Päivi Tolppanen taisteli viidenneksi

Judoka Päivi Tolppanen taisteli hienosti tiensä keräilyottelujen kautta pronssiotteluun näkövammaisten Maailmankisoissa Turkin Antalyassa. Pronssiottelussa Venezuelan Naomi Soazo oli kuitenkin vielä liian vahva suomalaisjudokalle ja ratkaisi ottelun heti aloituksen jälkeen lonkkaheitolla.

Päivän ainoat tappiot alle 63 kg:n sarjassa tulivat Pekingin paralympialaisten kulta- ja hopeamitalistille, sillä Soazo otti Pekingissä kultaa ja Tolppasen Maailmankisojen avausvastustaja Espanjan Marta Arce hopeaa.

- Ensimmäinen vastustaja oli vielä liian kova, mutta sen jälkeen sain taisteltua keräilyottelujen voitot ja tieni pronssiotteluun. Avausottelussa harmittaa oma virheeni matossa, mutta pronssiottelussa venezuelalainen pääsi yllättämään nopealla ratkaisullaan, kommentoi Tolppanen päivän ottelujaan.
- Nälkä kasvaa syödessä, joten pronssitappio harmittaa. Täältä jäi kuitenkin taskuun tärkeitä pisteitä Lontoon paralympialaisia ajatellen. Marraskuun EM-kilpailuissa aion napsia vielä lisää pisteitä, joten toivottavasti paralympiapaikka irtoaa.

Tolppasen valmentaja Paula Toroi oli tyytyväinen suojattinsa otteisiin.
- Päiviltä löytyy vahvuutta ja kestävyyttä. Tekniikkaa täytyy vielä hioa, mutta se kohenee harjoittelun ja kokemuksen myötä. Päivi on kuitenkin ollut lajin parissa vasta kolmisen vuotta, joten töitä on vielä tehtävä rutkasti, vaikka hyvään alkuun on jo päästykin. Maailmankisat näyttivät, että olemme oikealla tiellä. Siitä kertoo myös voitto keräilyottelussa Venäjän Jekaterina Buzmasta - se on kova päänahka.

Maalipallotaustaa hyvinkääläisjudokalta löytyy yli 20 vuoden ajalta. Lajin vaihto maalipallosta judoon oli lopulta helppo tehdä.

- Olen aina ollut himotreenaaja, joten halusin kokeilla siipiäni yksilölajin parissa. Siinä on vastuussa vain itsestään ja voin todella mitata omaa tasoani. En ole lajinvaihtoa katunut kertaakaan, vaikka sydän sykkiikin edelleen myös maalipallolle, kertoo Tolppanen.

Lapsena balettia harrastanut Päivi Tolppanen joutui näön heikkenemisen vuoksi siirtymään maalipalloon. Nyt lajina on judo ja tähtäin on asetettu Lontoon paralympialaisiin, joten judo täyttää hyvinkääläisen vapaa-ajan.

- Vapaa-ajanongelmia ei ole viime aikoina ollut, sillä urheilija-apurahan turvin harjoittelu on tuonut entisestään lisää potkua. Toki kotona häärivä eläkkeellä oleva opaskoira saa arjen keskellä oman huomionsa. Tove on meillä eläkekodissa, joten 12-vuotiaalle "valtion virkanaiselle" löytyy aina aikaa, kertoo Tolppanen.


Tulokset:


Judo, naiset alle 63 kg:
1. ottelu: Päivi Tolppanen - Marta Arce, Espanja 0-10 sidonnalla
2. ottelu: Päivi Tolppanen - Jekaterina Buzma, Venäjä 10-0 jalkaheitolla
3. ottelu: Päivi Tolppanen - Serife Koseoglu, Turkki 10-0 sidonnalla
Pronssiottelu: Päivi Tolppanen - Naomi Soazo, Venezuela 0-10 lonkkaheitolla

Lisätiedot:
joukkueenjohtaja Timo Pelkonen, puh. 050 596 5015

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa