Mitaleita Special Needs Judo Tournamentista

Hollannin Beverwijk toimi 9.-10.4.2016 sovelletun judon kilpailujen päänäyttämönä 450 osallistujalle. Lauantaina oteltiin Open European Special Needs Tournament (OESN), jossa oli mukana neljä suomalaisjudokaa sekä OESN katakilpailut, joihin ei suomalaiset osallistuneet. Sunnuntaina oteltiin BENG! Tournament eli Ben van der Eng muistokilpailut, joissa oli sarjat junioreille sekä senioreille. Suomalaisia oli junioreissa mukana neljä ja aikuisten sarjoissa 19 judokaa. Kaikki sarjat käytiin pooleissa, jotta jokainen ottelija sai ainakin kolme ottelua – suurimmissa sarjoissa oli peräti kuusi taistelua.

OESN Tournament oli judokoille, joiden taitotaso on 1–2 eli heille, jotka voi kilpailla yleisissä sarjoissakin. Euroopassa näin toimitaankin. Kuopion Sakuran Henri Hiltunen voitti kultaa alle 90 -kiloissa. Lahden Judoseuran Tommi Joki sai pronssia. Mikkelin Judon Piia Kompan -57 kg:n sarjassa oteltiin kaksi kolmesta systeemillä, ja otteluiden päätteeksi Piia sai hopeaa.  

BENG! Touranamentissa sunnuntaina Raision Matti Heino voitti kultaa voitettuaan kaikki viisi vastustajaansa – 65 kg sarjassa. Samassa sarjassa Kuopion Sakuran Mikko Niskanen pokkasi pronssia kolmen voiton turvin. Kuopioon matkasi hopeaa Petri Huuskosen mukana neljän voitetun ottelun päätteeksi sarjassa – 81 kg. Miesten – 100 kg Lappeenrannan Kamizan Pylkkänen otti kultaa ja Tikkurilan Judokoiden Henri Kajan pokkasi hopeaa. Mikkelin Judon Kirsi Komppa sai pronssia tiukkojen taistelujen päätteeksi naisten + 78 kg.  

Junioreissa Ilkka Miinalainen Tikkurilan Judokoista taisteli itsensä hienosti pronssille oteltuaan seitsemän ottelua, joista voitti neljä. Saman seuran Taika Mylläri otteli pronssille tyttöjen -40 kg:ssa.

Päävalmentaja Hanna Kokkonen oli tyytyväinen näkemäänsä. - Kaikki judokat ottelivat erittäin hyvin ja heistä huokui taistelutahto. Kilpailut olivat monelle judokalle ensimmäiset kansainväliset ottelut.  Haluan kuitenkin painottaa suomalaista palkintojen jakosysteemiä, jotta todellisten sijoitusten merkitys säilyy. Vastaavasti harjoitteluinto ja voitontahto säilyy, kun mitalit ja pokaalit ansaitaan kovalla taistelulla. Tulosluetteloissa hämmennystä aiheuttaa se, että hollantialisessa Special Needs ajattelussa on tärkeää, että jokainen ottelija huomioidaan. Palkinnot jaetaan voittajalle, hopeamitalistille sekä kaikki loput sijoittuvat kolmansiksi.  Suomalaiset valmentajat kuitenkin korostavat kilpailujen tavallista systeemiä, että on yksi voittaja, yksi hopeamitalisti ja yksi pronssille sijoittunut. Tämän asian olen selvittänyt judokoille ja he ymmärtävät, että osa palkinnoista on osallistumispalkintoja, jatkaa Kokkonen. Näin ollen 23 judokan joukosta mitalisteja oli kymmenen.

Kilpailuissa tuomareina pitkän päivän tehneet Rami Myllymäki ja Jouni Kähärä ovat Kokkosen kanssa samoilla linjoilla. – Taso oli tällä kertaa todella kova – etenkin 1–2 tasoilla, kertoo Myllymäki. On mukava huomata, että uusia kisaajia on tullut mukaan Suomen joukkueeseen. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan uutta edustusjoukkuetta kohti vuoden 2019 Special Olympics maailmankisoja.

Suomen 35 henkinen joukkue kiittää erityisesti Judon Tukea, joka antoi tukensa matkakustannuksiin. Kiitos myös jokaisen judokan omalle judoseuralle: Mikkelin Judo, Kuopion Sakura, Lappeenrannan Kamiza, Raision Ryhti, Kirkkonummen Judoseura, Lahden Judoseura ja Tikkurilan Judokat.   

Lue lisää ja katso kuvia tästä linkistä.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa