Tuomariraportti veteraanien EM-kilpailuista Las Palmasissa 25.-28.7.2019

778 judokaa ympäri Eurooppaa otteli mitaleista neljän päivän ajan viidellä tatamilla Las Palmasissa Gran Canarialla. Kolmena ensimmäisenä päivänä oteltiin henkilökohtaisista mitaleista ja kisan päätöspäivänä oli joukkuekisat.

Kisoja edeltävänä iltana keskiviikkona tuomaripalaverissa tuomareita ilmoittautui paikalle 29. Tuomarikomission jäsenistä paikalla olivat Franc Ocko ja Metin Özkan.

Tuomaripalaverissa tervetuliaistoivotusten ja nimenhuudon jälkeen komission jäsenet kävivät läpi veteraanien kisoissa huomioon otettavia asioita. Viime vuosina tuomarikomissio on nimennyt tuomarit myös veteraanien EM-kisoihin, koska veteraaniottelijat harjoittelevat kisoja varten ja ottavat ne tosissaan. Näin myös tuomareiden tasoon kiinnitetään huomiota. Tähän kisaan ei pääse enää tuomariksi vain ilmoittautumalla.

Otteluajat ovat veteraaneilla 3 minuuttia + golden score ilman aikarajaa. Vanhimmissa ikäluokissa, M7 ja F7 ylöspäin, otteluaika on 2,5 minuuttia + 1 minuutin golden score ja tarvittaessa suoritetaan hantei-tuomio. Varoitusten kanssa pyydettiin olemaan hieman tavallista armeliaampi, mutta piti myös aistia pyrkivätkö ottelijat tekemään heittoyrityksiä.

Tuomitsin matolla kaksi, kuuden hengen ryhmässä yhdessä Espanjan, Tanskan, Saksan, Italian ja Tsekin tuomarin kanssa. Ensimmäisenä kisapäivänä käytiin ikäluokkien M5-M11 (50-vuotiaista ylöspäin) ottelut. Meidän ottelualueellamme käytiin M5 -81 otteluita. Pronssiottelut käytiin välittömästi karsintakierrosten jälkeen. Vain kultamitaliottelut oli jätetty oteltavaksi erikseen kisapäivän päätteeksi. Tuomitsin M7 -81 finaalin, jossa olivat vastakkain Ranskan ja Itävallan ottelijat. Tasaisen ottelun viimeisen minuutin alkaessa itävaltalainen sai vastustajan sidontaan. Vai oliko se sidonta? Hallinta vaikutti samalaiselta kuin sääntöjen §17 kuvassa oleva sidonnaksi katsottava tilanne.

 

 

Tarkistin, että tori hallitsi uken olkavartta, josta hänellä oli ote, eikä kauluksesta. Vaikka uken käsi ei ollutkaan torin alla, julistin sidonnan. Itävaltalainen sai pidettyä sidonnan ja voitti ottelun. Ottelun jälkeen Özkan kertoi minulle ja avustaville tuomareille, ettei tilanne ollut sidonta. Kerroimme hänelle, että hallinta oli edellä mainitsemallani tavalla. Hän kehotti meitä tarkistamaan asian uusimmasta sääntöpäivityksestä.

Toisena kisapäivänä tuomaroimme sarjan M4 -81 ottelut. Ensimmäinen ottelu oli todella vaikea. Ottelijat tekivät vuorotellen yrityksiä ilman tulosta ja siirryttiin jatkoajalle. Irlantilainen painosti kuitenkin sen verran, että sai ajettua venäläiselle vastustajalleen kaksi passiivisuusvaroitusta. Neljän minuutin jatkoajan jälkeen olisin antanut venäläiselle kolmannen varoituksen valehyökkäyksestä ja tätä ottelijat jo odottivatkin, kun pyysin heitä korjaamaan otteluasunsa. Avustavat tuomarit kuitenkin puistelivat päätään ja ottelu jatkui. Viiden minuutin kohdalla katsoin, että irlantilaisen heittosuoritus jatkui rullauksena ja ehdotin wazaria. Avustavat kuitenkin pyyhkivät sen pois. Tämän sijasta he esittivät venäläiselle kolmatta ja ratkaisevaa varoitusta. Illan finaaleissa tuomitsin M4 -81 finaalin. Ottelussa mentiin jatkoajalle varoitusten ollessa 2-1. Jatkoaikaa käytiin vain 15 sekuntia, kun azerbaidzanilainen heitti ranskalaisvastustajaan lonkkaheitolla wazarin arvoisesti.

Kolmantena kisapäivänä oteltiin M1, M2 ja naisten ottelut. Illan finaaleissa tuomitsin M2 -73 loppuottelun. Vajaan minuutin kohdalla ranskalainen teki ottelualueella alkaneen jatkoheiton, seoi nage, joka päätyi kauaksi ottelualueelta. Esitin ipponia, mutta avustavat vaihtoivat sen wazariksi. Hetken kuluttua venäläinen joutui antautumaan ranskalaisen kuristuksesta.

Viimeisenä kisapäivänä oteltiin joukkueiden Euroopan mestaruuksista. Kisat oteltiin miesten 30-39 -vuotiaat ja 50-64 -vuotiaat, naisten 30-39 -vuotiaat ja 50-64 -vuotiaat sekä sekajoukkueiden 40-49 -vuotiaat. Vajaata joukkuetta oli mahdollista täydentää toisen maan ottelijalla. Nämä kisat ovat jännittäviä, koska yleisön lisäksi joukkueet kannustavat äänekkäästi ottelijoitaan. Niin myös tällä kertaa. Joukkuekisassa viriteltiin myös pientä skandaalia. Eräällä ottelijalla oli ollut sormus sormessaan ottelun aikana. Tuomaristo antoi hänen kuitenkin jatkaa ottelua sormuksen poistamisen jälkeen. Ranskan joukkue ilmoitti vetävänsä kaikki joukkueensa pois joukkuekilpailusta, jos ei toimita sääntöjen mukaan ja rangaista ottelijaa hansokumakella. Ranskalaisten vaatimukseen suostuttiin neuvotteluiden jälkeen.

Veteraaniurheilijoiden taso nousee vuosi vuodelta. Ottelut olivat todella hyviä ja haastavia tuomita. Oli myös mukavaa, että Suomesta osallistuttiin ja menestyttiin suurella joukolla.

Juha Vuorela

 

    Jaa Facebookissa