EM-tatamilta kelpaa vain mitali

- EM-tatamilta ei lähdetä hakemaan mitään muuta, kuin mitalia, sanoo päävalmentaja Mika Mukkula. Arvokisamitali menee nyt kaiken muun edelle eli kaksi vuotta harjoittelun ja kilpailujen kohteena olevat mahdolliset olympiapaikat on hetkeksi työnnetty taka-alalle.

Suomen kisajoukkue on jo matkannut Venäjän Tšeljabinskiin valmistautumaan vuoden tärkeimpään turnaukseen ennen olympialaisia. Siperian tatameille astuvat mitalit mielessään Lahdessa asuvat ja harjoittelevat Valtteri Jokinen, Niko-Tapio Niemelä, Jaana Sundberg sekä Johanna Ylinen. Jokinen ja Sundberg edustavat kasvattiseuraansa Riihimäen Judoseuraa, Niemelä Lahden Judoseuraa ja Ylinen Hollolan Holjutaita. Joukkueeseen kuuluu myös Juho Reinvall Tampereelta. Hän loukkasi nilkkansa SM-kisojen joukkuekilpailussa, mutta pystyy kuitenkin ottelemaan.

Suomalaisjudokat ovat saavuttaneet aikuisten EM-mitaleista viimeksi vuonna 1993. Silloin Annikka Mutanen ja Jorma Korhonen toivat pronssia. Vuonna 1989 oli suomalaisen judon huippuvuosi EM-rintamalla. Jorma Korhonen, Jaana Ronkainen ja Juha Salonen ottivat kotikisoista kultaa ja Marjo Vilhola kaunisti mitalitilastoa pronssillaan.

Olympiapaikka elää

Vaikka EM-ryhmä lähtee hakemaan ennen kaikkea menestystä EM-tatamilta ja keskittyy nyt vain tähän turnaukseen, elää taustalla toive olympiapaikoista.

– Menestyminen EM-kisoissa auttaa olympiapaikan saavuttamisessa, mutta ajatukset siitä eivät saa häiritä keskittymistä EM-kisoihin. Katsotaan sitten vapun tienoilla, mikä on tilanne, Mika Mukkula sanoo.

EM-kulta tuo 180 pistettä, kakkossija 80 pistettä, kolmossija 72 pistettä. Viides sija antaa 36 pistettä ja seitsemäs sija 28 pistettä.

Täällä hetkellä suorassa olympiapaikassa on kiinni ainoastaan Valtteri Jokinen, joka on sijalla 20, kun miehistä pääsee suoraan 22 urheilijaa.

Suoraan olympiapaikkaan ja sarjassaan 14 parhaan naisjudokan joukkoon on Jaana Sundbergillä matkaa vajaat 46 pistettä. Johanna Ylisellä kirittävää suoraan paikkaan on viitisenkymmentä pistettä. Euroopan judounionin päätettävissä olevaan paikkaan on suomalaisilla noin 30 pisteen ero, mutta paikan saa kustakin maasta vain yksi judoka. Tällä hetkellä kiinnitys siihen on Jaana Sundbergillä.

Jos Sundberg nousee suoraan kiinni olympiapaikkaan paikkaan, niin Ylinen nousee kiinnitykseen ja jos Johannakin selvittää tiensä suoraan paikkaan, on kiinnityksen syrjässä Niko-Tapio Niemelä. Niemelä tarvitsee EM-tatamilta pääsyn finaaliin, sillä kasassa on nyt 155 pistettä ja tällä hetkellä viimeisenä suoraan valittavien listalla oleva on saanut tililleen 270 pistettä.

Aivan näin yksiviivaista matematiikkaa olympiapaikan metsästys ei ole, sillä samaan aikaan EM-kisojen kanssa käydään Afrikkaa lukuun ottamatta muiden maanosien mestaruuskisoja ja siellä pisteitä jaetaan samaan malliin. Useimpien oma menestys on kiinni muiden menestyksestä, joten mutkia voi olla matkalla vielä runsaasti.

 

Suomalaisten ottelut

Miehet alle 60 kg: Valtteri Jokinen, Juho Reinvall, ottelevat torstaina 26.4.
Miehet alle 66 kg: Niko-Tapio Niemelä, ottelee torstaina 26.4.
Naiset alle 52 kg: Jaana Sundberg, ottelee torstaina 26.4.
Naiset alle 63 kg: Johanna Ylinen, ottelee perjantai 27.4.

Alkuottelut alkavat paikallista aikaa klo 12 (Suomen aikaa klo 9.00).
Mitaliottelut alkavat paikallista aikaa klo 18 (Suomen aikaa klo 15.00

Katso livenä

EM-kisojen otteluita pääsee katsomaan Euroopan judounionin nettisivuilta osoitteesta www.eju.net

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa