Kolminkertainen paralympiamitalisti Jani Kallunki lopettaa kilpauransa

Judoka Jani Kallunki, 39, lopettaa kilpauransa. Maalipallossa paralympiakultaa 1996 ja judossa paralympiapronssia 2004 sekä 2008 voittaneen vantaalaisen lopettamispäätös kypsyi syksyn aikana. Vuoden 2012 niskavamma uusiutui juuri ennen syyskuun MM-kisoja. Kisat jäivät väliin ja samalla hän alkoi miettiä jatkoaan huippu-urheilun parissa.

-Tähtäimessä oli saavuttaa paikka Rion 2016 kisoihin ja siellä päättää ura kultamitaliin. Vaikka toipuminen on edistynyt suhteellisen mukavasti, tein lopulta raskaan päätöksen lopettaa noin 30 vuotta kestänyt kilpaura. Päätös oli todella vaikea, Kallunki sanoo.

Paralympiamitaleiden lisäksi Kallunki voitti kaksi EM-kultaa (2007 & 2009), EM-hopeaa 2005 ja EM-pronssia 2013 sekä MM-pronssia 2006.

Mitaleiden lisäksikin urheilu-ura toi upeita kokemuksia laidasta laitaan, eikä siitä irtautuminen ole helppoa. Kallungin vaakakupissa painoi paljon hänen terveytensä, joka menee kaiken edelle. Siksi hän ei halunnut ottaa enää riskiä uudesta loukkaantumisesta.

–Tunnen, että on aika siirtyä sivuun nyt, kun olen vielä suht’ terveessä kunnossa. Näillä näkymine pystyn toimimaan työssäni urheiluhierojana ja kuntohoitajana täysipäiväisesti. Jos vielä lähtisin tavoittelemaan tosissani kultaa Riosta, uudelleen loukkaantumisen riski kasvaa valtavasti.

Vaikka hänellä on työnsä urheiluhierojana ja kuntohoitajana, jättää kilpaurheilusta luopuminen aukon, jonka täyttämisestä hän ei tuoreeltaan osannut sanoa.

–Äärimmäisen vaikea sanoa. Tätä on tehty pikkupojasta asti ja se on ollut elämäntapa jo yli 30 vuoden ajan. Nyt pitäisi keksiä mikä urheilun jättämän tyhjiön täyttäisi, ja se ei ole helppo juttu ollenkaan.

Kallunki on tänä vuonna nähty kokeilumielessä niin teatterin lavalla kuin stand upin tekijänäkin.

–Täytyy myöntää, että ne kokeilut avasivat silmät monelta eri kantilta katsottuna. Joten eiköhän sitä jotain keksi jatkossakin. On se sitten mitä tahansa, niin mennään uusiin haasteisiin motollani "kaikki tai ei mitään", Kallunki vakuuttaa.

Kohti uusia haasteita suunnatessaan hän haluaa kiittää erityisesti huippu-urheilijan uransa keskeisiä henkilöitä.

–Haluan kiittää kaikkia tukijoitani, yhteistyökumppaneitani ja ennen kaikkea henkilökohtaista valmentajaani Juha ”Flobe” Vainiota. Ilman heidän ja useiden muiden henkilöiden panosta ja uskoa tekemiseeni ei urastani olisi tullut niin menestyksekästä kuin siitä tuli, Kallunki sanoo.

Jani Kallunki on ensimmäinen vammaisurheilija, jonka lajiliitto on nimennyt vuoden urheilijakseen. Suomen Judoliitto nimesi Jani Kallungin vuoden judokaksi vuonna 2004.

Jani Kallungin parhaat saavutukset:

2004 Paralympia 3. 
2005 Näkövammaisten EM 2. 
2006 Näkövammaisten MM 3. 
2007 Näkövammaisten EM 1. 
2008 Paralympia 3.
2009 Näkövammaisten EM 1.
2011 Näkövammaisten MM 1.

1996 Paralympia 1. maalipallossa

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa