Kuvituskuva Prahan turnauksesta. EJU Media Sören Starke.

Oskari Mäkiselle hopeaa Prahan olympiakarsintaturnauksessa

Oskari Mäkinen otteli hopealle Prahassa käydyssä olymiakarsintaturnauksessa painoluokassaan alle 81 kiloa. Hyvää suomalaispäivää täydensi Martti Puumalainen sijoittumalla viidenneksi yli satakiloisten sarjassa.

Alle 81-kiloisissa Oskari Mäkisen avausvastustajaksi tuli Tsekin Michal Pfaf. Ottelu ratkottiin varoituksin. Mäkinen sai kahdesti varoituksen valehyökkäyksestä. Pfafia varoitettiin kolmannen ja ratkaisevan kerran passiivisuudesta, kun ottelua oli 26 sekuntia jäljellä.

Toisessa ottelussaan Mäkinen kohtasi Puolan Sebastian Marcinkiewiczin. Kun ottelua oli käyty vajaa minuutti, puolalaista varoitettiin valehyökkäyksestä. Ottelun puolivälin jälkeen Mäkinen onnistui wazarin arvoisesti käsivarsiheitossaan. Marcinkiewiczin loppukiri ei tuottanut muuta kuin yhden passiivisuusvaroituksen Mäkiselle.

Kolmannessa ottelussaan Mäkinen otteli Ukrainen Dmytro Pylypenkoa vastaan. Ottelu oli alusta lähtien Mäkisen hallintaa. Pylypenkoa varoitettiin väärästä otteesta ja passiivisuudesta. Kun ottelua oli jäljellä puolitoista minuuttia, Mäkisen käsivarsiheitto osui paikkaan ja lennätti Pylypenkon näyttävästi selälleen ipponin arvoisesti.

Paikasta semifinaaliin Mäkinen kamppaili Romanian Marcel Cerceaa vastaan. Tämäkin ottelu ratkottiin varoituksin. Mäkinen oli koko ottelun ajan aktiivinen. Romanialaisen passiiviisuus tuotti hänelle ratkaisevan kolmannen varoituksen, kun ottelua oli jäljellä minuutti.

Semifinaalissa Mäkinen kohtasi Tsekin Adam Kopeckyn. Ottelu oli Mäkiseltä mainio ottelutaktiikan ja myös fyysisen hallinnan näyttö. Mäkinen hyökkäsi aktiivisesti ja pakotti Kopeckyn passiivisuusvaroituksiin. Kun ottelua oli käyty reilu minuutti, Mäkisen käsivarsiheitto puri wazarin arvoisesti. Mäkinen jatkoi aktiivista hyökkäämistään ja ottelun puolivälissä Kopeckyn varoitustili tuli täyteen.

Loppuotteluvastustaksi Mäkiselle tuli Unkarin Benedek Toth. Mäkinen aloitti nytkin aktiivisesti ja ajoi Tothille passiivisuusvaroituksen. Toth kuitenkin pääsi otteluun mukaan hyökkäyksillään ja sai Mäkiselle kaksi varoitusta. Kun ottelua oli jäljellä puolitoista minuuttia, Mäkisen uranage-vastaheitto oli lähellä tuoda pisteitä. Kun ottelua oli jäljellä 40 sekuntia Tothin näyttävä uchimata-heitto toi hänelle ipponin. Näin Mäkisen oli hyvän ottelupäivän päätteeksi tyytyminen hopeaan.

Yli satakiloisissa Martti Puumalainen kohtasi avausottelussaan Belgian Yves Ndaon. Kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia, Puumalaisen käsivarsiheitto toi wazarin suorituspisteen. Ottelun puolivälissä Puumalainen toisti temppunsa ja ottelu päättyi Puumalaisen kahteen wazarin pistesuoritukseen.

Toisessa ottelussaan Puumalainen sai vastustajakseen Romanian Mircea Croiturun. Ottelu vanheni puoliminuuttia, kun Puumalaista varoitettiin valehyökkäyksestä. Kun ottelua oli käyty vajaa puolitoista minuuttia, Puumalainen onnistui wazarin arvoisesti käsivarsiheitossaan. Hieman ennen ottelun puoltaväliä Croiturua varoitettiin passiivisuudesta. Kun ottelua oli jäljellä puolitoista minuuttia, Puumalainen jatkoi käsivarsiheittohyökkäyksensä näyttävään ja ipponin tuottaneeseen kouchigari-jalkaheitoon.

Semifinaalissa Puumalainen sai vastaansa Tsekin Lukas Krpalekin, joka on painoluokan hallitseva maailmanmestari ja kansainvälisen rankinglistan ykkösjudoka. Puumalainen aloitti ottelun hyvin ennakkoluulottomasti. Kun ottelua oli käyty minuutti, Puumalaisella oli erittäin vaarallinen käsivarsiheittoyritys, joka ei valitettavasti riittänyt pistesuoritukseen. Ottelun puolivälissä Krpalekia varoitettiin väärästä otteesta. Ottelun viimeisellä minuutilla Krpalek pääsi matossa hyökkämään ja paketoi Puumalaisen sidontaan. Näin arvokas maailmanmestarin päänahka jäi Puumalaiselta vielä haaveeksi.

Pronssiottelussa Puumalainen sai vastustajakseen Hollannin Jelle Snippen. Ottelu eteni tasaisena, kunnes viimeisellä minuutilla alkoi tapahtua. Molempia oli varoitettu kahdesti ennen sitä. Kun ottelua oli jäljellä minuutti, Puumalainen hyökkäisi ulkopuolisella jalkakoukulla Snippen oikeaa jalkaa. Snippe pystyi tekemään väistön ja Puumalainen mätkähti selälleen. Tuomari julisti tilanteesta ipponin Snippelle, mutta videotarkistuksen jälkeen ippon peruutettiin, koska huomattiin, että Snippe ei ollut aktiivinen liikkeessä. Sen jälkeen Puumalainen onnistui vastaliikkeessään. Tuomari antoi wazarin suorituspisteen, mutta avustavat tuomarit peruivat nämäkin pisteen. Ottelu eteni jatkoajalle. Kun sitä oli käyty 22 sekuntia, Puumalainen onnistui jalkaheitossaan ja tuomari antoi jälleen wazarin. Videotarkistuksen jälkeen sekin otettiin pistetalulta pois. Ilmeisesti Snippen selkä tai kylki ei kastunut tilanteessa. Lopulta jatkoaika ratkesi Puumalaisen saamaan kolmanteen varoitukseen, kun sitä oli käyty reilu kaksi minuuttia. Näin Puumalaisen sijoitukseksi tuli viides sija.

Alle 81-kiloisissa Suomen toinen ottelija Aku Laakkonen kohtasi avausottelussaan Ukrainen Dmytro Kanivetsin. Ottelu ratkaistiin varoituksin. Aku Laakkonen oli aktiivisempi ja sai kerätty Kanivetsin varoitustilin täyteen, kun aikaa oli jäljellä 45 sekuntia. Toisessa ottelussaan Laakkonen hävisi Unkarin Benedek Tothille, joka teki Laakkosesta wazarin suorituksen jalkaheitollaan.

Prahan European Openin tulospalvelu ja otteluvideot on saavatilla Euroopan Judoliiton verkkosivuilta eju.net

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa