Tuomariraportti U18 European Cup, Györ, Unkari 17.-18.11.2018

Kauden viimeinen U18 European Cup käytiin Györissä Unkarissa. Paikalle oli tullut 271 poikaa ja 151 tyttöä 27 eri maasta. Ottelut käytiin 3 matolla, joten töitä oli luvassa, vaikka tuomareita oli myös runsaasti paikalla: 22 tuomaria, jotka edustivat 14 maata. Suomesta reissussa oli tuomarit Juha Vuorela ja Samuli Kipronen. EJU:n tuomarikomissiosta oli paikalla herrat Hefka ja Ozkan.

Perjantaina oli perinteisesti arvonnan jälkeen tuomaripalaveri, jossa jaettiin ryhmät ja muistutettiin sääntöihin liittyvistä asioista. Hefka aloitti sääntö asiat sanomalla että käydään muutama tärkein kohta läpi, missä tuomareilla on ollut hajontaa kuluneen vuoden kisoissa. Loppujen lopuksi kerrattiin käytännössä kaikki säännöt läpi. Ozkan yritti myös hämmentää tuomareita muistuttamalla että golden scoren sidonta loppuu waza-ariin. Säännöistä tärkeimpinä asioina nousi kuitenkin rullaavat alastulot ja niiden pisteytys, sekä negatiivisen judon tunnistaminen ja siitä oikea aikainen varoituksen antaminen. Lauantaina aamulla meille vahvistettiin että sidonta katsotaan golden scorella myös ipponiin asti.

Samuli

Olin 1. maton ryhmässä ja lauantaina pääsin heti ensimmäiseen otteluun tositoimiin matolle. Tuomarointi lähti hyvin käyntiin ja välillä kuulin varoituksia korvanapista, suurimmaksi osaksi olin jo aikeissa kyseisen varoituksen antaakin. Iltapäivästä tuli kaksi ottelua lähes peräkkäin mattotuomarina ja jostain syystä niissä tuli todella monta korjausta, vaikka omasta mielestäni olin hyvin sijoittunut ja näin tilanteet hyvin. Eniten ihmettelin selkeää rullaavaa ipponia, joka muutettiin waza-ariksi, komea uchi-mata jossa uke tuli oikealle olkapäälle alas ja rullasi siitä ristiin selän yli. Tästä kysyin kollegoilta jotka olivat pöydän takana ko. ottelussa. Heidän kommenttinsa oli, että lopuksi uke oli kyljellään. Vastaavasti todella hitaasta heitosta, joka rullasi kyllä selälleen, antamani wa-zari muutettiin ipponiksi. Ei siis ihme, että tuota asiaa korostetaan lähes jokaisessa tuomaripalaverissa, sillä siinä on edelleen hajontaa tulkinnoissa. Muuten päivän otteluista jäi mieleen se, kuinka paljon otteluissa tapahtui tajuttomaksi kuristamisia. Lauantaina mitaliotteluissa olin poikien -50 Rou-Ita pronssiottelussa mattotuomarina. Ottelu eteni tasaisesti ja ottelu meni golden scorelle. Varsinaisella otteluajalla varoitin molempia kerran ja italialainen sai golden scorella toisen varoituksen, ennen kuin romanialainen heitti waza-arin arvoisesti italialaista. Olin vielä tyttöjen -52 Ned-Ita pronssiottelun pöydän takana. Ottelu oli italialaisen hallintaa, hänen tehdessä waza-arin ja ipponin arvoiset suoritukset.

Sunnuntaina aamusta oli tuomaripalaveri, jossa kerrottiin, että edellinen päivä oli sujunut hyvin ja golden score otteluita, joissa on varsinaisen otteluajan jälkeen pistetaulu täysin tyhjä, pitää välttää. Lauantaina muutamat tällaiset ottelut olivat venyneet tarpeettoman pitkiksi.

Oma tuomarointi tuntui sujuvan hyvin ja radion käyttökin rauhoittui tuomariryhmässämme sunnuntaina. Mattotuomarille annettiin näin parempi työrauha. Yksi korjaus päivän aikana kuitenkin tuli, tässä tilanteessa heitto meinasi yllättää uken lisäksi minut ja olin liian lähellä nähdäkseni alastulon kunnolla, annoin tilanteesta waza-arin. Tilanne jatkui matossa ja samaan aikaan radiosta kuuluin ippon, kesken korjauksen uke kuitenkin taputti kuristukseen. Avustavilla tuomareilla tulisi olla sen verran malttia, ettei tuollaisessa tilanteessa alkaisi radioon sanomaan mitään, jos huomio ottelijoista olisi herpaantunut radioliikenteen vuoksi olisi voinut tulla taas yksi tajuttomaksi kuristettu. Sunnuntain mitaliotteluissa olin matolla poikien -81 Srb-Cze pronssiottelussa. Siinä ei mitään ihmeellistä tapahtunut, minuutin kohdalla Serbian ottelija heitti ipponin arvoisesti. Avustavana oli poikien -73 Ned-Hun finaalissa, unkarilainen meni alussa waza-arilla johtoon, mutta ennen viimeistä minuuttia hollantilainen kuittasi tilanteen ipponin arvoisella suorituksella. Toinen avustavan pesti tuli tyttöjen +70 Ita-Ita pronssiottelussa, joka meni samalla kaavalla kuin tuo poikien -73 finaali, toinen alussa waza-arin johtoon, mutta nyt kuittaus tuli jo ennen ensimmäisen minuutin täyttymistä.

Juha

Tuomitsin 3. matolla. Aiemmin julkaistussa MM-kisojen raportissa ja otteluita verkosta seurattuani olin hieman epätietoinen varoituslinjasta. Olin kuitenkin seurannut tämän jälkeen pidettyjä kisoja ja niiden perusteella uskoin varoituslinjassa palatun aiempaan, tiukkaan linjaan. Tätä lähdin myös toteuttamaan. Otteluita olikin helppo tuomita. Ottelut olivat vauhdikkaita ja suurin osa ratkesikin suorituspistein. Ne ottelut, joissa ei suorituspisteitä syntynyt, ratkesivat varoituksiin kohtuullisessa ajassa eikä kohdaltani jouduttu jatkoajalle. Eräässä ottelussa ottelija jatkoi tomoe nagen jälkeen välittömästi juji gatamella, josta julistin ipponin. Oliko tomoe nage oikea heittoyritys vai mattoon vienti, jonka tarkoitus olikin juji katame? Avustavat tuomarit eivät muuttaneet tuomiotani ja ippon jäi lopputulokseksi. Illan mitaliotteluissa olin mattotuomarina 60-sarjan finaalissa. Vastakkain olivat Kyproksen ja Hollannin ottelijat. Vauhdikas ottelu meni jatkoajalle ilman pistesuorituksia ja varoituksia. Jatkoajalla hollantilainen sai yhden passiivisuusvaroituksen. Tästä piristyneenä hän kuittasi wazarin arvoisella vastaheitolla voiton itselleen. Tämän lisäksi olin avustava kahdessa muussa mitaliottelussa.

Sunnuntaina tuomaripalaverissa pyydettiin kiinnittämään huomiota mattoonveto ja juji gateme vs heittoyritys ja juji gatame tilanteisiin. Näissä tilanteissa kannattaa julistaa mate ja tarkistaa tilanne tarvittaessa videolta. Tämän jälkeen annetaan pisteet tai varoitus. Ottelut sujuivat lauantain tapaan kohdaltani hyvin. Yhden ipponiksi arvostelemani suorituksen avustavat tuomarit pyysivät vaihtamaan wazariksi. O uchi gari suuntautui minusta poispäin, enkä nähnyt kunnolla uken alastuloa. Illan finaaleissa olin mattotuomarina 73-sarjan pronssiottelussa, jossa vastakkain olivat Puolan ja Ukrainan ottelijat. Ottelijat astuivat tatamille todella latautuneena. Adrenaliinin pystyi aistimaan ottelijoista. Heti kumpikin ottelija halusi ratkaista ottelun matossa. Puolalainen oli hyökkäyksessään hieman huolimaton ja jäi sidontaan. 13 sekunnin kohdalla hän kuitenkin taisteli itsensä pois sidonnasta ja sidonnasta wazari ukrainalaiselle. Puolan ottelija aloitti hurjan takaa-ajon, johon ukrainalainen vastasi minkä pystyi. Viimein kolmen minuutin kohdalla puolalainen sai taisteltua vastustajan syliinsä ja vei hänet katon kautta ura nagella selälleen tatamiin. Tämä lisäksi olin vielä parissa mitaliottelussa avustavana tuomarina.

 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa