Seitsemän judokan voimin MM-Kazakstaniin

Suomen Judoliitto lähettää peräti seitsemän urheilijan suuruisen joukkueen judon MM-kisoihin Kazakstaniin. Kisajoukkueen muodostavat kaksi naista ja viisi miestä. Joukkue on suurin sitten vuoden 1992 Barcelonan olympiakisojen joukkueen (myös seitsemän urheilijaa) tällä tasolla. Judon MM-kisat käydään 24.-30. elokuuta Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa Saryarka Velodromilla.

Suomen joukkueen valmennusjohdossa syyskuun alussa väistyvä päävalmentaja Pascal Tayot ja tehtävän ranskalaiselta vastaan ottava Jaakko Saari vastaavat kisoissa aika kaksijakoisesta joukkueesta.

-       Joukkue on todellakin kohtuullisen suuri ja kaksijakoinen: melkein puolet (Katri Kakko, Jaakko Alli, Samuli Viitanen) on nuoria judokoita, jotka kilpailevat ensimmäisen kerran tällä tasolla. Heidän mukaan ottamisella katsomme jo seuraavalle olympiaadille, Saari toteaa.

Kokeneempaa osastoa kisajoukkueessa ovat viidensiin MM-kisoihin lähtevä Jaana Sundberg, kolmansiin kisoihinsa lähtevä Juho Reinvall sekä toisiin MM-taistoihin mukaan lähtevät Eetu Laamanen ja Antti Virta.

MM-kisat ovat jaettavien mitalien ja sijoitusten lisäksi myös tärkeä osa Rion olympiakarsintoja.

Suomen ykkösjudoka Jaana Sundberg hakee ensimmäistä arvokisamitaliaan, kun taas muiden tavoitteet ovat lähinnä otteluvoittojen hakemista. Sundbergin valmistautumista ovat häirinneet loukkaantumiset, mutta ne alkavat olla voitettu kanta.

- Muille urheilijoillemme jo parillakin otteluvoitolla voi tulla mukavia määriä olympiakarsintapisteitä, Saari muistuttaa.

MM-kisahallina toimiva Saryarka Velodrome on normaalikäytössä pyöräilyvelodromi, mutta sitä käyttää kotihallinaan myös mm. koripallojoukkue BC Astana ja se on toiminut myös Aasian kisoissa luisteluareenana. Halli vetää reilut 9000 katsojaa.

Judon MM-titteleistä on oteltu miehissä vuodesta 1956 ja naisissa vuodesta 1980 lähtien. Miehissä kisat ovat nyt järjestyksessään 30:nnet ja naisissa 21:nnet.

SUOMEN KISAJOUKKUE MM-JUDOSSA 2015
(Valmentaja Jaakko Saaren kommentit urheilijoista)

NAISET

-52 kg Katri Kakko
            Synt. 16.11.1993
            Seura: Lahden Judoseura
            Valmentaja: Seppo Aaltonen
             1. MM.kilpailut
            Ottelee 25.8.
            Twitter: @KakkoKatri
            - Joukkueen kuopus, jonka tavoitteet ovat vielä tulevaisuudessa. Tekninen ottelija ja sisukas taistelija, joka on menestynyt hyvin nuorten sarjoissa.                 

-52 kg Jaana Sundberg

            Synt. 2.4.1983
            Seura: Riihimäen Judoseura
            Valmentaja: Jukka-Pekka Jokinen
            5. MM.kilpailut. Paras saavutus 5. tila 2013.
            MM-ottelut 4 voittoa-5 tappiota.
            Ottelee 25.8.
            Twitter: @JaanaSun
            - Joukkueen konkari lähtee jo viidensiin MM-kisoihin. Parhaimmillaan maailman ranking on ollut kolmas. Jaana on selkeästi joukkueen kokenein ja menestynein urheilija, joka onnistuessaan taistelee mitalista. Valmistautumista ovat häirinneet loukkaantumiset, jotka alkavat kuitenkin jo olla voitettu asia.

 

MIEHET

-60 kg Juho Reinvall
            Synt. 24.8.1988
            Seura: Tampereen Judo
            Valmentaja: Pasi Luoma
            3. MM-kilpailut. Mukana 2011 (1. kierros) ja 2013 (2. kierros).

            MM-ottelut 1 voitto-2 tappiota.
            Ottelee 24.8.
            - Myös kokenut ottelija, joka alkaa myös olla toipunut vakavahkosta yläraajavammastaan. Näytti keäkuun EM-kisoissa tiukalla ottelullaan moninkertaista euroopan mestaria, Itävallan Paischeria, vastaan, että pystyy kohtaamaan ennakkoluulottomasti maailman huippuja. MM-kisoissa menestyminen vaatii kyllä hieman normaalitason ylittämistä.

-73 kg Eetu Laamanen
            Synt. 17.9.1988
            Seura: Tampereen Judo
            Valmentaja: Kati Hämäläinen-Myllymäki
            2. MM-kilpailut. Mukana 2013 (1. kierros). 
            MM-ottelut: 0 voittoa-1 tappio
            Ottelee 26.8.
            - Kokenutta kaartia. Tekninen ottelija, jota on viime aikoina vaivannut tietynlainen tekemisen tasaisuus. MM:ssä menestyminen edellyttää hieman lisää röyhkeyttä.

-81 kg Antti Virta

            Synt. 18.3.1987
            Seura: Oulun Judokerho
            Valmentaja: Tapio Mäntymäki
            2. MM-kilpailut. Mukana 2010 (2. kierros).
            MM-ottelut: 0 voittoa-1 tappio
            Ottelee 27.8.

            - Pitkästä vammakierteestä kärsinyt Antti on vähitellen toipumassa normaalikuntoonsa. Aiemman viitossijat maailmancupeista kertovat hänen terveenä kuuluvan selkeästi kansainväliselle tasolle.

-90 kg Jaakko Alli

            Synt. 27.5.1992
            Seura: Tikkurilan Judokat
            Valmentaja: Teija Meling
            1. MM-kilpailut
            Ottelee 28.8.
            Twitter: @jaakkoalli

            - Pari Eurooppa-cupin voittoa viime talvelta kertovat siitä, että tällä nuorella ottelijalla on tulevaisuudessa hyvät mahdollisuudet edetä kansainväliselle huipulle. Kevät meni osin käsivammaa parannellessa.

-90 kg Samuli Viitanen

            Synt. 8.1.1993
            Seura: Tampereen Judo
            Valmentaja: Tapio Mäntymäki
            1. MM-kilpailut
            Ottelee 28.8.
            - Samuliin sopii sama kuvaus kuin Jaakkoonkin. Keväällä jo mitali Chilessä American Open- turnauksessa. Bakun EM-kisat jäivät harmittavasti väliin valmistautumisleirillä tulleen sormivamman takia. Nyt ensimmäisissä aikuisten MM-kisoissa tavoitteena saada otteluvoittoja.

Valmentajat: Pascal Tayot, Jaakko Saari

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa