Tuomariraportti Varsovan European Openista 2.-3.3.2013

Paikalla oli 28 tuomaria, 25 eri maasta. Tuomarikomissiota edustivat Vasily Smolin, Venäjä, ja ensikertaa näissä tehtävissä Franc Ocko, Slovenia. Perjantai-illan kokouksessa puhetta johti Smolin. Hän kertasi vuoden vaihteen sääntömuutokset IJF:n sivuilta löytyvän The New Adapted Rules Explained, 24.2.2013 mukaan. Tulkinnat olivat samat kuin mitä Suomen judoliiton sivuilta löytyy Malagan seminaarin tiimoilta, ja mitä alkuvuoden kisojen aluksi on kerrattu. Ainut selvä poikkeus oli ”super ipponin” tulkinta, Smolin ja Ocko eivät tunnistaneet ”super ipponia”, kun sitä heiltä kysyin. Smolin luki vain edellä mainitusta ohjeesta ipponin tulkinnan: ”to take into acncount only the techniques with real impact on the ground on the back”. Tätä tulkintaa käytettiin myös kahden päivän ajan kisoissa.

Kilpailussa käytettiin yhtä mattotuomaria, hänellä oli apuna matonlaidalla kaksi ”videotuomaria”. Videotuomareilla oli käytössä yhdellä kameralla kuvattu videokuva, kenelläkään ei ollut muita teknillisiä apuvälineitä, yhteyden pito huolehdittiin katseilla ja käsimerkeillä. Komission edustajat olivat ”supervisoreita”, heiltä varmistettiin vain han soku maket. Käytäntö tuntui hyvältä, kollegan kanssa pystyi keskustelemaan vapaasti ”ruudun takana” piste yms. tulkinnoista ja varoituksista. Lisäksi mattotuomarina avun kysyminen ”kulmilta” oli helppoa. Tämän ensimmäisen kokemuksen pohjalta olisin valmis suosittelemaan tätä jopa meille, vaikka aluksi olin vastaan tätä yhden mattotuomarin systeemiä.  
Meidän matolla sai mongolialainen ottelija lauantaina han soku maken, hän pyyhkäisi vastustajan tukijalan sisäpuolelta, siis selvä han soku make. Kun olin videotuomarina, tajusin ko. ottelijan tulevan seuraavaan keräilyotteluun. Syöksyin kysymään komissiolta, että onko ottelijan mahdollista jatkaa. Ocko varmisti asian vielä Smolinilta, ja ottelija sai otella, ja sai lopuksi pronssia. Tämä on joko uusi tulkinta, tai se sittenkin perustui väärin ymmärrykseen. Ocko tiesi joka tapauksessa mitä oli tapahtunut, koska hän hyväksyi han soku maken.

Sunnuntaiaamun palaverissa täsmennettiin vielä joitakin uusien säätöjen tulkintoja. Kun heitto lähtee sisältä, mutta päätyy ulos, voi tori ottaa sidonnan tai tehdä käsilukon tai kuristuksen välittömästi heittotekniikan perään. (Anteeksi Tankki, olit oikeassa, minulla oli nuorten SM-kisoissa väärä tulkinta tästä(kin) asiasta). Samoin mikäli ulkona tapahtuvasta sidonnasta tori vaihtaa käsilukkoon tai kuristukseen, on tämäkin sallittua. Ja edelleen, uke (alla oleva) saa puolustukseksi tehdä kuristuksen tai käsilukon, mutta mikäli uke tekee poistulon ja ottaa vuorostaan sidonnan, on tämä keskeytettävä matella. Vyön alapuolisiin otteisiin sovellettiin sääntöä: mikäli käsi kävi, ilman otetta, vyön alapuolella, ei tästä annettu han soku makea.

Jo lauantaina shidot olivat herkässä, ja sunnuntaina ne mielestäni tipahtivat vielä herkemmin. Shido annettiin jo ensimmäisestä ulos astumisesta ja jo 15 sekunnin yhden käden otteesta. Golden score- otteluja nähtiin joitakin, yksi kesti jopa yli 3½ minuuttia. Kuitenkin vaikutelmaksi jäi, että mattotuomari ei kovin mielellään laskenut ottelua jatkoajalle.

Kokemukset uusista säännöistä kv. matolla olivat positiiviset, mutta saamme varmasti vuoden kuluessa koko ajan uusia tukintoja ennen kuin säännöt ovat ”valmiit”.

Kari Neuvonen

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa