMK

 

Ei pisteitä/Yuko (ns vs y) (näissä tapuksissa tuomarikolmikko tekee päätöksen, komissio ei puutu)

1. Yuko (ylävartalo on kyljellään)

2. Ei pisteitä (mahallaan)

3. Yuko sin

4. Yuko valk

5. Ei pisteitä (ensimmäinen hyökkäys pysähtyy ennenkuin toinen alkaa)

6. Jäi avoimeksi

7. Ei pisteitä

 

Ippon vs wazari (difference ippon wazari)

1. Ippon

2. Wazari

3. Ippon (alastulo hidastuksessa selälleen)

4. Ippon valk

5. Ippon sin (valkoinen ei voi heittää ilmasta, liian myöhään)

6. Ippon valk

7. Ippon sin (ylivoimainen heitto, vaikkei täysin selälleen tulekkaan)

8. Ippon (Hyvä Juho Reinvall!)

 

Ipponeita

1-6.

 

Pisteitä vai ei? Kontrollia vai ei? (Score vc controling)

1. Ippon (käsitekniikka, tori työntää uken kontrolloidusti selälleen)

2. Ei pisteitä (uke väistää ouchin, ottaa tasapainon ja tekee vastaliikkeenä sumigaeshin)

3. Ippon siniselle (sininen kontrolloi koko ajan valkoisen ura-nagesta huolimatta ja vie liikkeen loppuun, ote ja asento säilyy koko liikkeen ajan)

4. Ei pisteitä (Selitys: sininen on pyllyllään tatamin pinnassa ja valkoinen työntää tämän siitä nurin. Todellisuudessa sininen menee tatamin pintaan vasta valkoisen työnnöstä.)

5. Ei pisteitä (sinisellä ei ole kontrollia)

 

Saman puolen ote (One side grip)

1. Shido valkoiselle (ristiote kauluksesta)

2. Shido valkoiselle

3. Shido siniselle

4. Shidot molemmille (molemmilla epänormaaliote ilman välitöntä hyökkäystä)

5. Ei shidoa (hyökkää välittömästi epänormaalista otteesta onnistuen ipponin arvoisesti)

6. Shido siniselle (ristiote, valkoinen yrittää ottaa otetta onnistumatta)

7. Shido sininen (samanpuoleinen ote)

8. Shido siniselle (otteen irroitus kahdella kädellä ja siitä samanpuolen otteeseen)

 

Otteen rikkominen (Breaking grip)

1. Shido sininen  (välttelee otetta lopussa)

2. Shido valkoinen (lyökö otteen irti? Jälkimmäinen irroitus on ok. Ei aloita heti hyökkäystä ja pakenee taaksepäin. Summa summarum -> negatiivinen asenne tuottaa shidon)

3. Shido sininen (lyö otteen irti)

4. Ei shidoa (riittääkö tämä hento työntö lyömiseksi? Onko ottelua oteltu tarpeeksi ja nähty negatiivisia otteita riittävästi varoituksen ansaitsemiseksi? Ei ole (6 sek ottelua käyty)).

5. Ei shidoa (irroittaa otteen hyökkäämättä välittömästi, mutta koska tämä ei ole kolmas kerta, ei varoitusta anneta)

6. Shido siniselle (koulukirjaesimerkki otteen irroittamisesta lyömällä, vrt kohta 4)

 

Valehyökkäykset (False)

1. Shido sininen (ote irtoaa)

2. Shido sininen (epätoivoinen käsilukkoyritys ei täytä taidokkaan mattoonvedon kriteeriä -> shido)

3. Shido sininen (epätoivoinen yritelmä näyttää aktiiviselta)

4. Shido valkoinen (ei ole edes otetta)

5. Shido valkoinen (ei ole edes otetta)

6. Shido sininen

7. Shido sininen

8. Ei varoitusta ensimmäisestä kerrasta (rajoilla, toistuvasti tehtynä shidon arvoinen)

9. Ei varoitusta ensimmäisestä kerrasta (rajoilla, vaikka irrottaakin otteensa ukesta)

10. Shido valkoinen (ei katsota sinisen rikettä käsiotteessa)

11. Ei varoitusta ensimmäisestä kerrasta.

 

Äänimerkin kanssa yhtäaikainen suoritus (time)

1. Arvioidaan (hyökkäys alkaa ennen kuin otteluaika loppuu, 00.01)

2. Arvioidaan (ks. kohta 1.)

3. Arvioidaan (ks. kohta 1.)

 

Wazari vs ippon (w vs i)

1. Wari

2. Ippon/wari

3. Ippon/wari

4. Wari (ensin alas kyynärpäilleen)

5. Wari

6. Ippon (silta)

7. Wari

8. Ippon

9. Ippon

10. Wari

11. Wari

12. Ippon

13. Wari

14. Ippon

15. Wari (ylivoimainen heitto, mutta vain hartian yläosa/niska kastuu)

16. Wari

17. Wari

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa