Tuomariraportti Sofian European Openista 1.-2.2.2020

Tuomariraportti Euroopan Openista Sofiasta 1.-2.2.2020

 

Miesten Euroopan Openiin oli saapunut 230 ottelijaa 30 maasta. Ottelut käytiin kolmella matolla, tuomareita oli 28, joista minun ryhmässäni kymmenen, joten kovin pitkiä päiviä ei ollut odotettavissa.

 

Kilpailun tuomaripalaverissa totesivat päälliköt Franky de Moor ja Franz Ocko, että koska mikään ei ole muuttunut, ei sääntöjä tarvitse kerrata.

 

Omalta osaltani tekemiseni oli normaalia, mattotuomarina pysyin rauhallisena ja harkitsin julistukseni huolella. Pari kertaa pyysin apuja pöytätuomareilta, kerran minusta poispäin kääntyneen alastulon ja kerran passiivisuuden varmistamiseksi. Pöytätuomarit olivat hereillä ja sain hetikohta vastauksen kysymykseeni vanhaan hyvään tapaan nyökkäyksinä. Itsekin olin pöytätuomarina aktiivinen vastaten mattotuomarin kysymyksiin nyökkäämällä tai pään puistamisella. Toisinaan piti kuitenkin ottaa järeämmät aseet käyttöön ja näyttää varoituksen syy käsimerkillä. Erään kerran pöytätuomarit antoivat radiolla varoituskäskyn yksipuolisesta otteesta kesken tilanteen. Jututin heitä matsin jälkeen ja pyysin antamaan ohjeet maten aikana. Ei ottelijoita tarvitse pysäyttää aina itse teosta, vaan on odotettava tilanne loppuun, mikäli vastapuoli on onnistunut saamaan esimerkiksi edun ne-wazassa.

 

Sunnuntaiaamun tuomaripalaverissa pyydettiin pöytätuomareita olemaan aktiivisia ja vastaamaan mattotuomarin kysymykseen. Muuten tuomaripäälliköt olivat tyytyväisiä tuomarointiin.

 

Suurin ero tuomaroinnissa tällä tasolla IJF: n tasoon verrattuna oli varoituksien annossa. Minusta nimittäin valehyökkäysvaroituksien tulkinnassa tässä kisassa oli huomattavasti löysempi linja IJF:n judo tourin kisoihin verrattuna. 

 

Tämä kisa täytti paikkansa eurooppalaisille IJF Judo World Tourin tuomareille määrättynä yhtenä EJU:n kisana ja oli sopivan rento valmistautumiskisa kevään varsinaisia mittelöitä varten.

 

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa