Juha Vuorela neljäntenä oikealta.

Tuomariraportti U18 EM-kisat, Sarajevo, Bosnia-Hertsegovina 28.6. - 1.7.2018

Bosnia-Hertsegovina isännöi vuoden 2018 U18 EM-kisoja Sarajevossa. Osallistujia oli 42 maasta 457 ottelijaa. Kilpailupaikkana oli Juan Antonio Samaranch -halli. Halli on ollut aiemmin vuoden 1984 talviolympialaisten tapahtumapaikkana. Kisat kestivät neljä päivää. Yksilökisat oteltiin ensimmäisinä kolmena päivänä. Neljäntenä päivänä oteltiin joukkuekisa yhdistetyin poika-tyttöjoukkuein.

Tuomarikomissiosta paikalla olivat Alexandr Jatskevitch, Franky De Moor, Cathy Mouette ja Nuno Carvalho. Ottelut käytiin kolmella ottelualueella. Tuomareita oli kutsuttu paikalle 24, mutta kolme ei päässyt paikalle. Näin ollen otteluita tuli tuomittavaksi hieman enemmän.

Tuomaripalaverissa ei sääntöjen suhteen ollut mitään uutta kerrottavaa. Tämän ikäluokan ottelijoista mainittiin, että he eivät ottele niin taktisesti kuin aikuiset eikä varoituksia välttämättä tule yhtä paljon. Videoiden käytöstä neuvottiin, ettei jokaista tilannetta tarvitse tarkistaa videolta vaan pitää luottaa omaan näkemäänsä. Ainoastaan epäselvät tilanteet tarkistetaan ja tarvittaessa kysytään tarkkailijoiden mielipidettä. Lisäksi muistutettiin, että tajuttomaksi kuristettu ottelija ei voi jatkaa otteluitaan. Joukkukisan osalta säännöistä muistutettiin seuraavaa: sidonta Golden Scorella päättyy wazariin. Arvottu uusintaottelu käydään GS-säännöllä, ensimmäinen pistesuoritus päättää ottelun.

Ensimmäisenä kisapäivänä oteltiin kevyempiä painoluokkia. Ottelualueellamme käytiin 48- ja 55-sarjojen otteluita. Eräässä 55-sarjan ottelussa toinen ottelijoista teki seoi nagen, josta vastustaja sillan kautta nopeasti pyörähti vatsalleen. Julistin ipponin, mutta avustavat ja toinen tarkkailijoista tahtoivat tarkistaa suorituksen videolta. De Moor kuitenkin keskeytti tarkastelun, ja ippon jäi voimaan. ”Well done, Juha”, totesi De Moor minulle ottelun jälkeen. Saman painoluokan semarissa   toinen ottelijoista ei luovuttanut kuristustilanteessa ja hän menetti tajuntansa. Samalla hän menetti myös mahdollisuuden otella pronssiottelussa. 48-sarjan ottelussa ruotsalainen ottelija pyyhkäisi vastustajansa tukijalan sisäpuolelta takaapäin tämän suorittaessa harai goshia. Tilanne oli hyvin nopea ja selvisi vasta videotarkastelun perusteella. Hansokumake-tuomiota hän ei oikein ymmärtänyt. Pyysimme ruotsalaista tuomaria selittämään tilanteen ottelijalle ja hänen valmentajalleen kisapäivän jälkeen.

Toisena kisapäivänä ottelualueellamme käytiin tyttöjen painoluokat 57 ja 63. Otteluissa ei tapahtunut mitään erityistä. Niissä nähtiin paljon näyttäviä suorituksia ja valitettavasti todella paljon loukkaantumisia.

Kolmantena kisapäivänä oli raskaimmat painoluokat. Mieleenpainuvinta oli +70-sarjan ottelijoiden todella suuret painoerot. Keveimmät ottelijat olivat tuskin 80 kg painoisia. Painavimman ottelijan kerrottiin painavan 170 kg! Näin suuret painoerot aiheuttavat tässä ikäluokassa tuvallisuusriskin. Pari ottelijaa tarvitsikin ensiaputoimenpiteitä ranskalaisneidin tehokkaan soto maki komin jälkeen.

Sunnuntaina oteltu joukkuekisassa oli jälleen tunnelma korkealla joukkuetovereiden ja yleisön villisti kannustaessa ottelijoita. Joukkueissa otteli neljä poikaa (-55, -66, -81, +81) neljä tyttöä (-44, -52, -63, +63). Ottelun voittaa joukkue, joka ensiksi saavuttaa neljä voittoa. Suorituspisteitä ei lasketa vaan voittojen ollessa tasan arvotaan painoluokka, jossa suoritetaan uusintaottelu. Jos jossain painoluokassa ei ole ottelijaa, voittajan ei tarvitse tulla kumartamaan tatamille. Näissä tapauksissa ”voitetut” ottelut (fusen gachi) ilmoitetaan jo joukkueottelun alussa tulostaululla.

Aiemmin olin ollut liian lähellä ottelijoita ja tämä on vaikuttanut pisteytyksen arviointiin. Tavoitteenani olikin kiinnittää huomiota oikeaan etäisyyteen. Mielestäni tällä kertaa onnistuinkin pisteytyksessä aiempaa paremmin.

Juha Vuorela, IJF-A

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa