Tuomariraportti veteraanien MM- kilpailuista 20.-24.9. Amsterdamista

Järjestyksessään seitsemännet MM-kisat paisuivat jälleen kuin pullataikina. Yli 1200 judokaa ympäri maailmaa hikoili mitaleista neljän päivän ajan viidellä tatamilla Amsterdamin ZUID- urheiluhallissa.

Kisoja edeltävänä iltana sunnuntaina tuomaripalaverissa meidät 31 tuomaria otti vastaan IJF:n veteraanijudon uusi johtaja, olympiatuomari Kanadan Donald Ferland apureinaan USA:n komission jäsen Joon K. Chi, sekä isäntien edustaja Henk Plugge. Mainittakoon että EJU:n "dirikka" Jan Snijders saapui paikalle tiistaina.

Tuomaripalaverissa tervetuliaistoivotusten ja nimenhuudon jälkeen Plugge näytti laajakankaalla Amsterdamin kaupungin esittelyvideon. Meitä tuomareita oli siis paikalla 31 kaikista maanosista. Tuomitsin matolla neljä, kuuden A- tuomarin kanssa. Heistä kaksi oli jenkkejä sekä kanadalainen, argentiinalainen, ukrainalainen ja iranilainen.


Komission evästyksiä meille tuomareille :

+ Avustavat tuomarit, seuratkaa tatamin tapahtumia, niinkuin ennenkin kulmissa ollessanne. Videot ovat vain apuväline tarvittaessa.

+ Vaikka uke lentää kuinka vauhdikkaasti kyljelleen, eikä keikahda siitä selälleen: tuomio on vain yuko.

+ Yrittäkää "kaivaa" parempi kamppailija varsinaisella otteluajalla, ettei menisi jatkoajalle.

+ Tarkkailijan paikka ei ole kolmantena "kiinni" avustavien kanssa, vaan välissä oltava selkeä "hajurako".

+ Uken pyörivästä alastulosta ei anneta ipponia. (Linja lipsui neljän päivän aikana useissa otteluissa.)


Muita huomioita :

+ Tatamien värit olivat Hollannin urheilun suosimat oranssi - sininen !

+ Yliastumisissa / työntämisissä oli aika-ajoin lepsu linja, ei rangaistu selvissäkin tapauksissa. (Tästä dirikat huomauttivat.)

+ Vaikka otteluaika oli kolme minuuttia,"jatkoja" tapahtui näissä kisoissa vähän.

+ Brasiliaisia kilpailijoita äänekkäine huutosakkeineen oli paljon.

+ Komission mielestä tuomareiden työskentely parani kilpailujen edetessä loppua kohti.

+ Pomo Donald Ferland kehui isäntien Henk Pluggen panosta kisojen onnistumisessa.

+ Kanaaliristeily tarjoiluineen oli mielenkiintoinen.


Oma arviointini ja "tyrät" matseissani:

Kokonaisuutena tuomioni menivät mielestäni hyvin. Mieleni oli tatamilla olemattoman pienillä paineilla rauhallinen. Olihan se taas kerran rikkaus tuomita eri maanosista tulleiden tuomareiden kanssa. Naapurimatoiltakin oppii aina jotain. Töppäilyjen(?) piikkin meni muutamia asioita: Annoin mielestäni uke pyörivästä alastulosta vain Waza-arin. Avustavat vaativat ipponin. Yhdessä ottelussa vilkaisin syrjäsilmällä jäljellä olevaa aikaa ja sitä oli vain 10 sekuntia. Matsi jatkui kiihkeänä ja kellon kumahtaessa julistin sore-made. Tyräni oli se, että kello kumahtikin naapurimatolla. Meillä olisi ollut vielä kaksi sekuntia aikaa. Tilannetta ei korjattu. Yhdessä matsissa W vai ei mitään? Sillä tori jäi heitostaan itse alle ja uke putosi siis W:n arvoisesti torin päälle. En antanut pisteitä,mutta avustavat vaativat waza-arin. Yhdessä ottelussa annoin molemmille matsaajille passiivisuus-shidot, tiedostaen, että pitäisi nähdä se passiivisempi. Matsin jälkeen tarkkailija mainitsi asiasta...

Lopuksi totean taas kerran,että veteraanien kisoissa on tunnelmaa. Varsinkin jälleen kun Jukka "Riisi" Laitisen "koneet" kävivät tatamilla MM- pronssin arvoisesti !


Terveisin,

Mika Korpelainen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa