Tuomariraportti Wroclawin a-nuorten Eurooppa-cupista 20. – 21.7.2013

Paikalle oli tullut 303 ottelijaa 20 maasta. Ottelut käytiin neljällä tatamilla. Paikalla 27 tuomaria. Tuomarikomissiota edusti Marian Hefka Slovakiasta ja Chyurlia Pasquale Italiasta. Tuomaripalaveri pidettiin maailman cupeista poiketen lauantai-aamuna kisahallilla. Palaverissa käytiin läpi samat asiat kuin aiemminkin: pisteytyskriteereitä, varoitusten oikea-aikaisuutta ja yhteistyötä videotuomareiden kanssa. Tuomareita kehotettiin kiinnittämään huomioita valmentajien käyttäytymiseen ja pukeutumiseen. Nuorten valmentajilla ei kuulemma ole sitä kokemusta kv-kisoista mitä löytyy aikuisten valmentajilta. Viikonlopun aikana muutama valmentaja jouduttiinkin siirtämään katsomon puolelle sopimattoman pukeutumisen vuoksi. Heillä oli ollut asusteenaan shortsit ja/tai sandaalit. Joillekin katsomokomennus tuli liian innokkaasta kannustamisesta ottelun ollessa käynnissä.

Lauantaina tuomitsin -90 ja -52 kilon sarjojen alkuotteluita. Yhteistyö videotuomareiden kanssa sujui hyvin. Uusinta videolla näkyy noin viiden sekunnin viiveellä, joten heiton jälkeen seurasin ottelijoita ja annoin heidän tarkistaa suorituksen ja sitten vasta vilkaisin tarkistaakseni ovatko he samaa mieltä kanssani. Korvanapit olivat kyllä käytössä, mutta ottelun ollessa käynnissä niihin juurikaan sopimuksemme mukaan huudeltu.  Yhteydenpitoon riitti yleensä nyökkäys tai muu
merkki pöydän takaa. Päivä sujui hyvin eikä videotuomareiden tarvinnut puuttua tuomioihini.

Mitaliotteluissa olin -48 sarjan Puola vs Venäjä pronssiottelussa mattotuomarina. Ottelussa annoin ensin kaksi varoitusta venäläiselle. Tämän jälkeen videotarkkailijat pyysivät huomauttamaan Venäjän valmentajaa käyttäytymisestä. Ottelun jatkuessa annoin vielä varoituksen venäläiselle ja komensin hänen valmentajansa katsomoon edellä mainitusta syystä. Vielä ottelun lopussa puolalainen teki yukon arvoisen suorituksen.

Sunnuntaina palaverissa kerrottiin oteluiden sujuneen hyvin, muta aina on parannettavaa. Sunnuntaina tuomitsin -73 ja -70 alkuotteluita. Yhden yukoksi arvioimani suorituksen jouduin vaihtamaan wazariksi. Aloin liian pitkään miettimään pistesuoritusta, enkä luottanut ensivaikutelmaani. Tekniikka pitää katsoa loppuun saakka, mutta liian kauan sen jälkeen ei pidä arpoa mitä pisteitä antaisi. Mitaliotteluissa olin mattotuomarina -70 ja -78 sarjojen pronssiotteluissa.
Kumpikin ottelu noudatti samaa kaavaa: yksi varoitus, yuko heittosuorituksella ja päälle sidontaippon.

Juha Vuorela
IJF- B-tuomari

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa