Kari Neuvosen tuomariraportti Suwonin (Korea) World Masters- kilpailuista

Dokumentti sisältää merkittäviä linjauksia uusiin sääntöihin.

Kisat pidettiin16.-17.tammikuuta 2010 Etelä-Korean Suwonissa; noin 100 km Soulista etelään. Kisoihin sai osallistua kunkin painoluokan maailman rankinglistan 16 parasta judokaa, osanottajia oli kuitenkin vain yhteensä 168; miehiä 87 ja naisia 81, 33 maasta.

Kilpailut olivat ensimmäiset, joissa käytettiin vuoden alussa voimaan tulleita uusia sääntöjä, jonka vuoksi tuomarikokouksessa käsiteltiin tavanomaista tarkemmin sääntö tulkintoja. Kansainvälisen judoliiton tuomarikomission edustajina paikalla olivat Juan Carlos Barcos ja Takao Kawaguchi.

1. Käsiotteet suoraan vyön alapuolelta on kielletty, näistä seuraa suoraan hansokumake.

Huom! Jopa kata guruman tekeminen niin, että toinen käsi on hihansuussa, ja toisen käden olka- tai kyynärpää mene vyön alapuolelle on kielletty.

2. SELVÄT hyökkäykset (ei mitkään ”läpsäykset”) ensin jalalla, ja sen jälkeen ERIAIKAINEN hyökkäys kädellä/käsillä on sallittu.

Huom! Perinteinen ko uchi makikomi tehtynä siten, että kädellä tartutaan jalkaan tai jalka vangitaan kainaloon SAMAN AIKAISESTI jalkapyyhkäyksen kanssa on kielletty. Pyyhkäisyn ja kädellä tarttumisen/jalan vangitsemisen välillä pitää olla ”katkos”.

3. Vastaheitot tehtynä vyön alapuolelta on sallittu, mikäli ottelijoiden kesken on selvä vartalokontakti. Mikäli tori hämää hyökkäyksellä, ja uke ”läpsäisee” jalkaa tämän seurauksena on tämä kerran sallittu, jos toistuu, pitää antaa hansokumake.

4. Jos torilla on ”kahva” (cross grip, syvä ristikkäinen kahva) samalta puolen, on hyökkäys tehtävä HETI (tuomarin pitää ymmärtää tilanne, tarvitaanko esim. sutemi wazaan muutaman askeleen horjutus), ellei hyökkäystä heti, pitää antaa shido.

Mikäli torilla on cross grip, uke saa hyökätä kädellä/käsillä suoraan jalkaa/jalkoihin.

Cross grip= saman puolen ote kahvalla (toinen käsi on syvällä selässä) tai vastustajan käsi on vangittu torin kainaloon (kuten tehtäisiin soto maki komi).

5. Puikkaus (pään pyöräyttäminen vastustajan käden alta) ja tarttuminen jalkaan, suoraan hansokumake. Pelkkä puikkaus on shidon arvoinen, ei ensimmäisestä vaan vasta toisesta kerrasta. Puikkaus ja välitön hyökkäys, muutoin kuin käsillä jalkaan/jalkoihin on sallittu.

6. Valehyökkäyksistä on varoitettava heti (sutemi wazoja tehdään nykyisin paljon valahyökkäyksinä)

7. ”Linkkari- asennosta” heti varoitus (sallittu hetkellisesti 3- 5 s)

8. Mikäli ottelija/ottelijat menevät toistuvasti ulos, ja näin rikkovat jatkuvasti ottelun, pitää tästä varoittaa shidolla (näyttö: ulosastuminen ).

9. Judohengen vastaiset toimenpiteet pitää rangaista hansukumakella

10. Varoituksen syy on aina näytettävä esim. cross grip näytetään, ikään kuin otettaisiin ko. ote.

11. Suorasta hansokumakesta aina neuvottelu tuomari kolmikon kesken, ja varoituksesta on oltava yksimielisyys kolmikon kesken

IJF:n video otteisiin tuli kokouksessa muutoksia, muutokset ja joitakin selvennyksiä:

2. shido valkoiselle, cross grip liian pitkään ennen hyökkäystä

11. shido valkoiselle, cross grip liian pitkään ennen hyökkäystä

20. hansokumake ok, ei todellinen hyökkäys, päämääränä on jalkaan tarttuminen

23. ei hansokumake

25. ei kontaktia=> hansokumake

27. ei hansokumake, shido valkoiselle, cross grip liian pitkään ennen hyökkäystä

29. sallittu, koska cross grip

30. hansokumake, tarttuu jalkaan samanaikaisesti

31. sallittu, koska cross grip

34 hansokumake, (mutta rajoilla, annetaanko)

35. puikkaus, ja jalkaan tarttuminen=> hansokumake siniselle

36. hansokumake, ei todellinen hyökkäys

37. hansokumake siniselle, puikkaus

39. ei selvästi cross gripp, ellei olla 100% varmoja ei varoitusta

40. ei hansokumakea, eikä shidoa, valkealla cross grip ja välitön hyökkäys ja sininen saa näin ollen tarttua jalkaan

44. sallittu, on sama onko cross gripp yhdellä vaiko kahdella kädellä

46. valkealle shido, ei välitön hyökkäys

47. ei hansokumake, on todellinen hyökkäys (mutta rajoilla)

48. hansokumake, samanaikaisesti kädellä kiinni

49. valkealle shido, ei välitön hyökkäys

50. siniselle shido, ei välitön hyökkäys

51. valkealle shido, ei välitön hyökkäys

53. sinisen seionage ei ole todellinen hyökkäys, vaan valehyökkäys, ja tarkoitus on jalkaan tarttuminen.

54. hansokumake, vyön alapuolelta, varoituksen antamiseksi ei tarvitse olla otetta

55. hansokumake, puikkaus ja jalkaan tarttuminen

57. hansokumake, samanaikaisesti kädellä kiinni

60. kouchimakikomi=> hansokumake

Tuomareita oli kutsuttuna paikalla 17, ja näin ollen allekirjoittanut ei ollut Suomen judoliiton varoilla liikenteessä. Ottelualueita oli 3, meidän matolla oli vain 5 tuomaria, joten alkukilpailuissa tuli paljon matseja, yhdessä välissä olin ensin keskellä, ja sen jälkeen kolme kertaa kulmassa peräjälkeen! Mitaliotteluihin ei päivän kunto riittänyt kumpanakaan kisapäivänä.

Uusilla säännöillä tuli hansokumakella diskauksia ensimmäisenä päivänä kolme, toisena ei enää yhtään.

Muutamia yksittäisiä havaintoja otteluista: naisten -70 kg semifinaalissa unkarilainen sai neljä kertaa shidon cross grippistä, ja hävisi hansokumakella! (ja ensimmäisestä ei edes annettu varoitusta).

Miesten – 81 kg finaalissa peli oli tasan, molemmilla yksi shido, kun Ranskan Clerget avasi vyönsä ilman tuomarin lupaa. Tuomari antoi shidon, jolla Clerget hävisi!

Golden score- matseja oli hyvin vähän (nythän pisteet ja varoitukset jäävät tauluun, vain otteluaika muutetaan 3 minuuttiin) ja hanteita ei ollut yhtään (hantai-tilanteessa tuomarit arvioivat varsinaisen ja golden score-ottelun)!

Terveisin

Kari Neuvonen