Tuomariraportti Unkari, Paks European Cup Juniors 14.-15.7.2018

Unkariin oli saapunut 364 ottelijaa, joista 220 miehiä ja 142 naista. Ottelijoita oli 30 eri maasta. Tuomareita oli 20 ja komissaarina Marian Hefka. Toisen komissaarin äkillisen pois jäämisen paikkasin hyvin Unkarin Balazs Gosztonyi.

Perjantaina arvonnan jälkeen oli tuomaripalaveri, jossa ei säännöistä puhuttu käytännössä ollenkaan. Niiden todettiin alkuvuoden aikana toimineen pääsääntöisesti hyvin ja otteluiden kerrottiin päättyneen yli 90% pistesuoritukseen. Meitä muistutettiin myös pisteiden peruselementeistä, varsinkin ipponin kohdalla tulee muistaa rullaavat ipponit, niissä ei saa olla pysähdystä, ennen rullausta. Vastaheittotilanteista muistutettiin myös, että yhtäaikainen alastulo on monesti parempi jättää pisteyttämättä ja liian myöhään lähtenyttä vastaheittoa ei saa pisteyttää. Negatiivisesta judosta käskettiin olemaan tarkkana, onko kyseessä ulosastuminen vai työntö. Otteista pyydettiin huomioimaan, ote molemmista hihoista ilman tarkoitusta heittää → shido. Matosta ylös noustessa muistutettiin, että ottelu voi jatkua, jos ottelijat ovat vastakkain tai heillä on pystyssä sallitut otteet.

Juniori ikäluokan turnauksen ollessa kyseessä, pyydettiin olemaan tiukkoina myös ottelijoiden käytöksen kanssa, mm. kumarrukset tulee vaatia tekemään kunnolla.

Lauantaina kisat alkoivat klo 9:00 ja tuomarit kokoontuivat klo 8:30 kuulemaan ryhmäjaot ja sen jälkeen meidät käskettiin tutustumaan videotarkkailulaitteistoon ja laittamaan radiopuhelimet kuntoon ennen kisojen alkua. Olin maton 3 ryhmässä ja meillä oli naisten -48 ja -52 sarjat.

Olo ennen matseja oli mielestäni hyvä, mutta jostain syystä koko lauantai tuntui hieman tahmealta. Ensimmäisessä ottelussa tuli heti muutama korjaus pisteisiin, loppupäivän pisteytys kyllä toimi, mutta jostain syystä varoitusten antaminen oli hankalaa koko päivän ja sain siitä myös palautetta. Liikkuminen toimi sentään hyvin. Finaaliotteluissa olin pöytätuomarina kahdessa pronssimatsissa ja yhdessä finaalissa.

Sunnuntaina kisat alkoivat myös klo 9 ja tuomarit oltiin paikalla klo 8:30. Meille kerrottiin edellisen päivän sujuneen pääosin hyvin, ilman isoja selkkauksia. Shidolinjaan käskettiin kiinnittää enemmän huomiota. Matollamme oteltiin sunnuntaina miehet -60 ja naiset -70 sarjat. Itsellä oli huomattavasti parempi päivä, vaikka edelleen tuli liikaa shidoja radion kautta. Pisteytys ja liikkuminen tuntuivat toimivan hyvin. Yksi minun suunnasta katsottuna selkeä rullaava ippon, korjattiin wazariksi. Katsoin videolta heiton ottelun jälkeen ja korjaus oli täysin oikein. Joskus kuvakulmalla on todella suuri merkitys, miltä heiton alastulo näyttää. Finaaleissa olin kahdessa pronssimatsissa ja yhdessä finaalissa avustavana, sekä yhden pronssiottelun matolla.

Samuli Kipronen

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa