Kuva: EJU

Tuomariraportti Tallinna European Judo Open 12.-13.10.2019

Kisoihin otti osaa 291 judokaa, joista 199 miestä ja 92 naista, ja he edustivat 35 kansallisuutta. Tuomarikomissiosta olivat paikalla tuomarijohtaja Alexandr ”Sasha” Jatskevitch ja Franky De Moor. Tuomareita oli mukana 25 kolmelle ottelualueelle, ts. kahdella matolla kahdeksan tuomaria ja yhdellä seitsemän. Suomen tuomareita edustivat Juha Vuorela ja Kari Neuvonen.

Perjantai-illan palaverissa suoritettiin nimenhuuto ylös nousten, koska mukana oli paljon uusia kasvoja. Säännöistä kerrattiin judogin korjaus, ja varoituksen antaminen sormella osoittaen vyön solmua, mikäli ottelija jättää judogin korjaamatta toisen kerran. Lauantaina oteltavissa kevyissä painoluokissa oli odotettavissa negatiivistä judoa, johon on tartuttava alusta alkaen sääntöjen puitteissa. Pisteiden annossa ei tarvitse hätäillä, odottakaa rauhassa suoritus loppuun, ennen pisteiden antoa. Valmentajaa saa varoittaa vain maten aikana. Mikäli torin heittotekniikka vaihtuu ottelualueen ulkopuolella, pitää julistaa heti mate. Uke saa tietysti tehdä välittömän vastaheiton, kun ottelijat ovat ulkona. Tuomarikolmikko hoitaa ottelun, komission jäsenet auttavat tarvittaessa. Suoraan hansoku makeen pitää aina kysyä komission mielipide. Koska kilpailut ovat olympiakarsinnat ottelijoille, on myös tuomareiden valmistauduttava ja keskityttävä huolella jokaiseen otteluun.

Sunnuntaiaamun palaverissa Sasha ja Franky pyysivät käyttämään vain radiota, kun mattotuomarin toimintaa haluttiin puuttua. Pyrkikää tekemään ratkaisut ”livenä”, vain epäselvät tilanteet on syytä tarkistaa nauhalta. Mattotuomarin on huolehdittava pistetaulun oikeellisuudesta, mutta avustavien myös seurattava, että taulu on oikein. Mikäli uke nostaa mattotilanteessa (kuristus tai käsilukko) torin ilmaan, julistetaan matte, vasta kun torin mikään ruumiinosa ei enää kosketa tatamia.

Karin kertomaa:
Kilpailuun valmistautuminen oli levollista, olihan edellisistä kansainvälisestä koitoksesta vain muutama viikko. Kisat lähtivätkin lauantaina käyntiin hyvin, varoitukset ja pisteet sattuivat hyvin kohdilleen, avustavien ei tarvinnut puuttua tuomarointiini. Tuomitsin matolla yksi, kuuden kollegan kanssa. Lauantaina olin keskellä yhdeksän ja avustavana 15 kertaa eli aika mukavasti saatiin tuomita. Sunnuntaina tuomitseminen jatkui levollisen mielin. Avustavat toki huomauttivat muutaman kerran varoitusten annosta. Lisäksi yksi wazari tarkistettiin myös komissaarin toimesta, matolla en sitä julistanut. Sunnuntaina ottelijoita oli vähemmän, joten olin keskellä viisi ja avustavana 12 kertaa.

Juhan kertomaa:
Tämän oli jo kolmas tasokas kisa neljän viikon sisällä. Näin ollen lähtökohdat tähän kisaviikonloppuun piti olla kohdallaan. Ensimmäisenä päivänä jälleen -66 kg sarjan ottelijoita. Ensimmäisessä ottelussa, jossa olin mattotuomarina, otteli vanha tuttuni Ranskan Loic Korval ja Venäjän Gevorg Karapetian. Ottelu oli tasaista ja tasapaksua vääntämistä. Ottelijat eivät saaneet suorituksia aikaiseksi ja varoitustili alkoi täyttyä kummallakin. Jatkoaikaa oli käyty kuusi minuuttia ja Korval aukaisi vyönsä sitoakseen sen paremmin. Tällöin tuomaritarkkailija ilmoitti, että tästä on annettava hänelle kolmas ja samalla ottelun päättävä varoitus. Tämä ei tietenkään miellyttänyt entistä arvokisamitalistia ja hän väittelikin tilanteesta jonkin aikaa tuomaritarkkailijan kanssa.

Sunnuntaina tuomitsin -100 ja +100 kg sarjojen otteluita. +100 sarjan ottelussa Ukrainan Gasyuk irrotti Italian D Arcon hihaotetta ja samalla heilutti kyynärpäällään todella kovan iskun D Arcoa naamaan. Italialainen tuupertui tatamiin. Tuomaritarkkailijan päätöksen jälkeen ukrainalainen tuomittiin hävinneeksi suoralla hansokumakella. Päivän päätteeksi olin mattotuomarina -70 kg sarjan pronssiottelussa.

Kari Neuvonen ja Juha Vuorela

    Jaa Facebookissa