Kuva: Rui Telmo Romão/EJU

Määttä 5. ja Hellgren 7. alle 23-vuotiaiden EM-kisojen avauspäivänä

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut alkoivat perjantaina Izhevskissä Venäjällä keveimmillä painoluokilla. Suomella oli tulessa kolme ottelijaa Henri Määttä, Luukas Saha ja Jessika Hellgren, jotka nappasivat yhteensä viisi otteluvoittoa ja kaksi pistesijaa. Lauantain ainoa suomalaisottelija Aku Laakkonen karsiutui avausottelusta.

Alle 66-kiloisissa Henri Määttä otteli avausottelunsa Moldovan Vadim Zahariniania vastaan. Ottelu ehti edetä vain alle puoli minuuttia, kun Määttä sai käännettyä mylläkkätilanteen omaksi lonkkaheitokseen wazarin arvoisesti. Zaharia loukkaantui tilanteessa siinä määrin, että joutui jättämään ottelun kesken. Toiseen otteluunsa Määttä sai vastustajakseen Venäjän Murad Chopanovin. Ottelu alkoi Määtän painostuksella ja Chopanov sai ensimmäisen varoituksen. Kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia Chopanov onnistui ipponin arvoisesti uchimatassaan. Näin Määtän turnaus jatkui pronssimitalin tavoittelulla keräilyotteluissa.

Paikasta pronssiotteluun Määttä kamppaili Azerbaitsanin Elchin Huseynovia vastaan. Määttä sai heti ottelun alussa varoituksen polvilleen menosta. Kun ottelua oli käyty minuutti, Määttää varoitettiin väärästä otteesta. Ottelun puolivälissä Määttä lennätti Huseynovin selälleen näyttävällä ipponin arvoisella osotogarillaan. Näin Määttä eteni pronssiotteluun, jossa vastustajaksi tuli Italian Mattia Miceli.

Pronssiottelu alkoi tasaisissa merkeissä molempien hakiessa kiivaasti otteita. Kun ottelua oli jäljellä reilu minuutti Miceli onnistui viemään Määtän käsivarresta kyljelleen wazarin arvoisesti. Määttä oli pakotettu loppukiriin, joka valitettavasti päättyi, kun Miceli onnistui veimään Määtän kauniisti sasae-jalkaheitollaan selälleen ipponin arvoisesti. Näin Henri Määttä sijoittui turnauksessa viidenneksi.

Alle 57-kiloisissa Jessika Hellgren kohtasi avausottelussaan Tanskan Sif Boujun. Ottelu eteni Hellgrenin painostuksessa. Kun ottelua oli käymättä minuutti, Hellgren onnistui wazarin arvoisesti käsivarsiheitossaan. Boujun loppukiri ei riittänyt ja näin Hellgren eteni toiselle kierrokselle, jossa vastustajaksi tuli Hollannin Lesley Koorn. Ottelun alku oli Hellgrenin hallintaa ja Koornia varoitettiin kahdesti passiivisesta ottelutyylistään. Viimeisellä minuutilla Hellgreniä varoitettiin kerran. Kun ottelua oli jäljellä vain muutama sekunti, Hellgren vei Koornia wazarin arvoisesti lonkkaheitollaan.

Kolmanteen otteluunsa Hellgren sai vastaansa Venäjän Danna Naguchevan. Venäläinen sai ottelun aivan ensimmäisillä sekunneilla pylläytettyä Hellgrenin kyljelleen. Ottelun päätuomari ei pisteitä antanut, vaan wazarin suoritus kirjattiin pistetauluun vasta, kun ottelua oli käyty jo minuutti. Kun ottelua oli jäljellä 15 sekuntia, Nagucheva vei Hellgrenin kyljelleen wazarin arvoisesti kouchigarillaan. Näin Hellgrenin turnaus jatkui keräilyotteluissa.

Paikasta pronssiotteluun Hellgren kamppaili Unkarin Kitti Kovacsia vastaan. Ottelua oli käyty vajaa minuutti, kun Kovacs ottei Hellgrenistä wazarin haraigoshi-lonkkaheitollaan. Kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia, Hellgren torjui Kovacsin haraigoshin hieman huolimattomasti ja siitä julistettiin Kovacsille toinen wazari. Näin Hellgrenin turnaussijoitukseksi tuli seitsemäs sija kahdella otteluvoitolla.

Alle 66-kiloisissa Luukas Saha sai avauskierroksen vastustajakseen Moldovan Adil Osmanovin, joka otteli hopealle aiemmin syksyllä alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa. Ottelu alkoi Sahan hienoisessa painostuksessa, joka tuotti Osmanoville passiivisuusvaroituksen ottelun puolivälissä. Seuraavassa aloituksessa Saha kuittasi Osmanovin ponnettoman hyökkäyksen ipponin arvoisesti sumigaeshi-uhrautumisheitollaan. Toisen ottelunsa Saha hävisi Italian Mattia Micelille, joka otti Sahas wazarin suorituksen kouchigari-jalkaheitolla, kun ottelua oli käyty minuutti. Saha ei onnistunut saamaan otteisiinsa tasoitukseen riittävää tehoa ja näin turnaus päättyi hänen osaltaan karsiutumiseen toisella kierroksella.

Lauantain ainoa suomalaisottelija Aku Laakkonen kohtasi avausottelussaa Turkin Muhammed Kocin. Ottelu eteni tasaisena jatkoajalle. Molempia ottelijoita oli ennen jatkoaikaa varoitettu kahdesti. Jatkoajalla Laakkonen ei onnistunut saamaan pisteitä useista hyvistä hyökkäyksistään huolimatta. Kun jatkoaikaa oli käyty peräti reilut neljä minuuttia, Koc onnistui kääntämään toinen polvi tatamissa olleen Laakkosen matalalla uchimatalla kyljelleen saaden ratkaisevan wazarin. Näin Laakkosen kisaurakka katkesi avausotteluun.

Sunnuntaina suomalaisista tulee otteluvuoroon alle 90-kiloisissa Henri Hannula ja yli 100-kiloisissa Martti Puumalainen.

Alle 23-vuotiaiden EM-kisoja voi seurata Euroopan Judoliiton verkkosivuilta osoitteessa www.eju.net

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa