EM-kisoihin mitali mielessä, mutta ilman paineita

Suomalainen judo on juhlinut EM-mitalia aikuisten sarjoissa kaikkiaan 14 kertaa. Menestyksen huippu oli kotikisoissa Helsingissä vuonna 1989, jolloin viidestä mitalista kolme oli kultaista. Viimeksi suomalaisjudoka on yltänyt EM-mitaleille vuonna 1993. Nyt tuota arvokisamitalia halutaan enemmän kuin koskaan aikaisemmin, sillä se olisi hyvä ponnistuslauta ensi vuoden Lontoon olympialaisiin.

Suomi asettaa ensi viikonvaihteessa Turkissa käytäviin EM-kisoihin kuusi judokaa, joista Jaana Sundbergilla on tällä hetkellä parhaat mahdollisuudet edetä olympiatatamille. Jaana on maailman rankinglistalla sijalla 16. Miehissä Valtteri Jokinen on alle 60-kiloisten sarjassaan sijalla 34, mutta matkaa on edessä vielä niin paljon, että kiriminen ei ole suinkaan myöhäistä sen paremmin hänelle kuin muillekaan olympiakarsintapisteitä jahtaavalle suomalaisjudokalle.

Maailmalla arvokisoja kiertävällä olympiaryhmällä ja muilla huipuilla menestys on kiinni lähinnä onnistumisesta. Taidot ja kunto niin fyysisesti kuin henkisestikin ovat kohdallaan.

Turkin EM-kisat ovat olympiakarsinnassa viimeinen kilpailu, josta judokat saavat tärkeitä pisteitä vain puolet maksimista. Toukokuussa alkaa sadan prosentin kausi.

Terveenä pitää pysyä

Päävalmentaja Mika Mukkula on usein painottanut sitä, että tuolle sadan prosentin kaudelle pitää päästä lähtemään terveenä ja runsaasti kovista turnauksista kokemusta saaneena.

­‑ Turkin kisoihin en aseta urheilijoille ylimääräisiä paineita. Tiedän, että kaikki ovat valmiita ottelemaan mitaleista ja pystyvät esittämään parastaan. Tunnelmat ovat positiiviset ja odottavat, Mukkula kommentoi maanantaina.

Reinvall voi yllättää   

Suomen kuuden urheilijan EM-ryhmään kuuluvat Jaana Sundberg, Riihimäen Judoseura (-52 kg), Johanna Ylinen  Hollolan Holjutai(-63kg), Juho Reinvall Tampereen Judo ja Valtteri Jokinen Riihimäen Judoseura(-60 kg), Niko-Tapio Niemelä Lahden Judoseura(-66 kg) ja Samuel Mäki Ålands Judoklubb (-90 kg). Olympiaryhmään kuluva Oulun Antti Virta (-81 kg) joutuu reisivamman vuoksi jättämään EM-kisat väliin, mutta pääsee kisatatamille jo toukokuun lopulla.

Mukkulan mukaan mielenkiintoinen seurattava kokeneiden kisakonkareiden joukossa on tuore Suomen mestari Tampereen Juho Reinvall, joka on kovilla leireillä osoittanut hyviä otteita ja joka on harjoitellut todella hyvin. – Reinvallilta voi odottaa jopa yllätystä.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa