Kuva: EJU Media Gabriel Juan

Turpal Djoukaev viides alle 21-vuotiaiden EM-kilpailuissa Kroatiassa

Alle 21-vuotiaden EM-kilpailujen toisen ottelupäivän parhaasta suomalaissuorituksesta vastasi Hämeenlinnan Judoseuran Turpal Djoukaev sijoittumalla viidenneksi neljällä otteluvoitollaan. Nokian Judon Eetu Ihanamäki otti yhden otteluvoiton.

”Turpal osoitti kehittyneensä, mikä on minulle tärkeää. Harmi, että mitali jäi vielä tulematta. Turpal voitti pari tosi kovaa vastustajaa. Hän teki parhaansa, mutta meidän täytyy jatkaa kovaa harjoittelua ja uskon, että se mitalikin sieltä vielä joskus tulee”, kommentoi syyskuussa Judoliiton päävalmentajana aloittanut slovenialainen Rok Draksic Kroatian Porecista.

Alle 73-kiloisissa otelleen Turpal Djoukaevin avausvastustajaksi tuli Bulgarian Antonia Yanev. Ottelu eteni ilman pistesuorituksia. Djoukaevia varoitettiin hieman ennen ottelupuoliväliä passiivisuudesta. Varoitustilit tasaantuivat minuutti ennen otteluajan päätymistä Yanevin passiivisuusvaroituksella. Aivan otteluajan loppuhetkillä Djoukaev sai Yanevin sidontaan, josta bulgarialainen kuitenkin luikerteli pois. Jatkoajalla Yanevia varoitettiin puolen minuutin kohdalla passiivisuudesta. Sitten Djoukaevia varoitettiin passiivisuudesta. Kun jatkoaikaa oli käyty 4.20, Yanevin varoitustili täyttyi hänen pakoiltuaan Djoukaevin vahvaa niskaotetta.

Toisessa ottelussaan Djoukaev kohtasi Romanian Szilard Radvanszkin. Djoukaevilla oli vaikeuksia päästä otteisiinsa ja häntä varoitettiin ensimmäisen kerran passiivisuudesta, kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia. Kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia, Djoukaev sai varoituksen valehyökkäyksestä. Viimeisen minuutin alkaessa Djoukaev onnistui näyttävästi kouchigari-jalkaheitossaan ipponin arvoisesti.

Kolmanteen otteluunsa Djoukaev sai vastustajakseen Turkin Bayram Kandemirin. Ottelu alkoi tasaisena. Kun ottelua oli kulunut minuutti Djoukaevia varoitettiin väärästä otteesta. Ottelu puolivälissä Djoukaev vei näyttäväsi pysty-seoinagella Kandemiria wazarin arvoisesti. Kandemir ei pystynyt tavoittamaan Djoukaevin etumatkaa.

Paikasta semifinaaliin Djoukaev kamppaili Venäjän Armen Agaiania vastaan. Ottelu eteni tasaisena aina puoliväliin asti. Hieman ottelun puolivälin jälkeen Agaian sai vahvan niskaotteen Djoukaevista ja onnistui wazarin arvoisesti uchimatassaan ja jatkoi siitä suoraan sidontaan, josta Djoukaev ei päässyt pois. Agaian otteli lopulta 73-kiloisten mestariksi.

Djoukaevin ottelut jatkuivat pronssimitalin tavoittelulla keräilyissä, joissa vastustajaksi tuli Italian Edoardo Mella. Kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia, Djoukaev lennätti Mella näyttävästi wazarin arvoisella lonkkaheitollaan. Ottelun puolivälin jälkeen Djoukaevia varoitettiin passiivisesta otteluasennosta. Kun ottelua oli jäljellä puoli minuuttia, Mella rullasi Djoukaevin hyökäyksestä vastaliikkeellä. Tuomari näytti tilanteesta wazaria Mellalle, mutta videotarkistuksen jälkeen pisteet peruttiin. Näin Djoukaevilla makea voitto ja paikka pronssiotteluun.

Pronssiottelussa Djoukaevin vastustajaksi tuli Slovenian Jus Mecilosek. Ottelun ensimmäisen puolen minuutin jälkeen Mecilosekia varoitettiin otteen estämisestä. Ottelu eteni hyvin tasaisen molempien hyökätessä vuorotellen aina otteluajan loppuun. Jatkoaikaa oteltiin melkein kaksi minuuttia, kunnes Mecilosekin vahva lonkkaheitto tehosi wazarin arvoisesti. Näin Djoukaevin oli tyytyminen viidenteen sijaan.

19-vuotias Hämeenlinnan Judoseuran kasvatti Turpal Djoukaev ottelee vielä ensi vuonna alle 21-vuotiaiden ikäluokassa.

Samassa painoluokassa Kajaanin Judokerhon Roope Korhonen kohtasi avausottelussaan Turkin Umalt Demirelin. Korhosta varoitettiin kahdesti. Kun otteluaikaa oli jäljellä minuutti, Demirel sai varoituksen väärästä otteesta. Jatkoajalla Demirel onnistui jujigatame-käsilukossaan. Näin Roope Korhosen turnaus päättyi tappioon avausottelussa.

Alle 81-kiloisissa Nokian Judon Eetu Ihanamäki aloitti ottelulla Kreikan Dimitrios Kalogirouta vastaan. Ottelun alussa Ihanamäkeä varoitettiin väärästä otteesta. Kun reilu minuutti oli oteltu, Ihanamäki sai toisen varoituksen. Reilu minuutti ennen otteluajan päättymistä kreikkalaista varoitettiin passiivisuudesta. Hetkeä myöhemmin Ihanamäki onnistui wazarin arvoisesti käsivarsiheitossaan. Ihanamäki jatkoi tilanteen sidontaan, jossa Kalogirou antautui.

Toisessa ottelussaan Ihanamäki kohtasi Itävallan Sebastian Denggin. Kun ottelua oli käyty minuutti, Dengg onnistui wazarin arvoisesti käsiheitossaan. Ihanamäki ei pystynyt kirimään piste-eroa kiinni. Aivan ottelun lopussa Ihanamäki hyökkäsi ja Dengg käänsi hyökkäyksen ipponin arvoiseksi vastaheitokseen. Näin Ihanamäen turnaus päättyi tappioon toisessa ottelussa.

Alle 63-kiloisissa Nummelan Judon Venla Laiho hävisi avausottelussaan 25 sekunnissa, kun espanjalainen Laura VazquezFenrandez heitti Laihon osotogarillaan ipponin arvoisesti selälleen.

Alle 21-vuotiaiden EM-kilpailut jatkuvat perjantaina. Otteluvuorossa suomalaisista on Artur Kanevets.

Voit seurata EM-kilpailuja Euroopan Judoliiton verkkosivujen kautta osoitteessa www.eju.net