Tuomariraportti Rooman European Openista 16.-17.2.2019

Kokous oli perinteisesti ennen kisoja perjantai-iltana. Paikalla olivat tuomarikomissiosta Franky De Moor ja Pasquale Chyurlia. De Moor toivotti meidät tervetulleiksi kisoihin ja toivoi menestystä sekä suoritti nimenhuudon. Meitä tuomareita oli paikalla 21 eli 7 tuomaria tatamia kohden. Kisoissa oli mukana 46 kansallisuutta, ottelijoita 276 miestä, joten melko sopivasti otteluita oli tulossa tuomittavaksi

Aluksi Franky De Moor kertoi hyvät uutiset. Ne olivat, että säännöt eivät ole muuttuneet.

Huomiota pyydettiin kiinnittämään seuraaviin asioihin:

•        Videoita ei tarvitse katsoa jokaisessa tilanteessa. Luottakaa itseenne selkeissä tilanteissa. Vain epäselvissä tilanteissa tarkistetaan videoilta.

•        Ei näytetä videotarkistuksen käsimerkkiä. Tätä käytetään vain IJF:n kilpailuissa.

•        Pyritään nopeisiin päätöksiin, ettei häiritä ottelun rytmiä.

•        Suoriin hansokumake tilanteisiin on pyydettävä komission mielipide.

•        Radioviestejä ei pidä tehdä kesken tilanteen.

•        Tässä kilpailussa jaetaan olympiakarsintapisteitä, joten olkaa tarkkana.

•        Komission antamalla palautteella on tarkoitus kehittää tuomaritoimintaa.

Aloitin lauantain tuomaroinnin odottavassa tunnelmissa, koska edellisistä kv-kisasta oli aikaa yli 2 kuukautta ja kotimaassakin tuomarointini oli ennen tätä kisaa aika vähäistä.

Lauantain ottelualueellamme käytiin 66-painoluokan otteluita. Pääsin mattotuomariksi päivän ensimmäiseen otteluun. Ottelu päättyi varsinaisella otteluajalla varoituksin 3 – 2. Eräässä ottelussa ottelija menetti tajuntansa kuristustilanteessa ja tuomari julisti ipponin. Ottelun jälkeen De Moor antoi mattotuomarille kovasti palautetta tilanteesta. Tilanteessa oli hänen mielestään tapahtunut nykysääntöjen vastainen jalan venytys. Ottelu olisi pitänyt keskeyttää ja antaa varoitus kuristuksen tekijälle. Tuomarin mielestä kuristajan ote jalasta muuttui vääräksi vasta ipponin julistamisen jälkeen, jolloin tarkkailijat näkivät tilanteen.

Sunnuntaiaamun palaverissa saimme kritiikkiä liian monesta jatkoajalle päästetystä ottelusta. Jatkoaikaotteluita oli lauantaina yhteensä 34. Kun varsinaisella otteluajalla ollaan varoituksissa tilanteessa 2 – 2 ja melko pian jatkoajan alettua annetaan kolmas ratkaiseva varoitus, ollaan tällöin aivan turhaan päästetty ottelu jatkoajalle.

Sunnuntaina ottelualueellamme käytiin 90-sarjan otteluita. Tällä kertaa viereisellä tatamilla tapahtui vastaavanlainen kuristus väärällä otteella jalasta kuin oli tapahtunut lauantainakin. Palaute oli myös yhtä ”rakentavaa”.

Päätöspalaverissa oltiin tyytyväisiä jatkoaikaotteluiden määrään. Sunnuntaina niitä oli ollut enää vain 10.

Kisajärjestelyt toimivat hyvin. Olen ollut tässä kisassa tuomarina 6 kertaa. Kisapaikka ja majoituspaikat ovat tulleet tutuiksi. Hotellini oli vain 3 kilometrin päässä kisahallilta. Sopiva matka kävellä aamuin illoin ja haukata samalla happea. Varsinkin, kun sää oli keväisen lämmin. Tämä kisa antoi hyvän startin tuleviin kevään kisoihin.

Kiitokset Judoliittoon Tuulalle matkajärjestelyistä!

Juha Vuorela

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa