Tuomariraportti Zagrebin Grand Prix`sta 27.-29.7.2018

 

Kilpailun tuomaripalaveri pidettiin poikkeuksellisesti jo keskiviikkona heti IJF Academy for referees koulutuksen jälkeen. Palaveri kesti parisen tuntia ja siinä analysoitiin muutama kymmenminuuttinen nuhjausottelu. Tarkoitus oli todistaa, ettei mikään ottelu voi kestää kymmentä minuuttia, vaan se voidaan lopettaa ajoissa varoituksin. Näimme, että maailman parhaaltakin tuomarilta jäi muutamia tärkeitä ja selviä varoituksia antamatta ja täten matsin annettiin jatkua pitkälle Golden Scorelle. Yleisimmät mahdollisuudet varoituksille olivat valehyökkäyksiä, joista pitäisi antaa nykyistä huomattavasti reilummin varoituksia.

Itse kilpailuun oli saapunut yli 500 ottelijaa. Olympiakarsinnan alkaminen on siis tuonut kilpailijat leireiltä kilpailuihin elintärkeitä ranking-pisteitä saalistamaan. Tämä määrä tarkoitti pitkästä aikaa hieman suurempia tuomittavia otteluiden määriä. Tuomarointini tuntui lähtevän hyvin käyntiin, sillä tuomitsin M-60 kg KSA-AZE ottelussa azerin katon kautta tehdystä seoi-nagesta ipponin. Nähdäkseni uke kävi nopsakasti tatamissa selällään ennen mahalleen pyörähtämistään. IJF oli laittanut klipin tästä hienosta ipponista FB-sivuilleen. Siitä kuvasta näyttää taas aivan siltä, että tuomitsen ipponin mahalleen tulleesta alastulosta. Toisaalta, jos komissio ei tulosta muuttanut, niin kai siinä jotain aihetta oli sitten ipponiin. Muut ottelut sujuivat hyvin, sillä ottelut olivat suoritusvoittoisia ja onnistuin arvioimaan alastulot oikein. Koko päivän otteluista 87 % päättyi kuulemma suorituspisteisiin, mikä on todella hyvä tulos näiden keveämpien painoluokkien otteluista.

Päivän loppupalaverissa pyydettiin ratkaisemaan ottelut ensimmäisellä neljällä minuutilla, eikä päästää niitä jatkoajalle. Tällaisia otteluita olivat kaikki N-57 kg mitaliottelut. Ne olisi pitänyt ratkaista varoituksin ennen jatkoajalle menoa. Nyt kaikki ottelut ratkesivat vasta pitkien jatkoaikojen jälkeen.

Lauantai lähti tahmeasti käyntiin, sillä kaksi ensimmäistä ottelua meni jatkoajalle. Toinen niistä, päättyi hansokuun ja toinen ipponiin. Lopuista kahdeksasta tuomitsemastani ottelustani vain yksi meni varoituksilla jatkoajalle muiden päättyessä pisteisiin. Mitään vaikeuksia ei ollut, sillä ottelut pysyivät hyvin hallinnassani. Täytyy olla siis tyytyväinen.

Päivän loppupalaverissa päälliköt kiittelivät judon näyttävyyttä ja olivat myös tuomarointiin tyytyväisiä. Kysymyksiä herättivät kuitenkin N-70kg finaalin heittotilanteet. Ensimmäisessä japanilaisen liikkeestä ei annettu pistettä, koska hänellä ei ollut liikkeen lopussa kumikataa eli hallinnan osoittavaa otetta. Ranskalaiselle annettiin puolestaan vähän vastaavasta suorituspisteet, koska hänellä taas oli kumikata eli kontrolli loppuun saakka. Kannattaa siis säilyttää otteet heiton loppuun saakka, varsinkin vastaheittotilanteissa, joissa uke näyttää menevän mattoon itse selälleen. Torin kontrolli saattaa nimittäin muuttaa tilanteen hänen edukseen.

Sunnuntaina saatiin tuomita koko päivän ajan M-90 kg otteluita. Koska miehet ja otteet olivat vahvoja, oli otteluissa sopivasti kiperiä tilanteita tuomittavaksi. Päivä ei alkanut tälläkään kertaa parhaalla mahdollisella tavalla, sillä wazari-awazaten jälkimmäinen waza-ari pyyhittiin pois. Uken toinen käsi ei ollutkaan tatamissa pyllyalastulon aikana. Tilanne kääntyi minusta poispäin ja annoin pisteen ”toivotaan ” asenteella, mitä ei ikinä pitäisi tehdä. Jos alastulon kaikkia elementtejä ei näe, ei suorituspistettä pidä ruveta siitä arvailemaan, vaan antaa pöytätuomareiden tehdä työtään. Onneksi kokemusta on tullut jo sen verran, että pystyin sivuuttamaan tämän takaiskun helposti ja loput päivän yhdeksän ottelua sujuivat hyvin kontrollissa.

Päivän loppupalaverissa todettiin, että finaaliblokin judo oli ollut taas erinomaista. Lisäksi tuomarointi oli ollut varoituksien suhteen täydellistä: kaikki varoitukset oli annettu aiheesta ja täysin oikea-aikaisesti. Tuomaripäälliköt olivat siis erittäin tyytyväisiä tekemisiimme.

Zagrebin viikko oli antoisa. Ensin hikoilimme reilut pari päivää IJF-academy for referees -treenien eli Kodokanin perustekniikoiden parissa ja puolikkaan huilipäivän jälkeen jatkettiin Grand Prix-tuomaroinnin merkeissä. Omalta kohdaltani viikko sujui erinomaisesti. Perustekniikkaosuudessa onnistuin esiintymään osaavana judokana ja osoittamaan sen, että suomalainen 4. d voi omata paremmat perustaidot tekniikoista kuin esim. monen muun maalainen 6.-7.d tai judon suurmaan arvokisamitalisti. Tuomarointikin sujui jämäkästi eikä mitään pahoja virheitä päässyt tapahtumaan.

Tästä on loistava lähteä syksyn kisoihin tuomaroimaan.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa