Tuomariraportti U21 EM-kisat Vantaa 12.-15.9.2019

Vantaa EM-kisaan osallistui 342 urheilijaa 44 maasta. Sunnuntaina joukkuekisassa oli mukana 14 maan joukkueet.

Tuomaripalaveri pidettiin keskiviikkona heti arvonnan jälkeen. EJU:n tuomarikomissiosta olivat paikalla Alexandr Jatskevitch, Franky De Moor, Andreas Hempel ja Pasquale Chyurlia, jotka toivottivat meidät tervetulleiksi kisoihin, toivoivat menestystä sekä suorittivat nimenhuudon.

Tuomarikolmikon pyydettiin viestimään keskenään vain radion välityksellä. Mitään käsimerkkejä, radion tangentin napsuttelua yms. ei pidä tehdä. Tämä siksi, että tuomaritarkkailijoillakin on radiot ja he tarkkailevat myös radioviestejä. Suoriin hansokumake-tuomioihin tulee pyytää tuomaritarkkailijoiden hyväksyntä. Jos valmentajia pitää huomauttaa koutsaamisesta ottelun käydessä, tämä tulee suorittaa maten aikana. Judogin korjaaminen voidaan sallia tuomarin kehotuksesta yhden kerran, toisesta kerrasta annetaan shido.

Juhan kuulumiset

Sain kutsun näihin kisoihin tuomariksi edellisenä päivä. Olin ensimmäistä kertaa tämän tason EM-kisoissa tuomarina, enkä ennättänyt valmistautua totuttuun tapaani otteluvideoita katsomalla, joten ainakaan en ehtinyt jännittämään suoritustani. Tuomitsin Saksan, Slovenian, Slovakian, Ruotsin ja Ukrainan tuomarin kanssa. Torstaina ottelualueellamme käytiin naisten kolmen kevyimmän painoluokan ottelut. Päivä sujui hyvin ja otteluiden tuomitseminen tuntui helpolta. Eräässä ottelussa tapahtui kuitenkin erikoinen asia. Kuulin radiostani ilmoitettavan ”shido white”. Ihmettelin tätä kovasti, koska ottelijat eivät olleet edes kunnolla kaatuneet missään tilanteessa. Olinko ollut aivan unessa? Keskeytin ottelun, kun näin tuomaritarkkailijan tulleen avustavien tuomareiden luokse. Hetken päästä minua pyydettiin perumaan varoitus. Mitä oikein oli tapahtunut? Ottelun jälkeen tuomaritarkkailija tuli luoksesi, pahoitteli tapahtunutta ja kertoi, että hänellä oli ollut väärä radiopuhelin kädessään. Varoitus pitikin antaa aivan toiselle ottelualueelle.

Perjantaina tuomaroin miesten alle 81-painoluokan otteluita. Nämä olivat selvästi edellistä päivää vaikeampia tuomittavia. Parin ”lämmittelymatsin” jälkeen pääsin kuitenkin tuttuun rytmiini. Lauantaina ottelualueellamme käytiin alle 100-painoluokan otteluita. Nyt pääsin heti aamusta hyvään vireeseen, vaikka tuomaritarkkailija kehottikin kiinnittämään huomiota, että ottelijat sitovat judogin kunnolla. Tuomaritarkkailija vaihtui joka päivä ja jokainen kiinnitti huomiota eri asioihin. Päivän päätteeksi tuomitsin alle 100-painoluokan pronssiottelun. Latvialainen ottelija teki wazarin arvoisen pistesuorituksen reilun minuutin kohdalla ja piti johtonsa ottelun loppuun saakka.

Sunnuntaina oli vuorossa joukkuekisa. Tässä kisassa on aina hieno tunnelma joukkuetovereiden kannustaessa omiaan. Töitä tälle päivälle kertyi edellisiä kisapäiviä selvästi vähemmän. Näiden kisojen jälkeen on hyvä lähteä Luxemburgin ja Tallinnan European Open -kisoihin tuomaroimaan.

Kari jatkaa

Minulla oli kisat päinvastoin tiedossa jo hyvissä ajoin, ja ehdinkin valmistautua hyvin. Tuomitsin matolla yksi yhdessä Belgian, Espanjan, Englannin, Kroatian ja Romanian kollegan kanssa. Ryhmän työskentely oli alusta loppuun saakka saumatonta, vaivatonta ja yhdenmukaista. Oma tuomarointi tuntui heti helpolta, ja pisteet ja varoitukset sattuivat kohdalleen. Ensimmäisen päivän aikana ei sattunut kohdalle oikeastaan yhtään vaikeaa ottelua.

Toisen päivänä, kun kyseessä jo painavammat painoluokat, judollinen taso selvästi parani. Nytkään ei ollut kovin vaikeita otteluita.  Yhdessä matsissa annoin shidon valkoiselle ottelijalle saman puoleisesta otteesta, enkä huomannut, että sininen oli ”puikannut” pään. Varoitus oikaistiin siniselle tarkkailijoiden toimesta, onneksi. Kolmaskaan päivä ei tuonut vaikeuksia. Meidän matolla oteltiin naisten -78 kg ja +78kg sekä miesten +100 kg sarjat. Näissä kaikissa painoluokissa ottelut olivat hyvätasoisia, ja ippon-voittoja saatiin runsaasti.

Oli hienoa tuomita koti EM-kisoissa, todennäköisesti viimeistä kertaa.

Kari Neuvonen ja Juha Vuorela

    Jaa Facebookissa