Kuvituskuvassa Martti Puumalainen U23 EM-kisoissa 2019. Kuva EJU Media.

Martti Puumalainen 7. Tashkentin Grand Slamissa

Martti Puumalainen otteli seitsemänneksi Tashkentin Grand Slam -turnauksessa, joka on osa Tokion olympiakarsintaa. Puumalainen nappasi kaksi makeaa otteluvoittoa, joista brasilialaisen maailmanrankingin yhdeksättä sijaa pitävän Rafael Silvan voitto on Puumalaisen tähänastisen uran komein.

Martti Puumalainen sai avausotteluunsa vastustajakseen Uzbekistanin Alisher Yusupovin maailmanrankingin 34. sijalta. Ottelun alussa Puumalainen jäi pahasti Yusupovin otteisiin ja joutui ottamaan kaksi passiivisuusvaroitusta. Kun ottelua oli jäljellä reilu minuutti, Puumalaisen salamannopea oikeanpuoleinen käsivarsiheitto vei Yusupovin vastustamattomasti selällään ipponin arvoisesti.

Toisessa ottelussa Puumalaisen vastus koveni merkittävästi, kun vastaan asteli Brasilian jättiläinen Rafael Silva maailmanrankingin 9. sijalta. Silva on kaksikertainen olympiapronssimitalisti ja kolminkertainen MM-mitalisti. Silva dominoi ottelua isolla koollaan ja Puumalainen oli ajoittain hankaluuksissa Silvan vahvan niskaotteen kanssa. Puumalaista varoitettiin ensimmmäisen kerran passiivisuudesta, kun ottelua oli käyty reilu minuutti. Kun ottelua oli jäljellä reilu minuutti, Puumalaisen epäonnistunut kieppiyritys tulkittiin valehyökkäykseksi ja Puumalaista varoitettiin.

Vajaa minuutti ennen varsinaisen otteluajan päättymistä Silva onnistui lennättämään Puumalaista haraigoshi -heitollaan, mutta Puumalainen pyörähti lennon aikana vatsalleen ja pisteet jäivät Silvalta haaveeksi. Ottelu eteni jatkoajalle, jonka alussa Silvalla on vahva hyökkäys, josta Puumalainen selviytyi. Kun jatkoaikaa oli käyty 26 sekuntia, Puumalainen sai bravuuriotteensa Silvan molempien käsien hihansuista ja lennätti Silvan näyttäväsi käsiheitollaan selälleen.

Paikasta semifinaaliin Puumalainen kamppaili Azerbaitsanin Ushangi Kokauria vastaan. Kokaursin maailmanranking sijoitus ennen Tashkentin Grand Slamia on 22. sija. Ottelu ehti vanheta vain 43 sekuntia, kun Kokauri onnistui taaksepäin suuntautuneessa ouchigari -jalkaheitossaan ipponin arvoisesti. Näin Puumalainen päätyi keräilykaavioon tavoittelemaan pronssimitalia.

Ensimmäisessä keräilyottelussa Puumalainen sai vastaansa Tadzikistanin Temur Rakhimovin maailmanrankingin 21. sijalta. Rakhimov ahdisti Puumalaista vahvalla niskaotteellaan. Puumalainen sai passiivisuusvaroituksen, kun ottelua oli käyty vajaa minuutti. Seuraavasta aloituksesta Rakhimov hake edelleen vahvan nistakotteensa ja sai heitettä Puumalaisen selälleen näyttävällä uchimata -heitollaan ipponin arvoisesti.

Näin Puumalaisen sijoitukseksi turnauksessa tuli seitsemäs sija. Sijoitus on Puumalaisen tähän astisen uran paras Grand Slam -tasolla, joka on MM-kilpailujen jälkeen toiseksi korkein olympiakarsintaturnaustaso. Tashkentin turnauksen sijoituksella Puumalainen kohentelee asemiaan olympikarsinnassa 15-20 sijaa ensiviikon alussa päivittyvällä karsintalistalla. Puumalaisen sijoitus listalla ennen Tashkentia on 80. sija.

Tashkentin Grand Slamin avauspäivänä perjantaina alle 66-kiloisissa otellut Luukas Saha antoi myös lupaavan näytön voittamalla avausottelussaan vuoden 2020 Euroopan mestarin Azerbaitsanin Orkhan Safarovin maailmana rankingin 12. sijalta. Sahan tie nousi kuitenkin pystyyn toisessa ottelussa ja sijoitukseksi tuli jaettu 16. sija.

Tashkentin Grand Slamin tulospalvelun ja otteluvideot ovat saatavilla Kansainvälisen Judoliiton verkkosivuilta ijf.org.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa