Matti Tieksollan kirje Pohjois-Suomen alueen seuroille

Hyvät alueen seurat ja judojohtajat!

Oulu   11.9.2012

 

Dan-kollegion miehityksessä tapahtui viime keväänä yksi Pohjois-Suomen kannalta merkittävä vaihdos, kun Koyaman Veijo Saarinen suuren urakan tehneenä päätti jättää kollegion tehtävät muille ja mieluummin pohjois-suomalaisille judokoille.  Kiitos Veijolle erittäin ansiokkaasta työstä Pohjois-Suomen judon eteen!

Kokous valitsi allekirjoittaneen Veijon jatkokausille eli vuosille 2012 ja 2013.  Kesäkuun Dan-kollegion kokouksessa sain tehtäväkseni yhdessä Staffan Lindgrenin kanssa puhaltaa alueille katan-kilpailutoimintaan vauhtia.

Suunnitelmassa, jonka kollegion sihteeri Arttu Laitinen toimittaa seuroille pohdittavaksi, esitetään jokaiselle alueelle yhtä kata-kilpailua vuodessa – kolmella alueella keväällä ja kolmella alueella syyskaudella.  Oulu ehätti jo helmikuussa varata kalenterista oman kisapäivänsä ja se on 9.2.2013 Hiukkavaarassa.  Kilpailukutsu postitetaan myöhemmin, mutta seuroja kehotetaan merkkaamaan ensi vuoden toimintasuunnitelmiin päivämäärä jo tässä vaiheessa.

Kilpailukatoja yleensä ovat nage-no-kata, katame-no-kata, kimeno-kata, juno-kata ja goshin-jitsu.  Lisäksi esitin että seurat voivat halutessaan ottaa ohjelmaan myös nage-no-katan lyhennetyn version eli kolme ensimmäistä wazaa suunnattuna lähinnä vanhemmille judokoille ja alempivöisille.  Näin on myös Oulussa.

Katan tekniikkoihin on tullut huomattavasti muutoksia ja niitä Iura-sensei opetti toissa sunnuntaina Helsingissä.  Mahdollisesti vielä tämän vuoden puolella pidämme Oulussa nage-no-kata-leirin, jotta ensi vuoden kilpailuihin saamme kata-kilpailuista kiinnostuneille viimeiset tiedot opetetuksi.

Kilpailun tuomarit 2-3 kpl/kisa tulevat Dan-kollegion kustannuksella, joten seuroille ei kisatoiminnasta aiheudu juurikaan kuluja – tuloja kylläkin. On lisäksi sovittu että toisena päivänä eli Oulun tapauksessa 10.2.13 pidetään kata-leiri, jossa opettajina toimivat katatuomarit.

Ouluun on jo nyt luvannut tulla  – ainakin alustavasti - Euroopan huippupari Pasi Oinas – Mika Salsoila sekä muutamat muut Suomen parhaat parit.

Lopuksi haluan korostaa että kata-toiminta ei ole keneltäkään muulta judokalta pois.  Se täydentää judoperheen lajisikermää ja antaa kilpailumahdollisuuden niille, joilta shiai ei enää iän tai vamman tai jonkin muun syyn johdosta enää onnistu.  Iuran opetuksessa tuli esille sellaisia tekniikan oivalluksia ja perusteita, joista on valtavasti hyötyä niille, jotka kilpailevat aktiivisesti shiaissa.

Terveisin

Matti Tieksola

5.dan

Oulun Judokerho

 

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa