Neljä judokaa Lontooseen

Lontoon olympialaisissa ja paralympialaisissa nähdään varmasti neljä suomalaisjudokaa. Olympialaisten 24 kuukautta kestänyt uuvuttava karsinta on takana ja sen tuloksena kaksi suomalaista Valtteri Jokinen (60 kg) ja Johanna Ylinen (63 kg) on läpäissyt karsinnan. Jaana Sundberg jäi edellisten kisojen karsinnan tapaan niukasti ilman paikkaa, vaikka oli tälläkin kertaa karsinnan paras suomalainen.

-Pidän kahden urheilijan saamista olympialaisiin hyvänä suorituksena. Se on vaatinut kovia ponnisteluja järjestelmältä ja kaikilta, jotka urheilijoiden ympärillä vaikuttavat, mutta eniten se on vaatinut urheilijoilta. Projektissa mukana olevat tahot ovat olleet kaikki hyvin sitoutuneita, kommentoi päävalmentaja Mika Mukkula.

 

Lontoon olympiakarsinta alkoi toukokuu 2010 alussa. Ensimmäisen 12 kuukauden aikana karsintaturnauksista kerätyt pisteet tulivat lopullisiin karsintapisteisiin mukaan 50 % painoarvolla. Viimeisen 12 kuukauden jaksolla kerätyt pisteet laskettiin mukaan täysimääräisenä.

 

Miesten sarjoissa 22 ja naisissa 14 parasta saivat suoran paikan Lontooseen. Näiden lisäksi jaettiin maanosapaikat, joita Euroopalla oli 14 miehille ja 11 naisille. Nämä paikat jaettiin eniten pisteitä keränneille, mutta 22 parhaan miehen tai 14 parhaan naisen listan ulkopuolelle jääneille. Jokinen sai paikkansa ollen karsintalistalla 22. Ylinen sai paikkansa maanosapaikkojen 11 naisen kiintiöstä. Maanosapaikkojen jaossa oli rajoituksena ”enintään kaksi per painoluokka” ja ”enintään yksi per maa”. Sundberg oli sarjassaan (52 kg) vasta kolmanneksi paras 14 ulkopuolelle jäänyt urheilija ja siksi maanosapaikka meni Yliselle, joka oli omassa sarjassaan toiseksi paras 14 ulkopuolelle jäänyt urheilija.

 

-Olympiadin alussa asetimme Judoliitossa kunnianhimoisen tavoitteen kolmesta olympiapaikasta, joka oli yksi enemmän kuin meillä oli urheilijoita Pekingissä. Nyt nähdään, että se oli täyttä realismia.

 

-Käytämme kaikki keinot villin kortin (tripartite invitation) hakemiseksi Jaana Sundbergille. Kolmas kerta olympiakisoista ulos jäämiseen niukimmalla mahdollisella tavalla olisi Jaanan tasoiselle urheilijalle kohtuutonta. Niko-Tapio Niemeläkään ei jäänyt toivottaman kauas karsintarajasta.

 

Paralympialaisten karsinnoista tiensä Lontooseen ovat selvittäneet Ateenan ja Pekingin paralympialaisten pronssimitalisti ja hallitseva maailmanmestari Jani Kallunki (66 kg) sekä paralympialaisten judon ensikertalainen EM-pronssimitalisti Päivi Tolppanen (63 kg). Karsinta sisälsi MM- ja EM-kisat. Kallunki hankki paikkansa MM-kullalla ja EM-kisojen vitossijalla. Tolppasen kisapaikka tuli MM-vitossijalla ja EM-pronssilla.

 

Olympiajudossa sarja 60 kg otellaan 28.7. ja sarja 63 kg 31.7. Paralympialaisissa sarja 66 kg otellaan 30.8. ja sarja 63 kg 31.8.

 

Lontoon joukkueiden lopullisen valinnan tekevät Olympiakomitea ja Paralympiakomitea.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa