MM-joukkueen ennakkotunnelmia

Judon MM-kilpailut käynnistyvät torstaina 9.9. Tokiossa. Luvassa on kautta aikojen kovatasoisimmat MM-kisat, kun Kansainvälinen Judoliitto on muuttanut sääntöjä niin, että maat saavat ilmoittaa kaksi ottelijaa per painoluokka. Tätä mahdollisuutta hyödyntävät etenkin suuret ja kovimmat judomaat.

Suomen joukkueen pääjoukko saapui Tokioon lauantaina noin viikko ennen suomalaisten ottelupäiviä, jotka ovat perjantaista sunnuntaihin. Torstaina Tokioon saapuu Johanna Ylinen, joka on suomalaisista parhaissa asemissa Lontoon olympiakarsintalistalla eli jaetulla 12. sijalla. Listan 14 parasta naista saavat Lontooseen henkilökohtaisen kisapaikan.

 

Ylinen hakee mitaliotteluita

 

-Minun kohdallani tehtiin aikaisemmista Kaukoidän reissuista viisastuneena sellainen ratkaisu, että matkustan Tokioon vasta paria päivää ennen otteluita. Etenkin itään päin matkustaessa minulla on ollut vaikeuksia sopeutua aikaeroon. Nyt kun mennään paikalle viime hetkellä, huonosti nukuttujen öiden määrä jää mahdollisimman vähäiseksi, alle 63-kiloisissa otteleva Johanna Ylinen kertoo.

 

-Hyvää tulosta ja mitaliotteluita lähden hakemaan. Sarjani ykkössuosikki on hallitseva maailmanmestari Japanin Yoshie Ueno, mutta hänen takanaan on aika monta urheilijaa, jotka voivat mennä mitaleille. Minä kuuluun siihen porukkaan, Hollolan Holjutaita edustava 26-vuotias Ylinen jatkaa.

 

-Valmistautumiseen on kuulunut ottelutaktiikoiden harjoittelua. Vastustajia analysoidaan yksi kerrallaan videoilta ja harjoitellaan valmentajan kanssa oma taktiikka jokaista mahdollista vastustajaa vastaan. Kärkinaisista kaikkien ottelutapa on käytännössä etukäteen tiedossa, lauantaina otteleva Ylinen kertoo.

 

Jokinen: Pitkä päivä tiedossa

 

Suomalaisista Lontoon olympiakarsintalistoilla toiseksi parhaissa asemissa ennen MM-kisoja on Valtteri Jokinen, jonka sijoitus on jaettu 16. sija painoluokassa alle 60 kiloa. Miesten listoilta 22 parasta saa henkilökohtaisen paikan Lontooseen.

 

-Viimeistely menee tuttujen rutiinien mukaan, vaikka maapallon toiselle puolen lennettiinkin. Onhan tässä ollut kaikenlaista pikkuvaivaa, mikä on tehnyt valmistautumisesta hieman haasteellisempaa kuin aiemmin. Listoilla on muutama outo nimi, mutta kaikki huiput ovat paikalla, 27-vuotias miesten ykkösjudoka Valtteri Jokinen kertoo.

 

-Asetin itselleni kesällä tavoitteeksi pistesijan näistä kisoista. Tuo tavoite on ja pysyy, mutta pitkä päivätyö sen eteen pitää tehdä, koska osallistujamäärät ovat paisuneet entisestään. Mun sarjaani on ilmoitettu yli 70 ottelijaa. Pahimmassa tapauksessa tulevalla maailmanmestarilla on illalla kahdeksan matsia takanaan, sunnuntaina otteleva Jokinen jatkaa. Kahdeksan parhaan joukkoon eteneminen edellyttää arvasta riippuen neljä tai viisi otteluvoittoa.

 

Sundberg: Pystyn haastamaan kenet tahansa

 

Kahdesti EM-kisoissa viidenneksi yltänyt Jaana Sundberg lähtee jahtaamaan MM-kisoista kohennusta sijoitukselleen olympiakarsintalistalla. Sundberg teki paluun kansainvälisiin otteluihin toukokuussa yli puolen vuoden olkapään kuntoutusjakson jälkeen. Ottelutuntuman hakeminen on ottanut aikansa. Niukkoja tappiota ja myös voittoja maailman kärkinaisista on tullut, mutta kevään jälkeen parhaaksi sijoitukseksi on jäänyt Tallinnan maailmancupin viides sija kesäkuussa. 27-vuotiaan Sundbergin sijoitus olympiakarsintalistalla on jaettu 25. sija.

 

-Tämä on ensimmäinen kerta urallani, kun matkustetaan Japaniin suoraan kisoihin. Yleensä tänne tullaan leirille ja sen yhteydessä on kisoja. Kotona totuttelin jo Japanin aikaan. Iso aikaero ja pitkä matkustaminen tuovat omat haasteensa, alle 52-kiloisissa otteleva Jaana Sundberg kertoo.

 

-Pientä väsymystä on havaittavissa vielä kropassa. Elimistö toimii vielä kotimaan ajassa ja parhain herkkyys ei ole vielä irronnut, mutta sunnuntaihin on vielä aikaa, Riihimäen Judoseuraa edustava Sundberg jatkaa.

 

-Tiedän, että hyvänä päivänä pystyn haastamaan kenet tahansa. Tuloksellisesti näitä kisoja ei voi verrata edellisvuoden MM-kisoihin. Täällä on kovempi taso, kun olympiakarsinta on alkanut ja kansainvälinen liitto vielä muutti sääntöjä niin, että maat saavat laittaa kaksi ottelijaa per sarja. Sääntömuutos tuo lisää suurten judomaiden edustajia kisaan mukaan, Sundberg kertoo.

 

Virta: Ottelutaktiikkaa on kehitetty

 

-Pientä hienosäätöä harjoitteluun on tehty viimeisten kuukausien aikana. Kesällä parannettiin hapenottokykyäni ja viimeisen kuukauden aikana harjoittelun määrää on vähennetty ja keskitytty tehojen ja ottelutuntuman hakemiseen, alle 81-kiloisissa perjantaina otteleva 23-vuotias Oulun Judokerhon Antti Virta kertoo. Harjoituksissa painopisteenä on ollut ottelutaktiikan parantaminen.

 

Rintamäki ei murehdi arvontaa

 

-Valmistautuminen ei ole poikennut olennaisesti aikaisemmista. Kaikki on pyritty tekemään aikaisemmin hyväksi todettujen menetelmien mukaan ja olen ollut myös terveenä koko ajan, alle 66-kiloisten ottelija Antti Rintamäki kommentoi.

 

-Omaa sopeutumistani aikaeroon helpottaa se, että mulla ei ole kovin isoa painon pudotusta. Tulimme kisapaikalle myös riittävän ajoissa, mikä helpottaa painonpudotusta. Tutut kaverit tuolla on osallistujalistoilla. En murehdi arvontaa, koska siihen ei voi itse vaikuttaa. Nyt täytyy vaan keskittyä siihen, että sunnuntaina pystyn ottelemaan oman tasoni ylärajoilla ja menemään vähän sen yli, Nummelan Judoa edustava 24-vuotias Rintamäki jatkaa.

 

Mukkula: Edetään yksilöllisesti

 

-Valmistautumisessa täällä ei ole ollut mitään ongelmia. Olosuhteet judon syntymämaassa ovat kohdillaan. Kaikki näyttää tässä vaiheessa hyvältä. Harjoittelu täällä on ollut kevyttä ja sen intensiteettiä kohotetaan viikon edetessä yksilöllisesti ja tuntuman mukaan. Nämä urheilijat ovat käyneet jo niin monta kertaa täällä Kaukoidässä, että mitään isompia yllätyksiä ei pitäisi tulla, kertoo päävalmentaja Mika Mukkula.

 

-Arvonnan jälkeen päästään etsimään videomateriaalia vastustajista. Ottelijamäärät etenkin miesten sarjoissa ovat tosi korkeita. Virran Antin sarjassa alle 81 kiloa on etukäteen ilmoitettuja peräti 81 miestä. Se tietää pitkää ja raskasta päivää urheilijoille, Mukkula jatkaa.

 

-Ottelusysteemi on muutettu vielä niin, että käytössä on vain tynkäkeräilyt. Tappio parilla ekalla ottelukierroksella tietää suihkukomennusta. Keräilyotteluissa on mukana vain kahdeksan parhaan joukkoon selvinneitä, Mukkula jatkaa.

 

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa