Tuomariraportti U21 European Judo Cup, Coimbra, Portugali, 12.-13.3.2016

Tuomaripalaveri oli lauantaina klo 9 kisahallilla. Palaverin piti kilpailujen vastaava tuomari Nuno Carvalho. Sisältö oli käytännössä sama kuin kaikissa edellisistä kisaraporteista voi lukea, eli karhunhali, raja, oikea aikainen matte jne. Tasaisista otteluista mainittiin että koettakaa nähdä positiivisempi ottelija, joka haluaa ratkaista ottelun. Tuomareita oli paikalla 26 ja ottelut käytiin neljällä matolla. Tuomaroin matolla 3 ja ryhmä koostui neljästä Portugalilaisesta, joista yksi oli KV-B sekä  Espanjalaisesta, joka oli KV-B.

Yhteistyö toimi hyvin koko viikonlopun ajan, vaikka videoita haluttiin katsoa aika usein sekä avustavien, että Nunon toimesta. Usein kuitenkin jos tilanteesta oli mattotuomari antanut tuomion se piti. Itselle tuli viikonlopun aikana kaksi korjausta pisteisiin, ensimmäinen heti ensimmäisessä ottelussa keskellä, näin heiton mutta tori peitti alastulon ja oma tuntuma oli waza-ari, heitto näkyi pöydän taakse hyvin ja sieltä tuli heti korjaus yukoksi. Toinen korjaus tuli sunnuntaina päinvastoin, eli hätäisesti antamani yuko korjattiin ylöspäin waza-ariksi. Pari kertaa sain myös komennon antaa shido, vaikka kisojen yleinen shidolinja oli mielestäni aavistuksen löysä, en olisi itse näissä tilanteissa shidoa antanut. Muuten omalta osalta ottelut sujui kohtuullisesti, muutamaa liian hätäistä mattea lukuunottamatta. Lauantaina yhdessä ottelussa sininen ottelija yritti tomoenagea ja sen jälkeen ns. ”kenkäisi kaveria kasseille”. Mielestäni tilanne oli selkeästi tarkoituksella tehty, mutta ei kaikki eivät olleet samaa mieltä, joten ottelua jatkettiin.

Paljon tuli hyviä otteluita lauantaina M-66 kg ja su M-90 kg, N-78 kg ja N+78 kg, alkuotteluiden lisäksi lauantaina finaaleissa M-55 kg pronssi ja M-60 kg loppuottelu avustavana ja sunnuntaina N-78 kg pronssi keskellä ja M+100 kg pronssi sekä finaali avustavana. Nunolta saatu palaute kisojen aikana ja jälkeen oli tietysti arvokasta. Hän sanoi kisojen jälkeen: Hyvä ja rauhallinen ote tuomarointiin, näkee etten jännitä otteluita ja ne pysyy hyvin hallinnassani. Korjauslistalle hän sanoi noista muutamista liian hätäisistä matte -komennoista ja pisteiden julistamisesta.

Samuli Kipronen

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa