Aki Jalonen yllätysmestariksi Judon SM-kisoissa

Judon miesten ja naisten SM-kisojen toisena ottelupäivänä Loviisassa Aki Jalonen nappasi yllätysmestaruuden miesten alle 81 kilon sarjassa voittamalla edellisvuoden loppuottelijat. Ennakkosuosikit Eetu Laamanen alle 73-kiloisissa ja Johanna Ylinen alle 63-kiloisissa pitivät pintansa.

-Kyllä tämä yllätys oli minullekin. Virta ja Toroi ovat tosi kovia kavereita. Nyt pystyin lyömään molemmat, joten siinä mielessä ei jäänyt jossiteltavaa, Aki Jalonen kommentoi.

21-vuotias Vantaan Jukaran Aki Jalonen aloitti turnauksen väkevästi ottamalla 10-0 voitot ensin Raahen Judon Sami Pirisestä ja sitten Tapanilan Erän Timo Suo-yrjöstä. Sen jälkeen vastus koveni, kun vastaan asettui edellisvuoden mestari Mika Toroi Tikkurilan Judokoista. Ottelun ratkaisi Jalosen vahva seitsemän pistettä tuottanut lonkkaheitto.

Ottelukaavion toiselta puolelta loppuotteluun oli edennyt edellisvuoden hopeamitalisti ja viime syksyn Finnish Open voittaja Oulun Judokerhon Antti Virta, joka oli voittanut alkuotteluissa 10-0 sekä Porin Fudoshinin Vesa Rantalan että Espoon Judo-Kanin Jesse Elorannan.

Loppuottelun alussa Jalosta varoitettiin passiivisuudesta. Sen jälkeen Jalonen otti taaksepäin suuntautuneella jalkaheitollaan Virrasta viiden pisteen suorituksen. Kun ottelua oli jäljellä vajaa minuutti, Jalonen käänsi Virran hyökkäyksen edukseen taitavalla vastaliikkeellä, josta annettiin täydet 10 pistettä. Näin loppuottelu ja ensimmäinen miesten mestaruus Jaloselle 10-0.

-Pääsen opinnoiltani hyvin treenaamaan. Käyn pääkaupunkiseudun eri saleilla vähän harjoitusohjelman mukaan ja myös harjoitusvastustajien perässä. Joka salilta ei löydy tämän kokoiselle kaverille vastusta.

-Syksyllä täytyy harkita, lähtisikö jo testaamaan maailmancupeja, Otaniemessä Teknillisessä Korkeakoulussa opiskeleva Jalonen jatkaa.

Miesten alle 73-kiloisissa nähtiin edellisvuoden uusinta loppuottelussa. Tampereen Judon Eetu Laamanen tarvitsi neljä otteluvoittoa ennen finaalia. Kansainväliset kilpailut alemmassa sarjassa otteleva Lahden Judoseuran Niko-Tapio Niemelä selvitti tiensä loppuotteluun kolmella voitolla.

Loppuottelua ehti kulua hieman yli minuutti, kun Laamanen onnistui ottelualueen rajalla eteenpäin suuntautuneessa isossa jalkaheitossaan. Tuomarit eivät aluksi antaneet pisteitä, koska he tulkitsivat liikkeen tapahtuneen ottelualueen ulkopuolella. Tuomaritarkkailija teki tilanteesta videotarkistuksen ja tuomio muuttui Laamasen 10 pisteen suoritukseksi. Näin Eetu Laamanen uusi mestaruutensa.

-Alkuotteluissa oli vähän nihkeätä. Denis Zenikoville olin jo seitsemän pisteen takaa-ajoasemassa, mutta sain sen sitten käännettyä voitokseni, Laamanen kommentoi.

-Niko-Tapion kanssa harjoitellaan paljon yhdessä, joten vaikea siinä mitään täydellisiä yllätyksiä on tehdä. Nikke on nopea ja sähäkkä kaveri, Laamanen jatkaa.

-Tämän vuoden päätavoite on alle 23-vuotiaiden EM-kisoissa syksyllä. Sitä ennen käydään British Openissa ja Vantaalla Baltic Sea Openissa. Koreaan lähden seurakaverin Reinvallin Juhon kanssa kesällä kuukaudeksi treenaamaan, Laamanen kertoo.

Naisten alle 63-kiloisissa Pekingin olympialaisissa Suomea edustanut Johanna Ylinen otti odotetusti mestaruuden. Kaikki kolme vastustajaa sai 10-0 kyytiä. Loppuottelussa tilanne oli tiukka, mutta ottelun viimeisellä sekunnilla Ylinen sitoi Joen Yawaran Satu Lehikoisen 10 pisteen arvoisesti pakettiin.

-Olen tähän ihan tyytyväinen. Nyt tuntuu olevan hyvä nousukuntovaihe meneillään. Mattopaini sujui ja sain pystyssäkin muutamalla eri liikkeellä pisteitä, Ylinen kommentoi.

-Toukokuussa alkaa Lontoon olympiakarsinta. Me lähdemme ensimmäiseksi hakemaan karsintapisteitä Brasilian turnauksesta, jonka yhteydessä jäämme myös leirille Brasseihin. Olympiakarsinta kestää kaksi vuotta ja se tulee olemaan raskas urakka.

Suomen kärkinaisista Jaana Sundberg sai tyytyä kumartamalla tulleeseen mestaruuteen alle 57-kiloisten sarjassa.

Kotimaassa judokoiden huippuottelut jatkuvat toukokuun lopussa Vantaalla käytävällä Baltic Sea Open Championships –turnauksella.

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa