”Se oli jo kolmas kerta, kun mitali karkasi”

‑ Tosi paljon harmittaa tuo viides sija. Se oli nyt kolmas kerta aikuisten EM-kisoissa, kun mitali jäi saamatta, kommentoi Jaana Sundberg hävittyään pronssiottelun Ison-Britannian Sophie Coxia vastaan judon EM-kisoissa Turkissa.

Pronssiotteluaan Sundberg kuvaili päivän huonoimmaksi. – Oli ehkä liian hyvä olo tatamille mennessä. En oikein saanut kasattua itselleni riittävästi tahtoa voittaa tuo ottelu, vaikka olen Coxin aikaisemmin voittanut ja leireillä ottanut hänen kanssaan hyviä otteluita.

Takkia Sundberg ei kuitenkaan aio tappion vuoksi heittää naulaan, vaan jatkaa tärkeiden olympiakarsintapisteiden keruuta. Toukokuussa vasta alkaa todellinen pistetaisto, koska pisteitä tuottavista turnauksista saa kaiken sataprosenttisesti. Tähän asti on menty 50 prosentin kautta.

Alku lupasi hyvää

Sundberg eteni pronssiotteluun esittämällä pitkin päivää hyviä otteita. Lohkonsa finaaliotteluun hän eteni ottamalla arvokkaan voiton maailmanlistan viidentenä olevasta Espanjan Laura Gomezista.

Lohkon finaalissa Sundberg kohtasi Ranskan Penelope Bonnan, joka ennen EM-kisoja oli maailmanlistalla sijalla 15 eli juuri Sundbergin edellä. Tasaväkisen kamppailun loppupuolella Bonna sai Jaanasta ipponin matalalla käsivarsiheitolla ja siirsi suomalaisen keräilyotteluihin, joissa pääsy pronssiotteluun ratkottiin hänen ja Luxemburgin Marie Mullerin kesken.

Bonna piti loppuun asti hyvää virettä ja voitti Euroopan mestaruuden kukistettuaan finaalissa Espanjan Joana Ramosin.

Ottelu maailmanlista 11. sijalla olevaa Mulleria vastaan päättyi tilanteeseen, jossa molemmilla oli viiden pisteen suoritus tilillään. Seurasi jatkoaika, jossa Sundberg muutti taktiikkaansa ja oli onnistua käsivarsiheitolla. Rohkea ja vahva uhrautumisheitto toi kuitenkin sen odotetun ja kaivatun voiton.

Surkea ottelu

Pronssiottelua voi kuvailla moneltakin kantilta surkeaksi. Sundbergille sei oli surkea jo pelkän häviön vuoksi, mutta ei se tarjonnut muutenkaan juuri mitään.

Cox aloitti riuhtomalla itsensä irti aina, kun Sundberg sai otteen. Päätuomari ei britin lievästä pakoilusta piitannut, vaan antoi Sundbergille passiivisuusvaroituksen. Vaikka ottelussa ei nähty heittoja, yritystä oli kuitenkin kummallakin judokanaisella. Cox sai tililleen myös varoituksen, mutta ennen täyden ajan päättymistä tuomari rankaisi Sundbergia vielä varoituksella, joka riitti tuomaan Coxille voiton ja pronssimitalin.

EM-tatamilla torstaina otelleiden Valtteri Jokisen, Juho Reinvallin ja Niko-Tapio Niemelän taival katkesi avausotteluun. Perjantaina otteluvuorossa on Johanna Ylinen.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa