IJF:n sääntömuutokset vuodelle 2017

IJF esitteli tulevia sääntömuutoksia valmentajille ja tuomareille seminaarissa Bakussa. Suomessa uudet säännöt tulevat käyttöön Kougensai Shiaista alkaen.

Kansainvälinen judoliitto IJF on julkistanut ottelusääntöjen muutokset, joita testataan vuoden 2017 alusta syksyn MM-kisoihin saakka.
Uudet säännöt esiteltiin IJF:n tuomari- ja valmentajaseminaarissa Bakussa 5.-8. tammikuuta. Suomessa ne otetaan käyttöön 14.1. pidettävästä Kougensai Shiaista alkaen. Alkuvuoden jokaisen kisan alussa (alkaen 15 min ennen kisan alkua) pidetään info, jossa muutokset käydään läpi ja vastataan kysymyksiin.
Sääntömuutosten tavoitteena on IJF:n  mukaan kannustaa hyökkäävään judoon ja ipponin arvoisiin suorituksiin.
IJF:n tuomari- ja valmentajaseminaarin videoklipit tästä linkistä ja niiden suomenkieliset vastaukset julkaistaan tämän uutisen yhteydessä lähipäivinä.
 
Muutokset
1) Otteluaika
Miesten ja naisten otteluaika on 4 minuuttia.
 
2) Pisteet
* Ottelussa annettavia suorituspisteitä ovat vain ippon ja wazari. Myös entiset yukot luetaan nyt wazareiksi.
* Wazareita ei enää lasketa yhteen eli kahdesta wazarista ei saa enää ipponia.
* 20 sekuntia kestäneestä sidonnasta saa ipponin ja 10 sekuntia kestäneestä wazarin.
* Ottelun voittaja ratkeaa suorituspiste-enemmyyden perusteella.
 
3) Varoitukset
* Ottelussa voidaan antaa kolme shidoa nykyisten neljän sijasta. Kolmas shido on hansokumake.
* Varsinaista otteluaikaa ei voi voittaa enää pelkästään shidojen vähemmyydellä.
* Judohengen vastaisista teoista rangaistaan hansokumakella. Tällaiseksi tulkitaan esimerkiksi ottelualueella tapahtuva otteeton viime sekuntien pakoilu.
                                                                                                                                                                                              
4) Golden score
Mikäli varsinainen otteluaika päättyy suoritusten suhteen tasatilanteeseen, jatkuu ottelu Golden Score-otteluun.
•         Golden scoren voittaja ratkeaa suorituspiste- tai varoituseron perusteella.
o   Varoituserolla voittaminen: Vähemmillä varoituksilla jatkoajalle menneen tarvitsee saada vastustajalleen ainostaan yksi varoitus voittaakseen ottelun. Enemmän varoituksia keränneen tarvitsee ajaa varoituksia vastustajalle enemmän kuin itsellä on.
 
5) Kumikata
* Hyökkäysmahdollisuuksien lisäämiseksi ja tuomaroinnin selkeyttämiseksi kumikata-mahdollisuuksia vapautetaan seuraavien otteiden osalta: vyö-, ristikahva-, samanpuoleisen, tasku- tai pistooliotteen pitäjälle annetaan pidempi aika hyökkäyksen valmistelulle. Kyseisten otteiden käyttämisestä negatiiviseen eli passiiviseen tarkoitukseen rangaistaan edelleen tiukasti. Otteen irrottaminen kahdella kädellä tai jalalla, otteen estäminen, vastustajan judogin sisäpuolinen ote tai muu passiivisuus ovat edelleen kiellettyjä ja niistä rangaistaan entiseen tapaan.
* Passiivisuusvaroituksen aikarajaa pidennetään 45 sekuntiin, mikäli ottelijalla on ote.
* Jalkaan tai housuihin tarttumisesta seuraa ensimmäisellä kerralla shido, toisella hansokumake. Jos uke tarttuu heiton aikana torin jalkaan, pisteytetään alastulo normaalisti ja annetaan jalkaan tarttujalle shido.  
 
6) Turvallisuus
* Jos uke yrittää välttää selälleen laskeutumisen tavalla, joka on vaarallinen päälle, niskalle tai selkärangalle, häntä rankaistaan hansokumakella. Tämä tarkoittaa sitä, että tarkoituksellisen päälleen alastulon lisäksi myös silta-alastulosta saa hansokumaken. Tällöin hän häviää ottelun, mutta hänen on mahdollista jatkaa kilpailussa.
* Laskeutuminen molemmille kyynärpäilleen esim. taaksepäin suuntautuneesta heitosta pisteytetään waza-ariksi, vaikkei selkä koskisikaan tatamia. Uken kyynärpäiden on oltava alastulon aikana jossain vaiheessa samanaikaisesti tatamissa. Yhdelle kyynärpäälle alastuloa ei pisteytetä, ellei vähintään kylkikontaktia tatamiin ole.
 
7) Vastaheittotilanteet
Vastaheittotilanteissa sen, jonka selkä on ensin tatamissa, katsotaan tulleen heitetyksi. Mikäli ottelijat tulevat tatamiin yhdenaikaisesti, ei pisteitä tule antaa. Alastulon jälkeiset vastaliikkeet tulkitaan ne-wazaksi, eikä niitä tule pisteyttää.
 
8) Judogin korjaaminen
Paremman otteen saamiseksi ja puvun pitämiseksi järjestyksessä pitää vyön olla tiukasti kiedottuna ja solmittuna.  Ottelijan on oma-aloitteisesti korjattava pukunsa matten ja hazimen välisenä aikana.
 
9) Myös maailmanrankingin pisteytys muuttuu. Alle 21-vuotiaiden MM-kilpailuista saa pisteitä aikuisten maailmanrankingiin. Tarkemmat tiedot IJF lupaa ilmoittaa tuonnempana.

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa