Kuva: Andonov Kostadin / EJU Media

Martti Puumalainen pronssille Sofian European Openissa

Martti Puumalainen otteli pronssille Sofian European Open -turnauksessa painoluokassaan yli sata kiloa. Turnaus on osa Tokion olympiakarsintaa. Mitali on Puumalaisen uran ensimmäisen European Open -tasolla.

”Neljä tiukkaa matsia tänään. Ensimmäisessä oli Romanian Croitoru, jota minä pidän tosi hyvänä. Se oli tosi hyvä ottelu itseltäni. Sain pidettyä koko ajan liikkeen ja otteet itselläni. Toisessa tuli vastaan Venäjän Antonov. Se oli päivä huonoin matsi. Jotenkin olin liian hätäinen siinä enkä lähtenyt rakentamaan otetta tarpeeksi hyvin. Mokasin siinä, että lähdin liikaa hakemaan kahvaotetta ja vastustaja sai siitä ipponin suorituksen. Ei siitä enempää.” Puumalainen kommentoi tuoreeltaan otteluitaan Sofiasta.

”Sitten tuli ukrainalainen. Siinä minä olin aluksi vähän pinteessä. Ottelu tuli aika pian edellisen jälkeen. En tiedä ehkä en ollut palautunut oikein siitä. Valmentajalta tuli tosi hyvä vinkki, että ota molemmat hihat kiinni ja siitä sainkin sitten wazarin tuplahihasodella ja sidonnan päälle. Oli hyvä taisteluvoitto, josta tuli hyvä fiilis. Sitten pronssiotteluun tuli Ranskan Zalagh. Alku oli vähän tunnustelua, mutta sitten otin taas molemmat hihat kiinni ja siitä tulikin ippon heti. Tämä oli hyvä päivä ja lisää oppia tulevaan.” Puumalainen jatkaa.

”Martilta hyvää oman judon suorittamista. Fokus ja otteleminen säilyi koko päivän tärkeimmissä pointeissa ja matsit sitä kautta myös näytti aika helpoilta. Erinomainen suoritus Martilta”, kommentoi valmentaja Markus Pekkola Puumalaisen otteita.

Yli satakiloisissa otteleva Martti Puumalainen sai avausotteluunsa vastaansa Romanian Mircea Croitorun kansainvälisen rankingin 68. sijalta. Ottelu oli alusta lähtien Puumalaisen hallintaa. Ottelun neljä ensimmäistä aloitusta päättyi Puumalaisen hyökkäykseen ja Croitorua varoitettiin passiivisuudesta. Kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia, Puumalaisen vasemmanpuoleinen käsikieppi tuotti wazarin. Puumalaisen hyvät hyökkäykset jatkuivat ja Croitoru sai toisen varoituksen. Kun ottelun puoliväli oli ohitettu, Puumalaisen väkevä oikeanpuoleinen käsivarsiheitto tuotti ottelun päättäneen ipponiin.

Toiseen otteluunsa Puumalainen sai vastaansa Venäjän Aleksander Antonovin. Ottelua ehti kulua 45 sekuntia, kun Puumalainen sai varoituksen heikosta käsiheittoyrityksestään. Puumalaisella oli hyviä hyökkäyksiä ja varoitus venäläiselle roikkui ilmassa. Kun ottelua oli käyty vähän yli puolenvälin, Puumalainen ajautui omasta yrityksestään Antonovin syliotteeseen, josta venäläinen käänsi Puumalaisen näyttävään ipponin tuoneeseen lonkkaheittoon. Näin Puumalaisen turnaus jatkuivat keräilyotteluissa.

Keräilyottelussaan Puumalainen sai vastaansa Ukrainan Andrii Kolesnykin, joka otti vajaa vuosi sitten pronssia Marrakechin Grand Prix -turnauksessa. Kolesnykin kansainvälinen ranking sijoitus ennen Sofian turnausta oli 45. Ottelun alussa Puumalaisen käsivarsiheittoyritykset jäivät vähän vaisuiksi. Ottelun ensimmäisen minuutin loppupuolella Kolesnyk sai Puumalaisen sidontaan, josta Puumalainen taisteli itsensä pois. Puumalaista varoitettiin vastustajan työntämisestä ulos ottelualueelta. Hetkeä myöhemmin Kolesnykia varoitettiin passiivisuudesta. Kun ottelu oli edennyt yli puolenvälin Puumalaisen vasemmanpuoleinen käsivarsiheitto onnistui wazarin arvoisesti. Puumalainen paketoi heiton perään ukrainalaisen pitävään sidontaan, joka päätti ottelun. Näin Puumalainen eteni pronssiotteluun.

Pronssiottelussa vastustajaksi tuli Ranskan kakkosjudoka miesten raskaassa sarjassa Nabil Zalagh kansainvälisen rankingin 81. sijalta. Ottelun ensimmäisestä aloituksesta Puumalainen hyökkäsi käsivarsiheitolla, jonka Zalagh pääsi torjumaan. Toisesta aloituksesta Puumalainen rakensi otteen ranskalaisen molemmista hihan suista ja vei vastustajansa matalalla sodetsurikomigoshilla näyttävästi selälleen, kun ottelu ole ehtinyt vanheta vain 34 sekuntia. Näin Puumalaiselle uran ensimmäinen European Open tason turnauksen mitali. Viime syksynä Puumalainen otteli pronssille alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa.

Sofian European Openin tulospalvelu löytyy Euroopan Judoliiton verkkosivuilta www.eju.net, jonne päivittyy myös turnauksen kuvagalleria.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa