Ennätykselliset kuusi judokaa OKM:n urheilija-apurahalle

Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on myöntänyt 86 kesälajien urheilijalle yhteensä 1 027 500 euroa verottomina urheilija-apurahoina. Urheilijoista 57 edustaa olympialajeja, viisi ei-olympialajeja ja 24 paralympiaurheilua. Apurahan saajien joukossa on ennätykselliset kuusi judokaa.

Apurahan tavoitteena on taata urheilijalle taloudellinen perusturva ammattimaista harjoittelua ja valmentautumista varten. Verovapaa urheilija-apuraha on 15 000 tai 7 500 euroa. Apurahat myönnetään veikkausvoittovaroista.

– Liikuntatoimen määrärahat ovat tällä vaalikaudella olleet voimakkaassa kasvussa. Tälle vuodelle toimialalle on osoitettu yhteensä 143,8 miljoonaa euroa. Tämä on 42,3 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2007 talousarviossa. Kasvua liikuntatoimen määrärahojen osalta koko hallituskauden aikana on ollut 42 %. Kuluvaan vuoteen verrattunakin kasvua on noin 10 %, eli 13,5 miljoonaa euroa. Urheilija-apurahojen kokonaissumma on tämän myötä tällä vaalikaudella kaksinkertaistunut 860 000 eurosta 1 700 000 euroon, kertoi ministeri Wallin maanantaina.

– Nyt alkava vuosi on Lontooseen valmistautuville urheilijoille todella merkittävä. Olemme tällä tavalla osaltamme halunneet taata kesäurheilijoille harjoittelurauhan Lontoon kesäkisoja varten.

– Tämän päivän suomalaisurheilijat ovat loistavia, kielitaitoisia ja sanavalmiita suomalaisen kulttuurin ja osaamisen vienninedistäjiä. Urheilijat rakentavat suomalaisen urheilun suurlähettiläinä Suomi-kuvaa maailmalla, sanoi Wallin. Wallinin mielestä urheilijoilta tulee edellyttää rehellisyyttä ja ehdotonta sitoutumista puhtaaseen urheiluun. Urheilijoiden tulee olla hyvänä esimerkkinä suomalaisille lapsille ja nuorille.

– Huippu-urheilussa ei ole varaa kompromisseihin. Jos urheilijoilta vaaditaan täydellistä sitoutumista harjoitteluun, tulee myös urheilujärjestöjen sekä niiden tukijärjestelmien toimia sen mukaisesti. Huippu-urheilun muutosprosessin onnistumiseksi on luotava kannustimet, joilla voidaan palkita konkreettisia esityksiä. Koska opetus- ja kulttuuriministeriö on voimakkaasti tukemassa muutostyötä, on varsin selvää, että haluamme työltä näkyviä tuloksia.

Verottomia urheilija-apurahoja on myönnetty vuodesta 1995 lähtien. Esitykset apurahojen saajista tekevät Suomen Olympiakomitea ja Suomen Paralympiakomitea.

Suuri apuraha (15 000 euroa):

Ammunta: Heinonen Marjut, Häkkinen Henri, Leinonen Minna, Mikkonen Jukka, Mäkelä-Nummela Satu ja Suhonen Mira.
Beach Volley: Nyström Emilia ja Nyström Erika.
Jousiammunta: Antonios Jean-Pierre, Kinnunen Osmo ja Sinisalo Saara-Maria.
Judo: Jokinen Valtteri, Kallunki Jani, Sundberg Jaana ja Ylinen Johanna.
Keilailu: Palermaa Osku ja Pöllänen Krista.
Melonta: Mikkonen Jenni ja Rikala Anne.
Nyrkkeily: Mäkinen Hanne
Paini: Ala-Huikku, Jarkko Haapamäki Jani ja Moisio Valtteri.
Purjehdus: Bask Kalle, Kanerva Silja, Lauri Lehtinen, Lehtinen Silja, Multala Sari, Nirkko Tapio, Tenkanen Tuula ja Wulff Mikaela.
Pyöräily: Ollanketo Jarmo, Sundstedt Pia ja Törmänen Marko.
Pöytätennis: Miettinen Esa
Ratsastus: Karjalainen Katja ja Kivimäki Jaana.
Soutu: Nieminen Minna
Suunnistus: Kauppi Minna
Taekwondo: Heino Teemu
Uinti: Seppälä Hanna-Maria
Voimistelu: Tuuha Tomi
Yleisurheilu: Evilä Tommi, Karjalainen Olli-Pekka, Kempas Antti, Keskisalo Jukka, Kinnunen Jarkko, Lax Petteri, Mannio Ari, Tähti Leo-Pekka ja Wirkkala Teemu.

Pieni apuraha (7 500 euroa):

Ammunta: Kurki Juho
Jousiammunta: Kallunki Keijo
Judo: Tolppanen Päivi ja Virta Antti
Miekkailu: Seeve Teemu
Nyrkkeily: Koota Matti
Paini: Kaasinen Sasu, Hakala Antti, Lalli Taisto, Savola Sarianne ja Tarino Tuomas.
Pyöräily: Mäkinen Arttu ja Turunen Aki.
Soutu: Varvio Ulla
Squash: Mustonen Henrik
Tennis: Kontinen Henri ja Tenhunen Taneli.
Uinti: Latikka Antti, Liukkonen Ari-Pekka, Lähteenmäki Leo, Mäkinen Meri-Maari ja Pikkarainen Emilia.
Yleisurheilu: Eriksson Sandra, Huovinen Marjaana, Kilpi Otto, Mattila Esa-Pekka, Nikkanen Minna, Ollikainen Roni, Salomäki Eemeli, Utriainen Sanni ja Åstrand Jonathan.
Voimanosto: Kokko Jussi ja Piipponen Janne.
Voimistelu: Leinonen Markku ja Vekki Sakari.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa