Tuomariraportti Zagrebin GP:stä 23.-25.9.2016

Zagrebin GP:ssä painotettiin shidojen vähentämistä, joka on hyvin merkittävä linjamuutos. IJF:n sporttidirikka Vladimir Barta kertoi, että nyt halutaan tosissaan päästä eroon judosta shido-urheiluna - tosin sama trendi oli myös pari vuotta sitten siihen saakka, kunnes matsit menivät nojailuksi, jolloin palattiin shido-tykitykseen. Olympialaisista opittuna ajatellaan, että ottelijat osaavat ja haluavat kyllä ratkaista ottelun itse, mikäli heille annetaan siihen mahdollisuus, eikä siihen tarvita tuomaria kamppailun kannalta epäolennaisilla valehyökkäys- tai oterangaistuksilla ottelua ratkaisemaan.  Kun rangaistuksia ei saa hakemalla hakea shido-pykälistä, niin tuomarin kyky johtaa ottelua sen hengen mukaisesti on välttämätöntä, jotta yhä harvemmat ottelijoita kannustavat rangaistukset osuvat kohdilleen.

Tuomaripalaverissa sanottua

- Kaikkien tulisi ottaa oppia olympialaisten tuomarilinjasta, jossa annettiin ottelijoiden ratkaista ottelut tuomarin shido-päätöksen sijaan. Ottelu pitää tuntea ja käyttää varoituksissa maalaisjärkeä.

- Toiseksi pyydettiin odottamaan alastulon jälkeen ja miettimään oikeat pisteet hätäilemättä. Heiton jälkeen voi hyvinkin käsitellä alastuloa muutaman sekunnin ajan ennen tuomion julistamista.

- Kolmanneksi pyydettiin pitämään naama peruslukemilla - Riossa kun jotkut tuomarit olivat näyttäneet jännityksessään vihaisilta.

- Neljänneksi pyydettiin antamaan aikaa ne-wazalle.

Tuomaroinnista

Perjantaina tuomittiin kahta miesten ja kolmea naisten keveintä painoluokkaa. Oma tuomarointini sujui hyvin alkuotteluiden viimeistä -66 kg Rus-Isr semifinaalia lukuun ottamatta. Sain nimittäin korjata siinä kaksi antamaani pistettä videotarkistuksen jälkeen, venäläisen wazarin yukoksi ja israelilaisen ipponin wazariksi. Ensimmäisessä tilanteessa tori rullasi alaselälleen/kyynärpäilleen alas tulleen vastustajansa selälleen. Tulkitsin liikkeen jatkuneen pysähtymättä, joten annoin sillä perusteella suuremman suorituksen eli wazarin. Toisessa taas israelilainen väisti vastustajansa hyökkäyksen ja saattoi tämän nopeasti ja voimalla toiselle selkäfileelle alas. Taas katsottiin videota ja tuomio muutatettiin wazariksi. Kieltämättä israelilaisella olisi pitänyt olla parempi kontrolli ja alastulon olisi pitänyt tulla enemmän selälleen ipponiksi. Miksi näin kävi? Ekan näin hyvin, mutta arvioin väärän liikkeen jatkumisen. Toisessa en pysynyt alastulossa kunnolla mukana, vaan lähinnä arvasin sen tilanteen nopeuden ja tömähdyksen perusteella. Molemmissa tilanteissa olin myös liian lähellä.

Finaaleissa sain kuitenkin tuomita miesten -60 kg finaalin ja naisten -57 kg pronssiottelun. Miesten finaalin ratkaisu tapahtui dramaattisesti ranskalaisen tekemään juji-gatameen. Dramaattiseksi tilanteen teki se, että venäläinen onnistui nostamaan jujittavan torin ylös tatamista hallitusti, vaikka uken käsi oli täysin suorana lukossa. Normaalistihan, jos uke nostaa torin ylös tatamista, pitää komentaa mate. Koska käsi oli suorana eli lukko päällä ja tori totaalisesti ylhäällä odotin pari ylimääräistä sekuntia lukon toimimista. Koska se ei toiminut heti kohta ja tori oli nostettuna kokonaan ylös tatamista, komensin mate, vaikka vaikutti siltä, että uke taputtaa millä hetkellä hyvänsä. Niinhän siinä sitten kävikin, että uke taputti samanaikaisesti julistamani maten kanssa. Pöydän takana käytiin keskustelua ja minua pyydettiin julistamaan ippon. Olisi pitänyt odottaa vielä pari sekuntia, niin ei olisi tarvinnut sotkea mate-komentoa asiaan. Kysyessäni perusteluita, minulle sanottiin, että mikäli käsi olisi ollut koukussa, olisi mate ollut oikea. Nyt kun käsi oli suorana lukossa, olisi pitänyt antaa tilanteen jatkua kauemmin, vaikka tori oli nostettu tatamista ylös.

Naisten pronssiottelu oli teknisemmän venäläisen ottelijan ylivoimaa saksalaista voimajudoilijaa vastaan. Kolme yukoa ja yksi wazari heitoista ja viime sekunnilla julistettu osaekomi, johon uke antautui, veivät pronssin venäjälle.

Lauantain aamupalaverissa kerrottiin, että virallinen rajanylityksen merkki on kuin toketa, mutta se tehdään rauhallisemmin käsivartta liikuttaen kämmen vaakatasossa ja käsivarsi korkeammalla. Toiseksi kiiteltiin sitä, että ottelijoiden annettiin otella, eikä hätiköity shidoilla. Kolmanneksi pyydettiin antamaan yukoja ainoastaan kyljelleen tulleista alastuloista. Myös sitä -60 kg finaalin käsilukkoa seliteltiin niin, että kun käsi on suorana, pitää tilanteen antaa jatkua, vaikka tori on ilmassa, koska torilla on täydellinen kontrolli käsilukosta (vaikkei niin kyllä säännöissä lue).

Päivän tuomaroinneissa jouduin korjaamaan muutamia pisteitä. Muuten homma toimi kohtuullisesti. Finaaleissa "tietokonearvonta" oli suosiollinen ja minut oli nimetty tuomariksi naisten -63 kg Pol-Rus ja -70 kg Pol-Cro finaaleihin. Ekassa finaalissa puolalainen heitti vastustajansa lähestulkoon yukon arvoisesti. Odotin videotarkistusta hetkisen ja kun tuomarikolmikko (kaksi avustajaa ja tarkkailija) pyörittivät päätään sen merkiksi, ettei suoritusta tule antaa, päätin palkita puolalaista aktiivisuudesta ja annoin lentäneelle ottelijalle shidon. Ottelua jatkettuani sain käskyn korvaani antaa heitosta yukon. No annoin sen, mutten voinut kuitenkaan alkaa perumaan shidoa, koska se olisi näyttänyt typerältä. Nyt venäläinen sai siis samasta tilanteesta tuplarangaistuksen: shidon ja vastustajan saaman yukon ja sehän ei ole oikein. Lopussa annoin puolalaiselle viimesekuntien pakoilusta shidon. Franky de Moor antoi kuitenkin lopun ratkaisustani palautetta: viimeisen viiden sekunnin pilkkomisella matella vein häviöllä olleelta ottelijalta viimeisenkin hyökkäysmahkun. Olen tätä asiaa miettinyt aikaisemmin paljon, että pitääkö tilanne katkaista vai antaa toiselle mahdollisuus hyökätä vaikka toinen pakoilee, joten oli hyvä saada tähän mielipide kokeneemmalta tuomarilta.

Vaikka kisan alussa oli puhuttu shidojen rajoittamisesta, niin annoin silti, pöytätuomarin nyökätessä vahvistukseksi, -70 kg finaalin puolivälissä puolalaiselle shidon kroatialaisen mennessä yrityksissä reilulla parilla hyökkäyksellä edelle. Ottelu jatkui tasaisena, puolalaisen hieman painostaessa, muttei kuitenkaan tasoittavan varoituksen arvoisesti. Noin 15 sekuntia ennen loppua kroaatti teki valehyökkäyksen kriteerit täyttävän polvi-seoinagen. Jossain muussa tilanteessa, vaikka jos samankaltaisia todella huonoja hyökkäyksiä olisi näkynyt enemmän, olisi siitä napsahtanut ottelun tasoittava shido. Tässä tapauksessa ei kuitenkaan siihen ollut aihetta. Tatamilta poistuessani oloni oli hieman epävarma, olinko antanut shidon liian heppoisin perustein puolalaiselle ja olisiko kroaattia pitänyt varoittaa siitä valehyökkäyksestä? Kisan päätuomari ilmeisesti huomasi häkeltyneen oloni ja tuli antamaan palautetta: "Onnittelut, se oli täydellistä työtä." No joo, näin kai sain sitten jonkin sortin synninpäästön tähän tuomarointiini.

Sunnuntain aamupalaverissa pyydettiin olemaan tarkempana pisteiden kanssa. Shidojen vähyyttä kiiteltiin mutta muistettiin mainita -70 kg finaalin oikea-aikaisesta shidosta. Lisäksi oli ollut hyvä, kun kuristuksen oli annettu jatkua ottelualueen ulkopuolella, kaulus kun oli ollut kaulalla ja uke pyristely oli ollut epätoivoista pakenemista liikkeen lopulliselta teholta.

Aloitin ottelut -90 kg Cze-Kgz ottelulla. Vaikka shidoja oli käsketty säästää, niin mielestäni tässä ottelussa siihen ei ollut aihetta. Kirgisialainen onnistui heittämään yukon, mutta alkoi sitten pakoilla tosissaan. Viimeiselle viidelle sekunnille lähdettiin varoitusten suhteen 3-3 tilanteessa. Tsekki nappasi kuitenkin napakan haliotteen ja kaatoi kirgisialaisen ipponin arvoisesti. Aikaa jäi sekunti. Tuomaripäällikkö kiitteli toimintaani: varoitukset olivat olleet aiheellisia mutta sporttidirikat moittivat, koska olin antanut liikaa varoituksia. Onneksi tuomaripäälliköiden tuki oli kuitenkin täysin puolellani, joten sporttidirikoiden palautteen kanssa oli helpompi elää. Alkuottelut sujuivat mukavasti loppuun shidoja säästellen ja sporttidirikoiden mukaan olin oppinut läksyni erinomaisesti.

Finaaleissa tuomitsin M-90 kg Ger-Pol ja N+78 kg Cro-Srb pronssiottelut. Molemmat olivat helppoja tuomittavia puolalaisen ja kroatialaisen jyrätessä vastustajansa ensin heitolla ja lopettaen ottelun ne-wazassa.

Palaute

Tämä kisa oli tuomaroinnin kannalta menestys. Tuomaripäälliköt sanoivat olevansa tuomariporukastamme ylpeitä, sillä kaikki onnistuivat erinomaisesti. Samanlaisia terveisiä oli kuulemma saatu kaikilta: sporttidirikoilta, valmentajilta ja kuulemma jopa kotona matseja tsekanneilta IJF:n presidentti Marius Vizeriltä ja tuomaripäällikkö Juan Carlos Barcosilta ja Jan Snijdersiltä. Omalta kohdaltani kisa sujui kiitettävästi: matsit pysyivät kontrollissa ja sain avustavilta tuomareilta apua tarvittaessa, olin jokaisena päivänä finaaliotteluissa ja onnistuin minulle annetuissa kolmissa kulta- ja pronssiotteluissa kohtuullisen hyvin. Sain lisäksi painavan mielipiteen loppusekuntien pakoilu-shidon antamiseen. Olimme myös etunenässä kuulemassa mahdollisista sääntömuutoksista. Lisäksi saimme kuulla EJU:n tuomarikomission muutoksista.

Muutoksia EJU:n tuomarikomissioon

EJU:n tuomarikomission suhteen varmaa on se, että Jan Snijders ja Bernd Achilles jäävät sivuun EJU:n toiminnasta Franky de Moorin ottaessa EJU:n tuomaripäällikön paikan. Nykyisistä eurooppalaisista Olympiatuomareista otetaan suuri osa tuomarikomission töihin muutaman vanhan komissaarin jäädessä ja muutaman lopettaessa. Näistä ei kerrottu kuitenkaan nimiä.

Säääntömuutosehdotuksia

Abu Dhabin Grand Slamin yhteydessä lokakuun lopussa pidetään IJF:n konferenssi. Konferenssissa ovat esityslistalla sääntöuudistuksista ainakin seuraavat asiat:

- Sidonta-aika lyhenee: yuko 5 s mutta alle 10 s, wazari 10 s mutta alle 15 s, ippon 15 s. (Aivan samalla tavalla siis kuin suomalaisissa U11 säännöissä!)

- Shidojen määrä vähenee yhdellä. Varoituksia annetaan siis vain kolme, joista viimeinen on hansoku-make. Oterajoitukset väljentyvät, esim. pistooli-ja taskuote ovat ok, kunhan niitä käytetään positiivisessa hengessä.

- Jalasta tarttumisesta annetaan vain shidoja, vaikka teon toistaisikin.

- Karhunhalauskaadon tehdäkseen riittää, että jommallakummalla ottelijalla on ote ennen kyseistä hyökkäystä. Nythän ennakko-otetta vaaditaan torilta.

- Sillasta annetaan edelleen heittäjälle ippon. Tämä ei toki ole uudistus, mutta lopettanee spekulaation sillan aiheuttamasta hansokusta. Sillan määritelmässä harkitaan palaamista vanhaan "pää tatamissa ja yksi/kaksi jalkaa tatamissa" määritelmään. Tämä lopettaisi pään varassa tehdyistä pyörähdyksistä ipponien annon.

Nämä ovat siis vielä esityksiä, joten niiden lukkoon lyömistä saadaan odottaa Abu Dhabiin saakka. Mikäli nämä lyödään lukkoon, niin näitä testattaisiin kuitenkin ensin muutamassa Euroopan kisassa. Suomen kannalta olen sitä mieltä, että uudistukset tulee ottaa käyttöön välittömästi hyväksymisen jälkeen, yleensä kun näitä kokeilusääntöjä ei ole testikisojen kokemuksista peruttu.

Veli-Matti Karinkanta
 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa