Tuomariraportti U18 European Cup, Antalya, Turkki 5.-6.3.2016

Yhteensä 320 nuorta naista ja miestä tavoitteli mitaleita kolmella tatamilla Turkin Antalyassa. Meitä tuomareita oli paikalla 18,eli kuusi tatamia kohden. Sisämaan lentoni Istanbulista Antalyaan oli myöhässä, samoin kyyti kentältä, joten harmikseni myöhästyin näin perjantai-illan tuomaripalaverista. Soitin kuitenkin jo matkalta järjestäjille ja asia oli "ok" siltäosin. EJUn komissiosta meitä paimensi Venäjän Vasily Smolin ja isäntämaa Turkin Metin Özkan.

Verrattain pitkä tauko kv-tuomaroinnissani näkyi ja tuntui myös lauantaina tatamilla. Jouduin muuttamaan pykälää ylös- tai alaspäin useita näyttöjäni. Lisäksi haastetta tuomita lisäsi myös se, kun useissa matseissa avustavina tuomareina toimi kaksi turkkilaista tuomaria ollen keskenään samaa mieltä. Lauantaina pääsin mattotuomariksi semifinaaleihin asti. Erikoisin mokani lienee ollut sidontatilanne, jota kyseistä ei ole minulle aiemmin sattunut: Sidonta kesti aikansa turkkilaisen ollessa paketissa. Kun sidonta sitten purkautui, vilkaisin huolimattomasti pistetaululle. Isompi lukema näytti "jotakin 15" (otteluaika) ja pieni lukema taulun oikeassa alalaidassa (sidonta-aika) oli näyttänyt 14. Julistin waza-arin joka tietysti korjattiin yukoksi. Smolin katseli "pitkillä".

Sunnuntaina mulla meni sitten paremmin, vaikkakin "veden voimalla" mentiin klo 9.00 - 12.30 taukoon asti. Tuomitsin -57kg(W) pronssiottelun keskellä, -73kg(M) avustavana, -70kg(W) avustavana, +70kg(W) finaalin avustavana ja +90kg(M) keskellä.

KOMISSION EVÄSTYKSIÄ JA OMIA HUOMIOITA KISOISTA:

* Judoa on vaikea tuomita ja virheitä sattuu. (Smolin)

* Hyvä tuomari onnistuu useammin (Metin)

* Epäselvissä alastuloissa näytä sormella, kummalle annat pisteet. (Smolin)

* Yliastumisista annettiin liian vähän varoituksia. (Metin)

* Kuristustilanteissa sijoitu oikein,että olet tilanteen tasalla riittävän nopeasti. (Metin)

* Pronssiottelut ja finaali oteltiin yhtäaikaa. (Mielestäni katsojien kannalta ei hyvä ratkaisu)

* Turkkilaiset tuomarit valittiin aika usein mitaliotteluihin...

* Yleisölle oli ilmaiset kahvitarjoilupisteet ja vesiautomaatit hallin käytävillä molempina päivinä!

* Tuomareiden korvanappi-systeemi reistaili jatkuvasti.

* "Valmentajien porsaanreikä": Kun tuomari oli joutunut poistamaan valmentajan katsomoon, katsomo oli niin lähellä tatameita,että valmentajan oli entistä parempi huutaa kilpailijalle ottelun aikana...

Terveisin,

Mika Korpelainen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa