Tuomariraportti Sveitsin avoimista 22.-23.3.2014

Kisoissa oli n. 180 ottelijaa 16 eri maasta. Sekä tuomareita 14 viidestä maasta. Ottelualueta oli 3 ja kisat oteltiin mattotuomari ja avustavat videon takana systeemillä. Yksi suomalainen ottelija Faye Njie, hän otteli M-73 sarjassa, joka oli kisojen isoin sarja 33 ottelijalla. Faye otteli voitot kahdella ensimmäisellä kierroksella, ensin isäntämään Diethelm ja toisessa ottelussa Monacon Blanc. Kolmannessa ottelussa Faye sai vastaansa saksalaisen Schirran, jota vastaan tuli tappio. Schirra hävisi seuraavan ottelun joka tiesi sitä että myös Fayen ottelut oli ohi.

Tuomaripalaveri käytiin perjantaina kisahotellilla klo 20. Palaveri oli lyhyt mutta sekava, koska se käytiin englanniksi, ranskaksi, sekä saksaksi. Pääsisältö oli lyhyt uusien sääntöjen kertaus, eli antakaa otella rajatilanteet loppuun, mutta selkeistä rajatilannerikoista on annettava rangaistus. Myös todellisten hyökkäysten ja valehyökkäysten tunnistamista painotettiin, sekä käskettiin rankaisemaan valehyökkäyksistä. Pukujen osalta todettiin että mennään vanhalla pukusäännöllä ja päätuomari Marc Decroux lupasi tarkistaa ennen lauantain otteluiden alkua onko järjestäjillä pukukontrollia vai ei. Selkeästi liian pienet puvut kehotettiin tarkistamaan ennen kuin ottelija tulee ottelualueelle ja ne on kehotettava vaihtamaan, jos kuitenkaan liian pientä pukua ei huomata ajoissa ja ottelija tulee ottelemaan sellaisella, Hansoku-make. Lauantain aikana kävi selväksi, ettei pukukontrollia ole ja varsinkin matolla yksi oli ollut paljon ongelmia pukujen kanssa. Samuli tuomitsi matolla kolme, jossa mittailimme viikonlopun aikana muutamia pukuja joiden todettiin kuitenkin olevan vanhojen sääntöjen mukaisia.

Matolla kolme oli Samuli lisäksi 4 muuta tuomaria, kaksi Ruotsista ja kaksi Sveitsistä. Otimme yhden matsin kerrallaan mattotuomarina ja 20 min välein vaihtui yksi kolmesta tuomarista, eli rytmi oli 60 min töitä ja 40 min huilia. Kisat sujuivat omalta osaltani kohtuullisesti, vaikka vaikeuksia oli yhteisen linjan löytämisessä varoituksien suhteen, varsinkin rajatilanteissa, valehyökkäyksissä ja yhdellä kädellä ottelemisessa, oli Sveitsin ja Ruotsin tulkinnoissa eroa ja koetin sopeutua siihen sekaan. Pari ottelua meni lauantaina jatkoajalle omalla mattovuorolla, toinen päättyi pistesuoritukseen, mutta toiseen ei meinannut löytyä sitä varoituksen paikkaakaan, tai oli minun mielestäni, mutta pöydän takaa puisteltiin päätä. Ottelu päättyi n. 8 min taistelun jälkeen valehyökkäykseen.

Kaj-Peter tuomaroi matolla kaksi, hänen kommentit lauantain otteluista. Kaj-Peterin lisäksi matolla oli 3 muuta tuomaria, yksi Ruotsista, sekä kaksi Sveitsistä. Kierto meni seuraavasti 60 min mutta 30 min tauolla. Lauantain ottelut menivät hyvin lukuun ottamatta pronssiottelua, jossa paikallinen otteli ja matsi oli tasainen eikä juuri varoituksien paikkojakaan ollut, kunnes tuli sellainen epäselvä tilanne jossa annettiin väkisin hansoku ja itse olin sellaisessa kulmassa ottelijoihin nähden, että olin varma siitä, jalkaan tarttumista ei sattunut ja video ei antanut tukea sille. Tästä huolimatta vastaava päätti tuomioksi HM, se hieman raapaisi.

Sunnuntaina matolla kolme käytiin vain M-81 sarja ja ottelut oli ennen puoltapäivää ohi. Shidoja jaettiin ehkä aavistuksen herkemmin kuin lauantaina oli jaettu. Muuten ei sunnuntain otteluista ole juuri sanottavaa. Sunnuntai meni myös matolla kaksi hyvin lukuunottamatta ottelua mikä meni ja 3-2 shidoon asti jonka halusin päättää vajaan minuutti ennen ajan päättymistä. Mutta kulmat halusivat ajan loppumisen päättävän ottelun, kun kysyin ottelun jälkeen perustelua siihen. Heidänkin mielestä oli huono ottelu, jokin siinä oli mikä antoi jatkaa.

Mitaliotteluita meille kertyi seuraavasti. Samuli lauantaina 3 pronssiottelua avustavana, sekä 1 mattotuomarina, sekä N-48 finaalin mattotuomariksi. Sunnuntaina avustavana 2 pronssiottelussa, sekä yhden pronssiottelun matolla. Kaj-Peter oli lauantaina 2 pronssiottelua avustavana, sekä yhden matolla. Finaaleissa 2 ottelua avustavana. Sunnuntaina 1 pronssiottelu avustavana, sekä finaaleissa 1 avustavana ja 1 mattotuomarina.

Kaj-Peter Pesonen ja Samuli Kipronen

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa