Tuomariraportti Zagrebin GP:stä 26.-28.7.2019

Kilpailun alkupalaverissa pyydettiin kontrolloimaan valmentajat ja puuttumaan negatiiviseen judoon.

 

Tuomarointini alkoi paljon paremmin kuin edellisessä kisassa, sillä ajatus kulki kirkkaasti ja pystyin huomioimaan matsissa niin otteljat, pöytätuomarit kuin valmentajatkin. Jouduin kuitenkin jo ekassa ottelussa (M-66 Bel-Por) perumaan waza-arin tarkkailijan käskystä. Matolta poistullessani tosin tuomariarvostelija, kokenut moninkertainen olympiatuomari Manuel Cortes, tuli sanomaan, että hänenkin mielestä alastulo oli ollut waza-arin arvoinen ja ihmetteli todella miksi suoritus käskettiin pyyhkiä pois. Toinen waza-ari piti puolestaan antaa tarkkailijan toimesta N-52 Srb-Ind ottelussa, jossa intialaisen o-uchi-gari-kaeshi kaatoi serbin kyljelleen. Enkä voinut varmasti sanoa saiko intialainen gaeshissaan riittävästi kontrollia aikaiseksi, joten en alkanut suorituspistettä arvailemaan. Myöskään pöytätuomarit eivät sitä ehdottaneet, mutta tarkkailija tosiaan sen käskyn minulle antoi. Muut ottelut sujuivat mukavasti hyvässä yhteistyössä pöytätuomareiden kanssa. Kuten sanottu fiilikseni oli paljon selkeämpi kuin edellisessä kisassa, joten olen tyytyväinen tekemisiini niistä kahdesta tilanteesta huolimatta.

 

Päivän loppupalaverissa päälliköt kertoivat olevansa pääsääntöisesti tyytyväisiä tuomarointiin. Tuomarikolmikolta pyydettiin kuitenkin parempaa yhteistyötä ja kiinnittämään huomiota vääriin otteisiin ne-wazassa. N-57 ottelussa tapahtunutta käsilukkotilanneetta myös kommentoiin. Siinä tori nimittäin aloitti jujigatamen tekemisen uken noustessa pystyyn ja kaatoi tämän liikkeellään mattoon, jossa viimeisteli tekniikan käden suoraksi vetämällä. Vaikka mattotuomari julisti ottelussa tilanteesta ipponin, pyysivät tarkkailijat, itsekin tilanteesta hämilleen menneenä, jatkossa kuitenkin keskeyttämään tilanteen matella. Koska uke nousee ne-wazasta ylös, ei tilanteesta pidä myöskään antaa varoitusta, koska tilanne lähti ne-wazasta. 

 

Kisan toinen päivä sujui mielestäni paremmin, kuin ensimmäinen päivä. Ottelut olivat selkeitä ja yhteistyö sujui pöytätuomareiden kanssa hyvin. Finaaleissa sain tuomita M-73 Can-Isr finaalin, jonka ainoa suoritus oli israelilaisen waza-arin arvoinen heitto noin puoli minuuttia ennen ottelun loppua.

 

Päivän päätöspalaverissa kiiteeltiin judoa ja tuomarointeja. Ainoa miinus tuli siitä, ettei annettu varoituksia otteen irroittamisesta lyömällä. Näitä tapauksia näkyi muutamia, mutta ottelun tiimellyksessä niitä on vaikea havaita, koska ne tapahtuvat niin nopeasti.

 

Sunnuntaina onnistuin edelleen olemaan rento ja valpas, joten alkuottelut sujuivat täten hyvässä meiningissä. M+100 Geo-Jpn finaalia tuomaroimaan astellessani olin edelleen luottavainen tekemiseeni. Ottelun aikanakaan en ollut hermostunut tai mitään poikkeavaa. Annoin ottelijoiden otella vapaammin otteiden kanssa ja odotin ratkaisua, joka tuntui roikkuvan ilmassa. Georgialaisen  yritykset tuottivat tulosta, sillä annoin ensimmäisen passiivisuusvaroituksen japanilaiselle. Matsi jatkui tämän jälkeen japanilaisen hallinnassa ja annoin georgialaiselle passiivisuusvaroituksen ottelun viimeisellä sekunnilla. Jatkoaika näytti kääntyvän japanilaisen eduksi, sillä tämä onnistui kaatamaan vastustajansa kyljelleen ko-uchi-garilla. Sijoittumiseni oli loistavasti uken selän puolella ja näin selvästi, että georgialainen veti kyynerpäänsä kylkensä alle estääkseen mahdollisen pistesuorituksen. Olin kuitenkin varma, että kyynerpää ja kylki olivat yhdessä vaiheessa alastuloa samalla linjalla, joten julistin  epäröimättä waza-arin ja sore-maden. Sain kuitenkin hetikohta käskyn näyttää videotarkistusmerkkiä ja aloin ounastella pahinta - kyynerpää oli kenties ollut liikaa ulkona ja piste peruttaisiin. No, niin siinä sitten kävi, että sain käskyn perua waza-arin. Seuraavasta aloituksesta syntyi heti tiukka sylipainitilanne, jossa georgialainen otti syvän ristikahvaotteen japanilaisen taistellessa vastaan kykynsä mukaan. Lopuksi georgialainen sai kun saikin vietyä japanilaisen mattoon komeasti katon kautta ipponin arvoisesti ja kultamitalin napppasi olympiahopeamitalistin sijaan 19 vuotias georgialainen. Matolta tullessani olin täysin varma siitä, että kyynerpää oli ollut linjassa kyljen kanssa yhdessä vaiheessa alastuloa ja piste oli ollut oikeutettu. Selän puolelta kuvatusta hidastuksesta kuitenkin nähdään, että kyynerpää on hieman selkälinjasta ulkona eikä waza-aria tulisi julistaa. Tilanne harmittaa minua, sillä jatkoajan voittopisteen peruminen muutti ottelijoiden henkistä kanttia. Japanilainen luuli olevansa hetken voittaja, mutta joutui pettymään pahasti virheeni takia. Georgialainen puolestaan sai ottelulleen uuden alun, jonka käytti voitokkaasti hyväkseen. Miksi sitten onnistuin arvioimaan tilanteen väärin, vaikka minulla oli varmasti paras mahdollinen sijoittuminen ja näin alastulon selkeästi? En kiinnittänyt riittävästi huomiota uken kyynerpään ja kyljen suhteeseen koska uke tuli alas täysin kyljelleen. Kyynerpää oli kuitenkin koko ajan hieman selän puolella. Kiinnitin siis liikaa huomiota täydelliseen kylkialastuloon ulkonevan kyynerpään kustannuksella. Jos minulla olisi ollut epäilys alastulosta, en olisi alkanut pistettä arvaamaan ja pistettä julistamaan, vaan kurkannut pöytätuomareilta vinkkiä, mutta kun nyt olin waza-arin arvoisesta alastulosta varma, niin pisteen julistin. Seuraavalla kerralla pitää kiinnittää enemmän huomiota kyynerpään sijaintiin, vaikka kylkialastulo olisi kuinka täydellinen tahansa.

 

Tuomarointini tässä kilpailussa oli paljon selkeämpää ja ajatus oli kirkkaampi, kuin edellisessä kisassa, joten olen sen suhteen tyytyväinen. Alastuloarvointimuutoksia tapahtuu aina ja kaikille, joten sekin on normaalia. Se vain harmittaa, että tein virheen kisan viimeisessä finaalissa ja jatkoajalla. Jos se olisi sattunut jossain muussa tilanteessa kuin tässä, niin pystyisin kenties suhtautumaan asiaan olankohautuksella. Hyvää tässä on kuitenkin se, että tämä asia tuli nyt kerrattua kantapään kautta ennen kauden tärkeintä kilpailua eli MM-kilpailua.

 

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa