Tuomari- ja sääntöseminaari 11.-14.1. Malaga

Vuoden ensimmäinen sääntöseminaari uusista ottelu- ja kilpailusäännöistä pidettiin viikonvaihteessa Espanjan Malagassa. Seminaariin oli kutsuttuna jokaisesta Euroopan jäsenmaasta tuomari ja valmentaja. Suomalaisia paikalla edustivat IJF-B tuomari Juha Vuorela sekä nuorten Olympiavalmentaja Markus Pekkola. Viikonlopun aikana käytiin läpi sekä teoriassa että käytännössä uusia sääntöjä ja niiden tulkintoja.

 

Kansainvälinen judoliitto, IJF, järjestää jokaisessa maanosassa oman seminaarinsa. Osa seminaarin tunneista pidettiin erikseen sekä tuomareille että valmentajille, osa pidettiin yhdessä. Vastuun selityksistä ja demonstraatioista ottivat tuomarikomission J. Snijders, J. Barcos sekä valmentajien puolelta E. Gamba ja N. Adams. Tuomarikomissiolla oli selkeä mielipide omista linjauksistaan, tosin joitakin linjauksia saatiin valmiiksi vasta seminaarin aikana. Uudet säännöt johtavat, kuten aina, joidenkin kilpailevien urheilijoiden kohdalla uuteen tapaan ajatella ja tehdä judoa.

Barcos avasi seminaarin sanoin: ’Uusilla säännöillä pyritään ottelijoita kannustamaan aktiivisempaan ja tehokkaampaan heittojudoon. Nykyiset säännöt eivät välttämättä kannusta urheilijoita näyttämään parasta osaamistaan, kun voitto on mahdollinen vastustajan varoituksin’.

Kaikista kielletyistä ja sallituista tekniikoista tulee IJF:n nettisivuille oma sivusto, jota kilpailukauden alkaessa päivitetään tarpeen mukaan. Lisäksi IJF lanseeraa nettisivuillaan uuden vapaasti ladattavan ohjelman sähköistä pistetaulua varten.

Tässä kooste uusista säännöistä:

Kuvat tekniikoista liitetään tekstin tueksi myöhemmin.

Otteet

-Kaikki vastustajan otteen kahden käden irrotukset johtavat varoitukseen: irrottajalla kaksi kättä kiinni vastustajan hihassa. Muut yhden käden irrotukset ovat sallitut, myös kauluksella avustettuna.
- Jalalla avustetut irrotukset johtavat varoitukseen.
-Vastustajan hihaotteen rikkominen iskemällä tai lyömällä vastustajan käsi pois ilman omaa otetta johtaa varoitukseen.
-Vastustajan otteen estäminen ja rikkominen toistuvasti ilman aktiivista oman otteen hakua tai heittoa johtaa varoitukseen.
-Muista kuin ns. normaali kumikata -otteista tulee hyökkäyksen tapahtua välittömästi otteen ottamisen jälkeen, muutoin tilanne johtaa hyökkääjän varoittamiseen: yhden käden ote, crossgrip, ote vyöstä, saman puolen hiha-kaulusote, saman puolen hiha/kaulus-selkäote.

 

Jalkaan tarttuminen

-Kaikki jalkaan tarttumiset ja blokkaamiset kaikissa pystytilanteissa johtavat diskaukseen.
- Vastustajan tehdessä uhrautumisheittoa: mm. tomoenage, sumigaeshi, obitorigaeshi, ei puolustava saa tarttua kesken liikkeen heittäjän jalkaan vrt. tachi-waza tilanne. Jalkaan tarttuminen johtaa diskaukseen.
- Ottelija voi tarttua jalkaan vain selkeässä ne-waza tekniikassa. Niin kauan kuin tilanne on tachi-wazaa, ei jalkaan saa tarttua.

 

Muut tilanteet

- Kahden käden otteella tehtävä kouchi-makikomi ja kata-otoshi tyyppinen heitto on sallittu.
-Aloituksesta, ilman otetta, tehty halausliike, bearhug -tekniikka, johtaa varoitukseen. Tekniikan voi tehdä valmiista hyökkääjän yhden/ kahden käden otteesta; käsien sijainti vapaa.
-Kahva- tai muussa alistavassa otteessa vastustajan alistaminen kumaraan ilman heittoon pyrkimistä johtaa otteella hallitsevan ottelijan varoitukseen. Jos näillä otteilla pakottaa vastustajan mattoon, on jatkettava aktiivisella ne-waza tekniikalla. Muussa tapauksessa mattoon vetäjää varoitetaan shidolla.  Passiivisesta puolustusasennosta varoitetaan puolustavaa ottelijaa.

 

Pisteytys

-Varoitukset eivät kartuta vastustajan pisteitä, pois lukien hansokumake. Tasapisteissä tai 0-0 tilanteessa vähemmän varoituksia saanut ottelija voittaa ottelun; muutoin mennään jatkoajalle. Jatkoajan voittaa ensimmäisen pistesuorituksen tehnyt ottelija tai jos vastustaja saa varoituksen.
-Heiton pisteytykseen, yuko/ wazari/ ippon, vaikuttaa ensisijaisesti uken alastulo.
-Shido-voitto merkitään pistein 1-0, voitto vastustajan hansokumakella 10-0.

 

Tuomaritoiminta

-Jatkossa valittu tuomariryhmä kiertää ja tuomitsee isoimmissa kansainvälisissä turnauksissa, josta parhaimmat valitaan arvokilpailuihin. Tällä pyritään yhtenäistämään tuomarilinjaa ja kehittämään tuomareiden yhteistyötä ennen arvokilpailuja.
-Pyrkimyksenä on vähentää komission väliintuloja. Tarkoituksena on antaa vastuuta enemmän mattotuomareille ja videotarkkailijoille. Jatkossa komissio toimisi enemmän Jurynä.

 

Sidonnat, käsilukot ja kuristukset

-Voivat jatkua ottelualueen ulkopuolella, mikäli hallinta on alkanut ottelualueen sisällä.
-Sidonta-ajat: 10s yuko, 15s wazari, 20s ippon.

 

Punnitus

-Punnitus kaikissa IJF -turnauksissa muutetaan iltapunnitukseksi, ilta ennen kyseisen painoluokan otteluita. Sääntö koskee GS, GP ja Continental Open turnauksia aikuisissa sekä Mm-kilpailuja U21 ja U18 nuorissa.
-EJU ei ole tehnyt päätöstä European cup –turnausten osalta, mutta ei ole halukas muuttamaan nykyistä aamupunnituskäytäntöä.

 

 

Keräilyt

-Kaikissa aikuisten turnauksissa kahdeksan parasta keräilyihin. Nuorten arvokilpailuissa sama.
-European cup –turnauksissa keräilyt järjestäjän päätettävissä.

 

Karsinta 2016 Olympialaisiin ja World Ranking List

-WRL järjestelmä säilyy pääosin ennallaan
-Uusi pisteytys
-Masters kutsukilpailu, top 16 WRL, säilyy ennallaan
-Karsinta Rion olympialaisiin tulee olemaan samantyyppinen kuin edellisellä olympiadilla. Tämä tullaan päättämään vuoden 2013 aikana. Päätökseen ja karsintajaksoon saattaa vaikuttaa mahdollisuus saada joukkuekilpailu mukaan Olympialaisiin.

 

Koulutustilaisuudet uusista säännöistä löytyy täältä.

 

 

Uutiskategoria

Ladattavat tiedostot:

Jaa Facebookissa