Kesälajien urheilija-apurahat myönnetty

Kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki on myöntänyt 76 kesälajien urheilijalle verottoman urheilija-apurahan. Yhteensä 960 000 euroa jaettiin urheilijoille, joista 53 edustaa olympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja 18 paralympiaurheilua. Lisäksi Suomen Olympiakomitealle myönnettiin 75 500 jaettavaksi valmentajien apurahoina. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

Apurahan tarkoituksena on taata urheilijalle taloudellinen turva ammattimaista harjoittelua varten. Urheilijoille myönnettävää apurahaa on nostettu viime vuodesta. Aiemmin suuri apuraha oli 15 000 euroa ja pieni apuraha 7 500 euroa. Nyt suuri apuraha on 20 000 euroa ja pieni 10 000 euroa. 

Apurahojen myöntämiskriteereitä on tiukennettu. Suuren apurahan saajilta on edellytetty lajissaan menestymistä viime vuoden olympialaisissa ja paralympialaisissa tai oman lajinsa maailmanmestaruuskilpailuissa. Pienen apurahan saajilta odotetaan nousua lajinsa terävimmälle huipulle. Apurahaurheilijalle halutaan näin taata aiempaa paremmat valmentautumisedellytykset. Apurahoihin varattua määrärahaa ei ole korotettu. Määräraha on edelleen 1 700 000 euroa vuodessa. 

Apuraha-arvioinnissa otetaan huomioon lajin kansainvälinen arvostus ja vaativuus sekä kilpailuihin osallistuvien maiden määrä. Harkinnassa kiinnitetään huomiota myös urheilijan valmentautumisen kokonaisuuteen sekä uran pituuteen. Painopiste on nuorten lahjakkaiden urheilijoiden tukemisessa. 

Esitykset apurahojen saajista tekee Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikkö. Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. 

Pieni apuraha (10 000 euroa) 

Judo 
Balatkhanov Vadud 
Jokinen Valtteri 
Kallunki Jani 
Sundberg Jaana 
Tolppanen Päivi 

Koostettu OKM:n tiedotteesta, koko tiedote nähtävissä OKM:n sivuilla.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa