Tuomariraportti Sindelfingenin aikuisten Eurooppa-cupista 20.-21.7.2013

Paikalle oli tullut 240 kilpailijaa 32 maasta. Ottelut oteltiin neljällä tatamilla. Tuomareita oli paikalla 20 kpl. Eju:n tuomarikomissiosta paikalla olivat Turkin Metin Özkan ja Slovenian Franc Ocko. Apunaan heillä oli kaksi Saksan tuomarikomission kokenutta tuomaria Hans-Werner Kraemer ja Stephan Bode.

Tuomaripalaveri pidettiin Eurooppa-cup-tyyliin la-aamulla. Öckanin viesti oli varoituksien antaminen, niiden oikea-aikaisuus ja oikeilla näytöillä julistaminen. Ocko puolestaan painotti kolmikon yhteistyön tärkeyttä. Tuomarikierrosta todettiin se, että numeroarvontaa ei käytetä alkuotteluissa. Jokainen on nelisen ottelua avustavina ja tuomitsee sitten pari kertaa mattotuomarina. Omanmaalaisia ei tuomita mattotuomarina, avustavana saa olla. Mattojemme vastaavat tuomarit nimettiin ja ilokseni olin tatami-kolmosen vastaava tuomari - ensimmäistä kertaa tämän tasoisen ulkomaisen kilpailun tatamivastaavana. Kävimme ryhmämme kanssa ennen otteluita läpi videolaitteiston käytön, yhteistyötavat ja kiertojärjestyksen. Korvanappeja ei ollut ja avustava videokamera kuvasi tatamia vierestämme, joten se toinen kuvakulma jäi siten näkemättä.

Avasin kilpailun omalla tatamillamme muutamalla varoituksella ja parilla waza-ari-awazate ippon julistuksella. Hyvä alku siis päivälle. Tuomarointini sujuivat suhteellisen varmoissa merkeissä - pari tilannetta piti varmistaa oivilta avustavilta, koska alastulot suuntautuivat minusta poispäin. Rauhallisuuteni säilyi ja etäisyys ottelijoihin pysyi sopivana. Lisäksi yhteistyö toimi avustavien kanssa erinomaisesti. Finaaleissa sain olla -66 Saksa-Italia kultaottelun mattotuomarina. Judo ei ollut mitään kaunista ko. ottelussa - taktista kylläkin ja annoimme yhteistyökykyisten avustavien kanssa varsinaisella otteluajalla kolme shidoa kummallekin. Jatkoajalla onnistui saksalainen sidonnassaan ja pokkasi sarjan voiton. Lähdin jälleen tuohon finaaliin näyttämään parasta osaamistani ja nauttimaan eturivin katselupaikasta tietäen selviäväni tehtävästä hyvin. Niin kävikin ja matsin jälkeen sainkin muutamia olalle taputuksia hyvin tehdystä työstä vaikean ottelun tuomarina. Tästä oli siis rohkaisevaa lähteä sunnuntain otteluihin.

Sunnuntain palaverissa Özkan muistutti pisteiden annosta kerraten niiden arvosteluasteikon. Liäksi hän muistutti, että tuomarin pitää kontrolloida ottelu alusta loppuun, joku kun oli kuulemma (minäkin kerran) pyytänyt ottelijat ottelualueelle, vaikka he olivat kilpailualueelle vasta tulossa. Lisäksi hän toivoi, ettei videolta tarkasteta jokaista tilannetta, vaan ne joissa on epäselvyyksiä, koska tarkastaminen keskeyttää monesti ottelun. Ocko toivoi, että tilanteet odotetaan rajalla loppuun ennen matea ja ettei mattotuomari sijoittuisi avustavien ja kameran näkölinjoille. Saksan komission pj Bode toivoi, että puuttuisimme tiukemmin valmentajien huutoihin ottelun aikana. Lauantaina ajettiin esimerkiksi yksi italialainen valmentaja katsomoon. Tämä ei kuitenkaan riittänyt, sillä hän yritti tulla valmentamaan edelleen.

Sunnuntain alkuottelut sujuivat edelleen normisti hyvässä yhteistyössä avustavien kanssa eikä mitään ihmeellisyyksiä tapahtunut. Varoituslinja pysyi anteliaana ja sijoittuminen säilyi noin neljässä metrissä, joten näin alastulot hyvin. Finaaleissa sain tuomita -81 saksalaisten välisen pronssimatsin: tasaväkiset ottelijat ottelivat taktisesti otteista taistellen ja yhden puolen otteessa vääntäen, välillä koviakin käsivarsitällejä toistensa korville jakaen. Sininen sai heitettyä kerran suorituksen arvoisesti ja valkoinen jäi kiinni rikkeistä neljä kertaa - noin minuutti ennen loppua julistin valkoiselle hansokun ylikävelemisestä ja voiton siniselle. Naisten -70 finaalissa vastassa olivat italialainen ja slovenialainen ottelija ja kas kummaa italialaisen valmentajana "erikoisluvalla" se lauantaina katsomoon ajettu valmentaja. Slovenialainen otti heti alusta tahtipuikon käteensä ja määräsi ottelun tahdin lähes täysin italialaisen pääasiassa yrittäessä saada otetta. Slovenialaisen painostus palkittiin wazarin arvoisena heittona. Loppuun vielä parit "pakolliset" ottelua johtavan ottelijan valehyökkäys/päkitysvaroitukset ja sekä ottelijoiden että minun osaltani turnaus oli paketissa.

Viikonlopusta jäi hyvä mieli. Pystyin löytämään lähes saman, rennon mutta valppaan, olotilan kuin parisen viikkoa sitten Tallinnan EM:issä ja yhteistyö pelasi avustavien kanssa hyvin. Luotin itseeni ja avustaviin tuomareihin ja pystyin ainakin palautteen perusteella myös auttamaan tiukoissa ja vaikeissa otteluissa mattotuomaria elekielellä.

Veli-Matti Karinkanta

IJF- A-tuomari

Uutiskategoria

Jaa Facebookissa