Tuomariraportti Tokion Grand Slam (29.11.-1.12) ja Korean Grand Prix (5.-6.12)

Tokioon oli alun perin kutsuttu 15 tuomaria, mutta koska järjestäjä oli lisännyt neljännen ottelualueen, paikalla oli 20 tuomaria. Alkuperäisissä kutsutuissa oli neljä tuomaria Euroopasta, ja lopullisesti meitä oli seitsemän. IJF:n tuomarikomissiosta olivat paikalla Jan Snijders, Takao Kawaguchi ja Carlo Kloester, heitä auttoi Aasian tuomarikomission jäsen Korean Moon.

Torstai-illan tuomarikokouksessa Snijders pyysi kiinnittämään eritystä huomiota "aiheettomiin" rajanylityksiin. Jos ei hyökkää, ja menee pois ottelualueelta, pitää tästä rangaista jo ensimmäisestä kerrasta. Toinen asia, mitä hän painotti, oli kumikata; judotekniikoita ei voi tehdä ilman otetta, ja aika harvoja tekniikoita yhden käden otteella tehokkaasti. Kisojen linja oli, että noin 15 sekunnin jälkeen annettiin shido, ellei ottelijalla/ottelijoilla ollut otetta, tai vain yhden käden ote. Kolmanneksi hän muistutti, että mattotuomari on johtaja, jonka komennossaan ottelu käydään. Toisaalta tuomaripöytä ei saa venyttää omien mielipiteiden esilletuomista, eikä varsinkaan odottaa, että komissio puuttuu ottelun kulkuun. ”Kolmikon yhteistyön soisi sujuvan ongelmitta, jos vain voitte hyväksyä mattotuomarin pisteet ja varoitukset, älkää muuttako. Pöytätuomarit katsokaa tilanne matolla, ei näytöltä, ja päätös nopeasti. Viimeisissä kisoissa on annettu mattotyöskentelylle aikaa, ja se on ollut onnistunut ratkaisu, antakaa aikaa newazassa. Helmalla tehdyt kuristukset eivät ole sallittuja, ei uken eikä torin, näissä kisoissa vain nopea mate, ensi vuonna mate ja shido”. Ja lisäksi Veli-Matin jo aikaisemmin kirjoittama tulkinta: mikäli uke pääsee pois sidonnasta ja saa välittömästi sidonnan, kuristuksen tai käsilukon ottelualueen ulkopuolella, on se sallittu.

Jatkossa IJF:n tuomareilta vaaditaan englannin kielen taito, on tapauksia, ettei tuomarikolmikko ole pystynyt kommunikoimaan keskenään. Nuorten MM-kisoissa mm. tästä syystä yksi tuomari jouduttiin "hyllyttämään".  Nyt ja jatkossa IJF- tuomarit arvostellaan asteikolla 1- 10 jokaisen kisan jälkeen, ja luokitus on nähtävillä IJF:n sivuilta. Ensivuonna IJF- tuomarit ryhmitellään näiden arvostelujen perusteella kolmeen paremmuusluokkaan, noin 20 tuomaria/ryhmä.

Ensimmäistä kisapäivää vasten yöllä oli maanjäristys, tämän lisäksi aikaerosta toipuminen vie vanhemmiten näköjään kauemmin, eli huonosti nukutun yön jälkeen kisamatolle. Pisteet eivät sattuneet kohdalleen, ei millään, varoitukset onneksi paremmin. Joku vanhempi kollega sanoi aikanaan, että tuomarin pitää käydä paljain jaloin matolla. Tässä on kyllä perää, itselläni on ollut pieni tauko judogi päällä matolla käymisestä, tämä varmasti vaikutti osaltaan ensimmäisenä päivänä.

Ei paljoa paremmin nukutun yön jälkeen kohti lauantain haasteita. Päivä sujui jo huomattavasti paremmin, pisteisiin ei tullut yhtään korjausta, vain yksi herätys shidon antoon, ja vastaavasti yksi otetaistelu shido, pyyhittiin toiselta ottelijalta pois. Minun on vaikea erottaa, milloin antaa vain toiselle varoitus, elleivät ottelijat ota otetta, annan varoituksen mieluusti molemmille.

Lauantaina - 70 kg naisten pronssiottelussa tuomarikollega antoi ottelun lopuksi shidon ja hansokumaken väärin. Hän antoi ensin shidon valkealle ottelijalle, kun olisi pitänyt antaa hansoku, tämän jälkeen hän antoi siniselle shidon, ja korjasi valkean ottelijan varoituksen hansokumakeksi. Tässä vaiheessa pasmat olivat jo sekaisin, ja hän näytti vielä ensin valkean voittajaksi, toki korjasi heti erehdyksen. Meille oli sovittu palaveri viimeisen palkinnonjaon jälkeen. Palaveri myöhästyi, koska pj. Snijders oli kuulemma IJF:n presidentin puheilla. Palaverin päätteeksi tämä kollega pyydettiin sivuun, ja hänet "hyllytettiin", edellä mainitun johdosta. Aluksi vaikutti jopa siltä, että häneltä olisi jäänyt Jejun kisat väliin, mutta tästä peräännyttiin. Sunnuntain hän sai olla viltissä.

Sunnuntaina meidän matolla oteltiin enimmäkseen +78 ja -100 matseja. Päivä sujui mielestäni hyvin. Yksi ippon muutettiin wazariksi, ja yhden kerran kuului korvanapista shido blue, jonka olisin maten jälkeen toki antanut.

Aikaisin maanantaiaamuna alun perin nimetyt 15 tuomaria siirryimme Jejuun odottelemaan Korean Gran Prix-kisoja. Tuomarikokous oli keskiviikkoiltana. Tuomarikomission pj. Snijders oli lentänyt kotiin, tilalle tuli uusi Pan American edustaja argentiinalainen Ovidio Juan Garnero, lisäksi seuraavana päivänä oli tulossa vielä Bernd Achilles. Kokouksessaan kerrattiin Tokion kokouksen asiat, painotettiin edelleen, että aiheettomista rajan ylityksistä pitää varoittaa välittömästi. Pöytätuomarit eivät saa keskeyttää ottelua liian usein, puuttukaa vain selviin virheisiin mattotuomarin työskentelyssä. Pöytätuomareiden velvollisuus on huolehtia, että pistetaulu on oikein.

Päivän tuomitsemiset sujuivat melko mukavasti. Komissio pyyhki pois yhden yukon, jonka pöytätuomarit olisivat hyväksyneet. Lisäksi kollegat muuttivat yhden ipponin wazariksi. Ottelut oteltiin käytännössä aivan tyhjälle katsomolle.

Perjantaiaamun palaverissa Achilles käytti ensi kertaa IJF:n tuomarikomission refereeing directionin puhevaltaa, hänet oli ylennetty ko. vakanssiin edellisenä päivänä. Hänen mielestään tuomarit eivät olleet riittävän ankaria valehyökkäyksissä ja ulos menoissa.” Erityisesti olkaa ankaria, kun ottelijat ovat samasta maasta, eivätkä halua otella”. Päivä sujui hyvin, ja tuomitsin sen lopuksi +78 kg pronssiottelun ja -81 kg finaalin.

Arvosanat ovat tätä kirjoittaessa tiedossa niin Tokiosta kuin myös Jejusta. Oma sijoitus on keskikastissa. Jejusta heikompi arvosana, vaikka omasta mielestä olin siellä parempi, tosin aika monen muunkin arvosana tipahti Tokioon verrattuna.

Kari Neuvonen

    Jaa Facebookissa