Kuva: EJU Media Gabriel Juan

Luukas Saha viides alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut käynnistyivät maanantaina Kroatian Porecissa. Suomella oli kolme urheilijaa tulessa: Luukas Saha (66 kg), Valtteri Olin (73 kg) ja Emilia Kanerva (63 kg). Parhaaseen suoritukseen ylsi Luukas Saha sijoittuen viidenneksi kolmella otteluvoitollaan.

"Olen tyytyväinen otteluihin, mutta en loppusijoitukseen Luukaksen osalta. Luukas voitti kovia vastustajia ja hävisi vain kovimmille. Luukas oli lähellä mitalia. Uskon, että olemme harjoittelussa oikealla tiellä, mutta vielä tarvitaan aikaa. Työ jatkuu", kommentoi päävalmentaja Rok Draksic Kroatian Porecista otteluiden jälkeen.

Alle 66-kiloisissa Luukas Saha sai ensimmäiseen otteluunsa vastustajakseen Unkarin Daniel Szegedin. Saha oli ottelun alusta lähtien otteissa askeleen edellä Szegediniä. Kun ottelua oli käyty vain 15 sekuntia, Szegedin sai varoituksen väärästä otteesta. Puolen minuutin kohdalla Saha lennätti vastustajaansa uranagella, mutta Szegedin pääsi kääntymään sen verran, että pisteet jäivät tulematta. Kun ottelua oli käyty 50 sekuntia, Saha kuljetti Szegedinin näyttävästi deashibaraihin ipponin arvoisesti.

Toiseen otteluunsa Saha sai vastaansa Ranskan Reda Seddoukin. Ranskalainen haki ottelussa ahnaasti kahvaotetta Sahasta, joka pystyi kuitenkin erinomaisesti torjumaan sen ja kääntämään tilanteita omiksi hyökkäyksikseen. Seddoukia varoitettiin passiivisuudesta, kun ottelua oli käyty vajaa puolitoista minuuttia. Kun ottelua oli käyty reilut kaksi minuuttia, Saha käänsi Seddoukin haraigoshi-yrityksen omaksi vastaheitokseen wazarin arvoisesti. Kun ottelua oli jäljellä reilu puoli minuuttia, Saha toisti temppunsa ja nyt ipponin arvoisesti.

Paikasta semifinaaliin Saha kamppaili Italian Mattia Miceliä vastaan. Miceli voitti pronssia viime vuoden alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa. Ottelu etenee tasaisena, mutta kummankaan ottelijan hyökkäykset eivät tuottaneet pisteitä. Kun ottelua oli jäljellä reilu minuutti, Miceliä varoitettiin valehyökkäyksestä. Kun ottelua oli jäljellä vajaa puoli minuuttia, Saha teki vahvan hyökkäyksen pysty-seioinagella. Miceli käänsi tilanteen kuitenkin omaksi vastaheitokseen wazarin arvoisesti. Ottelun lopussa Saha hyökkäsi riskillä ja jäi omasta yrityksestään alle ja sidontaan. Näin Sahan ottelut jatkuivat pronssin tavoittelulla keräilyotteluissa. Italian Miceli otteli lopulta painoluokan mestariksi.

Keräilyottelussa vastustajaksi tuli Azerbaitsanin Aykhan Tanverdiyev. Ottelu alkoi varovaisen tunnustelevasti. Kun ottelua oli käyty reilu minuutti, Saha pääsi matossa hyökkäämään ja vei Tanverdiyevin pitävään sidontaan, johon vastustaja antautui. Näin Saha eteni pronssiotteluun.

Pronssiotteluun Saha sai vastustajakseen painoluokan toisen azerbaitsanilaisen Nurlan Osmanovin, joka otti hopeaa viime vuoden alle 23-vuotiaiden EM-kisoista. Ottelu alkoi Osmanovien hienoisessa hallinnassa. Kahdesta ensimmäisestä aloituksesta hyökkäykset teki Osamanov. Kun ottelua oli käyty puolitoista minuuttia Osmanov onnistui tyylipuhtaasti ouchigari-jalkaheitossaan ipponin arvoisesti. Näin Luukas Sahan oli tyytyminen viidenteen sijaan.

Alle 63-kiloisissa otteleva Emilia Kanerva sai avausvastustajakseen Espanjan Vlada Kopnyayevan. Ottelu alkoi varovaisen tunnustellen. Molemmat ottelijat saivat aikaiseksi heikkoja hyökkäyksiä. Kun ottelu oli edennyt puoliväliin, Kanervan tehokas ouchigari-jalkaheitto tuotti wazarin pistesuorituksen. Ottelun edetessä Kanerva pääsi hallitsemaan pitkiä aikoja matossa. Kopnyayeva ei saanut oikein kunnollista loppukiriä aikaiseksi ja näin voitto Kanervalle.

Toiseen otteluun Kanervan vastustajaksi tuli parin vuoden takainen alle 21-vuotiaiden EM-pronssimitalisti Italian Nadia Simeoli. Ottelun puolivälissä Simeoli onnistui lonkkaheitossaan wazarin arvoisesti. Kanervalla oli vaikeuksia päästä taka-ajoon, kun Simeoli onnistui torjumaan Kanervan otteet. Kanervaa varoitettiin passiivisuudesta, kun ottelua oli reilu puolitoista minuuttia jäljellä. Otteli viimeisillä sekunteilla Simeoli otti vielä taktisesti viisaasti varoituksen valehyökkäyksestä ja näin Kanervan takaa-ajolta loppui aika kesken.

Alle 73-kiloisissa Valtteri Olinin avausottelun vastustajaksi tuli Venäjän David Gamosov. Ottelu on hyvin aktiivista judoa, jossa Olin hyökkäsi taiotosheillaan ja Gamosov lonkkaheittoyrityksillään. Pisteitä ei kuitenkaan saatu aikaiseksi. Jatkoajan alussa Olinilla on erinomainen hyökkäys kouchigarilla, mutta Gamosov onnistui kääntymään mahalleen ja pisteet jäivät tulematta. Kun jatkoaikaa oli käyty 1.20, Gamosov onnistui wazarin arvoisesti uranagessaan. Tilanne tarkastettiin vielä videolta ja tuomio ei muuttunut. Näin Valtteri Olinin turnaus päättyi avausottelun tappioon.

Alle 23-vuotiaiden EM-kilpailut jatkuvat tiistaina 10.11. raskaiden painoluokkien otteluilla. Suomella ei ole edustusta tiistain sarjoissa.

Voit seurata EM-kisoja Euroopan Judoliiton verkkopalvelussa osoitteessa www.eju.net

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa