Tuomarit kadettien Eurooppa Cupissa Romaniassa. Kuva: EJU

Tuomariraportti U18 European Cup, Cluj Napoca, Romania, 7.-8.5.2016

Saavuin Romaniaan maajoukkueen 2-ryhmän mukana. Lentokentältä oli kyyti kisahotellille.

Tuomaripalaveri:

Tuomaripalaverin piti olla klo 09:00, mutta sitä oli aikaistettu tunnilla, onneksi sain tiedon Otto Favenilta.  Aamupalaveri kesti n. 30 min josta oli ensimmäinen osio 20 min romaniaksi ja 2 min englanniksi, sitten toinen osio oli 10 min taas Romaniaksi ja 1 min englanniksi, mutta mitä ymmärsin elekielestä, siellä painotettiin yksipuolisista otteista ja jalkaan tarttumisesta. Englanninkielisessä osiossa mainittiin rajasäännöstä, työntääkö vai astuuko yli ja varoituksien antamisesta, että pitää antaa kun on tarve. Sitten taas romaniaa 10 min ja lopuksi englanniksi: tehkää hyvää tiimityötä ja onnea.

Kävin palaverin jälkeen infoamassa meidän valmentajia tuomarilinjasta.

Kisat:

Ottelut alkoivat klo 9:00 ja minä pääsin 2 matolle, kisat käytiin kolmella tatamilla.

Kun tuli minun vuoro olla keskellä, oli pikkuisen perhosia vatsassa, olihan nämä kuitenkin isot kisat minulle ja täysin uusi kokemus. Ensimmäinen kierros meni kuitenkin hyvin ja sain hyvää palautetta heti tarkkailijalta. Päivä meni hyvin minun osaltani ja ilmeisesti ei suuria virheitä tullut, koska pääsin tuomitsemaan yhden finaaliottelun ja kaksi pronssimatsia ja kahdessa finaalissa olin avustavana tuomarina.

Ensimmäisen päivän tuomaripalaverissa matsien jälkeen sain palautteen, joka oli hyvä. Olin kuulemma rauhallinen ja pisteet ja varoitukset olivat oikea-aikaisia. Tästä oli hyvä jatkaa seuraavaan päivään.

Toisen päivän aamupalaverissa painotettiin, että pitää pysyä tarkkana ja säilyttää sama taso mikä oli ensimmäisenä päivänä.

Olin edelleen 2 tatamilla ja nyt oli helpompi olla keskellä, kun oli ensimmäinen päivä mennyt hyvin.

3 tatamilla oli jotain ongelmia koska tarkkailijat kävivät siellä useasti. Meidän tatamilla oleva tarkkailija sanoi minulle ensimmäisen kierroksen jälkeen, että kun antaa, varoituksen niin korjauta puvut ensin ja anna varoitus sitten (Huom! Pukuja ei pidä korjauttaa ennen varoituksen antamista), ja antaa kuristustilanteissa enemmän aikaa, jotta näkee onko se todellinen vai ei.

Kolmostatamilla oli yksi episodi, jossa italialainen T+78 kg kuristi toista ja taivutti tämän selkää taaksepäin. Keskituomari julisti ipponin uken taputuksesta. Meidän maton tarkkailija kysyi, että näinkö tapahtuman ja mitä mieltä olin tilanteesta. Sanoin, että minun mielestä tilanteesta tuli antaa hansokumake. Hän nousi ylös ja pyysi nähdä videon, jonka tarkastelun jälkeen annettiin hansokumake Italian ottelijalle. Tästä ottelija suuttui, eikä suostunut poistumaan ottelualueelta vaan protestoi päätöstä. Tarkkailija pyysi Italian valmentajan katsomaan videon ja näytti mistä tuomio tuli. Tämän nähtyään hän komensi ottelijan pois tatamilta.

Pääsin taas tuomitsemaan finaaliottelun ja kolme pronssiottelua avustavana.

Lopputuomaripalaverissa käytiin molemmat päivät läpi. Palaute oli yleisellä tasolla hyvä tuomareille. Mutta kolmas tatami sai pyyhkeitä epätasaisuudesta ja siitä että tuomarikolmikon yhteistyö ei toiminut hyvin.

Kisoista jäi hyvä maku ja sain järjestäjältä kutsun 2017 kisaan.

Tämä oli hieno kokemus ja tästä on hyvä jatkaa.


Jouni Kähärä
 

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa