Raportti EJU:n tuomari- ja valmentajaseminaarista Torremolinoksesta 18.-19.5.2012

Paikalla oli ennätykselliset 90 osallistujaa 40 liitosta. Osallistujista 25 oli valmentajia. Järjestelyt toimivat: majoitus oli keskellä ”parasta” turistialuetta Torremolinoksessa tyypillisessä turistihotellissa. Sää oli joko navakka tuulinen tai sateinen tai sekä että, joten auringossa olemisen menettämisestä ei tarvinnut murehtia. Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi. Paikalliseen kulttuuriinkin tutustuttiin, kun seminaarin lopuksi tehtiin turistikäynti Mijaksen vuoriston turistirysään, hevosesitykseen ja normi-illallinen päätettiin flamencoesitykseen.

Itse seminaarin kulku oli pääasiassa DVD- tilanteiden läpikäyntiä ja niiden kommentointia. Vastauksia annettaessa painotettiin sitä, että oma lopputulos on pystyttävä perustelemaan, pelkkä yuko/wari tai hsmk ei vastaukseksi riitä. IJF World Flashes videomateriaali annettiin viimeistä kertaa romppuversiona. Tulevina vuosina materiaaliin saa tutustua EJU:n serveriltä tunnuksien avulla. Hankalimmat ja erimielisyyttä eniten herättäneet tilanteet käytiin uudelleen läpi tatamilla. Tatamiosuus oli entiseen malliin torikokousmainen: kaksi paria esitti jotain tatamin keskellä ja muut tungeksivat ympärillä yrittäen nähdä jotain. Sen verran tehokasta oli Venäjän italialaisen valmentajan demoaminen, että pari tilannetta muutettiin hänen esityksensä pohjalta. Videopätkien yksityiskohtaisia tuloksia en kerro tässä raportissani, vaan ne käy jokainen tuomari läpi koulutuksissa. Yksityiskohtaisten vastausten sijaan annan yleisohjeita, joihin EJU:n tuomari- ja valmentajakomissio haluaa tuomareiden kiinnittävän huomiota ja kertovan linjauksista eteenpäin kotimaissaan:

1. On parempi jättää pisteet antamatta, kuin antaa ne väärälle ottelijalle. Aiemmin on painotettu sitä, että pisteet voidaan jättää antamatta, mikäli heittäjästä ei ole varmuutta ko-uchi-/ko-uchi-gaeshi –tilanteissa, joissa molemmat ottelijat tulevat alas samanaikaisesti samanlaisissa kylkiasennoissa. Nyt tämä tulkinta laajennetaan virallisesti koskettamaan myös muita tilanteita, esim. sumigaeshi-kähmy-tilanteita. Nyt on siis parempi jättää pisteet antamatta, jos ei kerta kaikkiaan heittäjää tunnista.

2. Pisteytettävän heiton kriteerit tiukentuvat. Heiton pitää olla selkeästi torin viemä, kontrolloima ja judoheittomainen, jotta siitä saa suorituspisteitä. Kaikenlaisista rääpäisyistä, joista ennen ajateltiin, että kyllä kai se tori jotenkin ukea alas auttoi, pitää jättää nyt pisteet antamatta. Tässä suhteessa on siis ainakin alussa aikamoista tulkinnan varaa.

3. Jalasta tarttuminen ja cross grip. Vain selkeään vastustajan itse luomaan ja haluamaan cross gripiin saa hyökätä kädellä jalkaan. Täten pitäisi sen epävarmuuden, oliko ote cross grip vai ei, poistua.  Toisaalta taas joillakin ottelijoilla on tapana otella yksipuoleisessa kylkimyyryasennossa, jolla vastustaja pakotetaan ottamaan cross grip, koska hän ei muuta otetta voi ottaa. Tällaista provokaatiota ei saisi katsoa läpi sormien, vaan tällä tyylillä ottelevalle jalkaotteen kyttääjälle / pään puikkaajalle pitää antaa hansokumake tämän jalasta tarttuessa. Cross grip ja jaloista tarttuminen ovat siis joutuneet todella tulilinjalle. Molemmista halutaan tosissaan päästä eroon. Olympialaisten jälkeen molemmat todennäköisesti kielletään lopullisesti.

4. Sukelluksesta hansokumake. Vaikka GP tai GS kisoissa on muutamia sukellusheittoja tuomittu ipponiksi, (ja niiden perusteella tuotu Suomeen virheellisiä tulkintoja = ”kyllä muualla kuin Suomessa saa sukeltaa ja pisteitäkin tulee antaa” tyyliin) pitää niistä kuitenkin antaa hansokumake.

5. Judon hengen vastaisesta teosta annetaan entistä herkemmin hansoku. Esim. jos ottelija tuuppaa vastustajaansa ottelualueen ulkopuolelle maten jälkeen, annetaan hänelle judohengen vastaisesta teosta HSMK. Lajimme arvoja, rehtiä ja vastustajaa kunnioittavaa judohenkeä pitää puolustaa.

O-kisojen jälkeisiä mahdollisia muutoksia:

a) otteen irrottaminen jalalla avustaen tachi-wazassa kielletään -> shido, koska enää ei saa tarttua jalasta kiinni, niin jalalla otteen irrottaminen tarjoaa otteen rikkojalle liian suuren edun. Barcos totesi myös, ettei judo ole karatea yms. potkulajeja, joissa esiintyy vastaavia tekniikoita.

b) antautumiseen riittää yksi taputus selvissä tilanteissa. Tämä aiheuttanee tulkintavaikeuksia, sillä saattaahan ottelija esim. ottaa vain tukea tatamista, eikä antautua.

c) Käsilukolla mattoon viennit asetetaan varoituslistoille. Nyt ko. tekniikoilla on saanut viedä vastustajan mattoon, muttei niistä ole saanut pisteitä antaa, koska ukella on vain yksi mahdollisuus tilanteesta paeta eli heittäytyä selälleen.

d) Pistekriteereitä muutetaan yksinkertaisemmiksi: ipponin kriteerit säilytetään, niitä ei ainakaan lasketa. Yuko tippunee pois. Muusta ei ole tietoa.

e) Jalasta tarttumissääntöä yksinkertaistetaan, eli jaloista ei saane tarttua ollenkaan missään tilanteessa.

f) Silta-alastulon arviontia yksinkertaistetaan. Nyt tuomarilla on vapaus laskea pisteitä sen mukaan, tuliko uke yhdelle vai kahdelle jalalle, kyljen vai selän suuntaisesti alas. Tämä aiheuttaa sekaannusta. Ratkaisua ei esitetty, mutta voi olla että palataan tilanteeseen, jossa kaikenlaiset silta-alastulot luokitellaan ipponeiksi. Ko. alastulot ovat kuulemma vaarallisia ja niistä halutaan päästä eroon. Tosin painissahan juuri yritetään tulla siltaa, eikä siellä ko. alastuloa olla kieltämässä.

Muistutettakoon, että edellä mainitut ovat vain spekulaatioita. O-kisojen jälkeen alettanee uusia tuulia kisoissa kokeilemaan. IJF:n tuomaripomo Barcoksella ja EJU:n tuomaripomo Snijdersillä tuntuu olevan vielä rutkasti virtaa judon muuttamiseksi lajia tuntemattoman yleisön helpommin ymmärrettäväksi ja median rakastamaksi lajiksi. Elämme siis mielenkiintoisia judoaikoja.

Siinäpä sääntöasiat, seuraavassa on muutamia tilastotietoja tuomarilisensseistä ja otteluiden päättymissyistä.

EJU:n kv-tuomaritilanne on seuraavanlainen: Euroopassa on kaikkiaan 51 nais- ja 225 mies-kv-tuomaria. Näistä on 91 mies-A- ja 13 nais-A-tuomaria, loput ovat B-tuomareita (134 miestä ja 38 naista). 68 tuomarilla on luokituksena nc (=ei luokitusta), 43:lla A, 121:llä B ja 44:llä C. Komissaarit ilmoittivat olevansa pettyneitä nc-luokitettujen suureen määrään. Mahdollisuuksia luokituksen saamiseen kuulemma olisi kymmenessä kadetti-/junioritason Eurooppa-cupissa.

Tseljabinskin EM:istä oli saatu seuraavaa tilastotietoa: otteluista päättyi Ipponiin 53,30 %, Waza-ariin 16,70 %, varoitukseen 14,6 %, 10,50 % Yukoon , 2,8 % hanteihin ja alle 1 % luovutukseen yms. muuhun syyhyn. Vertailulukuja edellisten vuosien vastaaviin ei esitetty.  

Ensi vuonna seminaari pidetään Bakussa, Azerbaizanissa.

 

Veli-Matti Karinkanta, IJF-A-tuomari

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa