Tuomarimentorointi - tehokas keino kehittyä tuomarina

Tuomarimentoronti

 

Tuomarikomissiossa on mietiskelty viime aikoina (ja tietysti aikaisemminkin) jonkinlaisen mentorijärjestelmän kehittämistä. Nyt asiaan yritetään puhaltaa vauhtia ja ohessa on lyhyehkösti esitetty ajatus tulevasta järjestelmästä. Ajatuksena olisi siis kerätä tuomaripolullaan sekeästi kehityshaluisia mukaan ja toteuttamaan tavoitteitaan yhdessä. Ajatus on siis edelleen kehitteillä, joten voit vapaasti kertoa ajatuksiasi asiaan liittyen.

Nyt olisi siis aika haalia porukkaa mukaan. Tarvitsisimme siis kehityshaluisia tuomareita kaikista lisenssiryhmistä. C-lisenssin osalta tietenkin ensin pitää hankkia hieman kokemusta, mutta B-kokeen lähestyessä aika voi olla oikea. Osallistuvien määrä määrittänee osaltaan tulevaa rakennetta eli siihen kannattaa suhtautua varauksella.

 

Porukalla on siis tarkoitus käydä yhteisillä tuomarireissuilla niin koti- kuin ulkomaillakin. Ensimmäinen mahdollisuus olisi Tallinn Judo Cup helmikuussa 2012.

 

Halutessasi mukaan toimintaan voit olla yhteydessä aluetuomariin ja suoraan Juhani Sammallahteen.

 

Mentorijärjestelmän ajatus

Tuomarien mentorijärjestelmää on alettu kehittämään. Mentoroinnin on tarkoitus tuoda suunnitelmallisuutta tuomariuralle. Se ei siis ole edellytys lisenssin korottamiselle, mutta antaa siihen tukea. Arvo- ja matkatukikilpailuihin pääsee edelleen myös toimintaan osallistumattomat eli tämä on niitä varten, jotka kokevat tämän omaksi jutukseen.

Mukaan haluavat tuomarit jaetaan lisenssin mukaan ryhmiin, jotka muodostuvat kansainvälisestä tuomarista ja hänen ryhmäänsä tulevasta 1-3 A-tuomarista. Edelleen A-tuomareille kootaan ryhmäksi 1-3 B- tai C-tuomaria. Mukana voi tietenkin olla myös A-tuomareita, jotka eivät itse kuulu kv. tuomarin ryhmään tai vastaavasti A-tuomareita, joilla ei ole omaa ryhmää.

Muodostettujen ryhmien tarkoituksena on keskittyä henkilökohtaisemmin jokaisen tuomarin kehittymistarpeisiin. Ryhmiä pyritään käyttämään samoissa kilpailuissa, jolloin tuomarit oppivat tuntemaan toisensa ja saavat palautetta säännöllisesti sekä vertaisiltaan, että ryhmän vetäjältä.

Ryhmille toivotaan jatkossa mahdollisuutta osallistua yhdessä joko kansalliseen arvokilpailuun tai kansainväliseen kilpailuun vuosittain. Tämä tarkoittaisi, että toiminnassa mukana oleva A-tuomari osallistuisi Kv-tuomarin johdolla yhteen A-lisenssiä vaativaan kilpailuun ja yhteen ryhmän vetäjänä yhteen B-lisenssiä vaativaan kilpailuun vuosittain.

Tuomarikomissio kohdentaa jatkossa matkatukia mentorointiin osallistuville tuomareille sekä pyrkii järjestämään ryhmille sopivia tuomarimatkoja lähinaapurien kilpailuihin. Kisavalinnoissa pyritään myös koko ryhmän valitsemiseen tasoltaan sopiviin kilpailuihin kuten nuorten SM-kisoihin, SM-kisoihin ja FJO:iin. Esimerkiksi nuorten SM-kisoissa on mahdollista osallistua kisaan koko porukalla, jolloin kv-tuomari toimii tarkkailijana ja A-tuomarit ryhmineen tuomareina.

Mukaan otetaan ne tuomarit, joilla on halua kehittyä tuomarina ja sitoutua toimintaan. Mentorilta vaaditaan positiivisuutta ja palautteen antokykyä. Mentoroitavalta puolestaan halua kehittyä. Molemmilta luonnollisesti aktiivisuutta ja matkustusvalmiutta niin paljon, että yhteiset tapahtuma löytyvät vuosittain.

Toiminta hakee alkuvaiheessa muotoaan, joten hyviä ehdotuksia otetaan toki vastaan. Myös ryhmien rakenne saattaa muuttua ja elää, koska osallistuvien tuomarien määrä määrittää järkevän rakenteen.

Halutessasi mukaan ota yhteyttä tuomarikomissioon.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa