Jaana Sundberg viides EM-kisoissa

Georgian Tbilisissä käytävissä judon EM-kisoissa Jaana Sundberg on tehnyt väkevän avauksen voittamalla kaksi ensimmäistä otteluaan kovia vastustajia vastaan. Semifinaalitappio pudotti Sundbergin pronssiotteluun, jossa karvas tappio toi viidennen sijan.

Alle 52-kiloisissa otteleva Jaana Sundberg voitti ensimmäisessä ottelussaan Ranskan Audrey La Rizzan, joka on vuoden 2007 EM-hopeamitalisti ja maailman rankingin kolmannella sijalla ennen EM-kisoja. Sundbergin ja La Rizzan aiemmissa kohtaamisissa ranskalainen on ollut kolmasti parempi. Edellinen kohtaaminen oli runsas vuosi sitten Hampurin Super World Cupissa. Silloin La Rizza löylytti Sundbergista pistetaulun täyteen suorituksia.

Toiseen otteluunsa Sundberg sai vastaansa kokeneen Belgian Ilse Heylenin, joka on aiemmin urallaan saavuttanut EM-kultaa ja olympiapronssia. Sundbergin edellinen Heylenin kohtaaminen vuonna 2005 päättyi hänen tappiokseen.

Sundberg vei Heyleniä ottelun puolivälissä jaloista viiden pisteen arvoisesti. Ottelun loppusekunneilla Sundberg otti vielä toisen viiden pisteen suorituksen olkapyörällä.

Kamppailuun paikasta loppuotteluun Sundberg sai vastaansa Venäjän Natalia Kuzyutinan, joka on ennen EM-kisoja julkaistun maailman rankingin ykkönen. Parin edellinen kohtaaminen Varsovan maailmancupissa maaliskuussa 2008 päättyi Sundberg voittoon.

Kuzyutina oli semifinaalissa hallitsevampi ja Sundberg sai viiden pisteen arvoisen varoituksen passiivisuudesta, mikä ratkaisi loppuottelupaikan Venäläiselle ja pudotti Sundbergin pronssiotteluun. Kuzyutina eteni lopulta mestariksi. Sundberg oli venäläisen ainoa vastustaja, joka pystyi ottamaan täysiaikaisen ottelun hänen kanssaan.

Pronssiottelussa vastustajaksi tuli Hollannin Kitty Bravik. Ottelun alussa Bravikia huomautettiin passiivisuudesta. Hieman ottelun puolen välin jälkeen hollantilainen käänsi Sundbergin heittoyrityksen edukseen viiden pisteen arvoisesti. Sundbergin loppukiri ei riittänyt kuittaamaan tilannetta ja näin ottelu ja pronssimitalia Bravikille 5-0.

-Jaana ei päässyt vahvan venäläisen käsien läpi omiin otteisiin ja liikkeisiin, kommentoi päävalmentaja Mika Mukkula. Jaanan päivä lähti tosi hyvin käyntiin. Kahdessa ekassa matsissa vastus oli huippuluokkaa ja niistä Jaana otti voitot.

Suomalainen judoperhe on odottanut aikuisten arvokisamitali pitkään. Edellisen voitti Jorma Korhonen vuonna 1993. Jaana Sundbergin hävisi nyt EM-pronssiottelun toisen kerran urallaan. Edellinen viides sija tuli 2005 Rotterdamista. Tällä vuosikymmenellä Nina Koivumäki on sijoittunut viidenneksi sekä EM-kisoissa että MM-kisoissa.

2000-luvulla Suomi on saavuttanut yhteensä 10 nuorten EM-mitalia, joista on vastannut viisi eri urheilijaa: Jaana Sundberg, Nina Koivumäki, Johanna Ylinen, Samuel Mäki ja Samuli Havas. Näkövammaisten judossa Jani Kallunki on voittanut kahdesti paralympiapronssin ja kerran EM-kultaa.

26-vuotias Riihimäen Judoseuran kasvatti Jaana Sundberg on koulutukseltaan tradenomi ja työskentelee Hämeen Rykmentissä.

EM-kisat jatkuvat lauantaina, jolloin otteluvuoroon tulee alle 81-kiloisissa miehissä Mika Toroi. Hänen avausvastustajansa on Italian Antonio Ciano.

Kilpailuun ilmoitetut ja tulospalvelun löydät klikkaamalla tästä.

EM-kisojen netti TV-lähetykseen pääset klikkaamalla tästä.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa