Jaana Sundbergin ote olympiapaikasta kirposi

Lissabonissa käytävät EM-kilpailut romuttivat lopullisesti Jaana Sundbergin Pekingin olympiahaaveen. Sundberg sijoittui seitsemänneksi, kun ennen turnausta kaavailtiin pronssimitalin riittävän olympiapaikkaan.

-Pettynyt olen, vaikka ei tämä turnaus minulle mikään romahdus ollut. En saanut irtonaista ja terävää ottelemista aikaiseksi lainkaan. En ole oikeastaan tyytyväinen yhteenkään otteluuni, kaksi otteluvoittoa ottanut alle 52-kiloisissa otteleva Jaana Sundberg ynnäsi päiväänsä.

-Saksan Romy Tarangul oli vastuksista vaikein. Nyt kun hän vielä eteni hopeaan asti, eihän minulle olisi edes pronssi täältä riittänyt Pekingin paikkaan.

Jaana Sundberg oli ennen EM-kisoja Euroopan olympiakarsintalistalla kuudennella sijalla, kun listan viisi parasta varmistaa karsintojen kautta olympiapaikan. EM-kisat olivat Euroopan karsinnan päätösturnaus.

-Seitsemäs sija ei ole minulle mikään saavutus. Viimeisen puolen vuoden aikana olen noussut tasolle, jossa otetaan maailmancupmitaleja ja EM-kisoissakin olen kertaalleen ollut viides.

-Pitkä ja raskas kausi on takana ja se kyllä varmaan painoi täällä. Mutta turha selitellä. Saman turnausrumpan nämä muutkin ovat läpikäyneet, Sunberg jatkaa.

-Kauden aikana tuli muutamia tosi kirveleviä tappiota, jotka kääntämällä edukseni antaisin nyt haastattelua Pekingiin lähtevänä urheilijana. Varsovassa tuli finaalitappio jatkoajalla niukimmalla mahdollisella tavalla. Niitä turnausvoittajan karsinta pisteitä nyt olisi tarvittu.

-Edessä on olkapääleikkaus. Vamma todettiin jo viime kesänä, mutta koska sen kanssa pystyi elämään ja ottelemaan, päätettiin leikkaus siirtää tuonnemmaksi. Vamma ei ole muuten haitannut, mutta särkyjä on ja toisella kyljellä ei pysty nukkumaan, Sundber kertoo.

-Syksyllä pitäisi olla taas ottelukunnossa. Vuosi 2009 tulee olemaan mielenkiintoinen. MM-kisat ovat Rotterdamissa ja olympialaisiin taas muutama kärkinimi lopettaa. Painoluokan vaihtojakin jotkut tekevät olympiadin taittuessa. Itse olen päättänyt jatkaa Lontoon olympialaisiin asti.

-Aurinko nousee huomennakin ja olen intoa täynnä kannustamassa Johanna Ylistä mitaleille huomenna, Sundberg tiivistää tunnelmansa.

Sundberg voitti ensimmäisessä ottelussaan Unkarin Ilona Pergen 10-0 sidonnalla. Toisessa ottelussaan Sundberg hävisi kirvelevästi Saksan Romy Tarangulille varoituksella 0-3. Keräilyottelussaan Sundberg väänsi pakkovoiton Viron Katerina Tsirkinasta 5-0.

Pääsystä pronssiotteluun Sundberg kamppaili tuttu Iso-Britannian moninkertaista arvokisamitalistia Georgina Singletonia vastaan. Edellisessä kohtaamisessa elokuussa Sunberg voitti Singletonin. Sundberg johti ottelua aivan loppusekunteilla, jolloin Singleton teki lempiliikkeensä taaksepäin suuntautuneen jalkaheiton ja sai siitä voittoon riittäneen seitsemän pisteen suorituksen. Näin Sundbergin sijoitukseksi tuli seitsemäs sija.

Jaana Sundbergin lopullinen sijoitus Euroopan olympiakarsintalistalla painoluokassaan alle 52 kiloa on kahdeksas sija, kun listan viisi parsta saavat paikan Pekingiin.

Muista suomalaisista Jussi Uotila voitti alle 66-kiloisissa ensimmäisen ottelunsa Kreikan Tariel Zintiridisiä vastaan 10-0 käsilukolla. Uotila karsiutui toisesta ottelustaan hävittyään sen Latvian Deniss Kozlovsille 0-3 varoituksella. Uotilan sijoitukseksi tuli 16. sija.

Alle 60-kiloisissa Valtteri Jokinen hävisi ainoaksi jääneen ottelunsa Iso-Britannian maailman ja Euroopan mestarille Graig Fallonille 0-7.

Alle 57-kiloisiin naisiin ilmoitettu jo Pekingin olympiapaikkansa viime syyskuun MM-kisojen viidennellä sijallaan varmistanut Nina Koivumäki joutui jättämään kilpailut väliin viimeistelyharjoituksessa tulleen käsivamman vuoksi. Sairauslomaennuste on tällä hetkellä kolme viikkoa.

Kisat jatkuvat lauantaina, jolloin suomalaisista otteluvuoroon tulee Euroopan olympiakarsintalistalla neljännellä sijalla paikkaansa puolustava Johanna Ylinen alle 63-kiloisissa sekä miesten alle 81-kiloisissa Mika Toroi.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa