Tuomariraportti Romanian Euroopan avoimista 30.-31.5.2015

Perjantai-illan palaverista vastasivat Marian Hecka ja Pasquale Chyrlia. Komissaarit olivat olleet edellisenä viikonloppuna Espanjan junnujen Euroopan Cupissa tarkkailijoina ja kertoivat heti kättelyssä olevansa pettyneitä ko. kisan tuomarointiin ja toivoivat tästä viikonlopusta tulevan parempi. Kritiikkinä he kertoivat tuomareiden varoituskäytäntöjen ailahdelleen liiaksi: välillä oltiin liian tiukkoja ja välillä annettiin matsien jatkua varotuksetta aivan liian pitkään. Vaihteluita oli ollut niin otteluiden kuin yhden ottelun sisällä. Yhden käden otteessa oli annettu otella liian kauan varoituksetta. Tuomareilla oli ollut myös vaikeuksia tulkita kumpi saa varoituksen rajan ylityksissä: työntäjä vai yliastuja? Negatiiviseen judoon puuttumisessa oli ollut kaikenkaikkiaan vaikeuksia. Valmentajat olivat myös käyttäytyneet huonosti, eivätkä tuomarit olleet puuttuneet asiaan riittävän tiukasti.

Näiden lisäksi kerrattiin myös sillan muuttunut määritelmä: riittää, että uke taivuttaa vartaloaan kaarelle tai tulee alas päälleen alastulon estämiseksi. Seurauksena tästä on vastustajalle ippon. Myös mattoon jatkuneista wakigatameista pitää rangaista hansokulla. Kravattiotteen saa tehdämatossa, mutta pystyssä tehtynä pitää keskeyttää hyökkäys mattella. Samoin pitää toimia, mikäli ottelija tekee karhunhalauksen ilman sitä edeltävää kunnollista kumikataa. Alastulo kyynäpäilleen, siten että alaselkä kastuu, tulee tulkita tilanteen mukaan joko yukoksi tai wazariksi tai "kinsaksi". Ipponin julistaminen tilanteesta on mahdotonta. Ipponin määritelmässä ei lue enää, että alastulon on tultava suurimmaksi osaksi selälleen. Siksi kovalla voimalla, kontrollilla, nopeudella ja kunnon iskeytymisellä tatamiin jotenkin selälleen, huom. ei olkapäälleen tai niskalleen, vaan selälleen tulevat heidot voidaan julistaa ipponeiksi. Mikään rullaava alastulo ei voi olla ippon, vaan ne on julistettava wazareiksi.

Tuomariryhmäämme tuli seitsemän tuomaria ja matollamme ottelivat -63 ja -48 naiset. Päivän pituus ja tuomittujen otteluiden määrä jäi naurettavan pieneksi, vain viisi tuomittua ottelua mattotuomarina alkuotteluissa. Ensimmäinen tuomitsemani ottelu päättyi pelkästään yhteen shidoon- enemmän kai olisi pitänyt antaa. Muissa tuli tapahtumia enemmän, mutta eivät ne ottelut normiotteluista mitenkään eronneet eikä tuomarointi ollut normaalia kummenpaa. Ryhmämme kommunikaatio toimi hyvin ja oli helppo tuomita.

Päivän finaaleista kannattanee mainita eräs ikävä tapahtuma. Kyse oli 48 finaalista, jossa olin pöytätuomarina. Romanian ottelija oli vielä viimeisillä sekunneilla johdossa ottelua varoituksella 2-3 tilanteessa, kun hänen vastustajansa teki viimeisenä oljenkortenaan polviseoinagen. Romanialainen passasi tämän pyöräyttämällä vastustajansa nurin jalasta tarttumalla. Sanoimme toisen pöytätuomarin kanssa yhtäaikaa, että "hansokumake" ja totesimme tilanteen videolta vielä kertaalleen. Mattotuomari ei asiaan reagoinut, vaan antoi viimeisten parin sekunnin kulua ja komensi soremaden. Koska meitä on neuvottu kysymään varmistus tällaisissa tilanteissa aina komissaareilta, teimme niin nytkin. Yllätys oli melkoinen, kun Hefka puisteli päätään ja sanoi ettei hansokua saa antaa!

Sain tuomita 63 pronssimatsin, joka oli alankomaalaisen ja brittinaisen yhteenotto. Ensiksimainittu repi ja raastoi esittämättä juurikaan judollisia hyökkäyksiä toisen tullessa perässä. Matsia edettiin tasavaroituksin kahteen shidoon saakka. Ottelun loppupuolella alankomaalainen onnistui kaatamaan vastustajansa minusta poispäin, joten en nähnyt kunnolla alastuloa. Katsahdin pöytätuomariin, joka nyökkäsi ja julistin yukon. Yllätys oli kuitenkin heti perään melkoinen, kun sama kaksikko käski perua yukon. Tekivät siis aikamoisen killerin minulle. Ottelu eteni tasatilanteessa viimeisille sekunneille, jolloin brittinainen hyökkäsi ottelualueen rajalla. Alankomaalainen tuli alas ylävartalon kylkiosalle, mutta alavartalo kääntyneenä tatamiin. Julistin yukon ja soremaden, koska aika päättyi samalla. Alankomaalainen protestoi tuomiota, joten odotin pöytätuomareiden tarkistavan tilanteen videolta. Niin he tekivätkin ja pyysivät minua julistamaan voittajan. Tilannetta heiltä kysessäni he totesivat, etteivät voineet nähdä alastuloa kunnolla, koska videotarkkailukameroita oli ainoastaan yksi ja sekin kuvasi ottelijoita pöytätuomareiden vierestä ja alastulo tapahtui kamerasta poispäin. Minulla oli siis ollut paras näköala alastuloon.

Sunnuntaiaamun palaverissa Hefka ja Chyrlia ryöpyttivät tuomareita kunnolla perusasioista: Tatamille oltiin tultu liian myöhään. Ottelu oli aloitettu, vaikkei paikalla ollut kuin toinen pöytätuomari. Golden scorelle oli päästetty otteluita, joita sinne ei olisi haluttu eli negatiivisen judon esimerkkiotteluita. Pöytätuomarit olivat myös tarkastaneet liikaa päivänselviä tilanteita videolta. Itsekin tein kerran niin, koska halusin nähdä millaisesta otteesta seoinage lopulta lähti. Koska tarkkailijat näkivät täsmälleen saman videon näytön kuin minäkin tilannetta kelatessani, saattoivat he tulkita sen epävarmuudeksi selvässä wazarin arvoisessa alastulossa. Mielestäni tarkkailijan on erittäin huono vetää sen perusteella johtopäätöksiä tuomarin hyvyydestä. Lisäksi mainittiin, ettei ottelualueen ulkopuolella alkavia ne-wazaliikeitä saa hyväksyä, vaan matte pitää komentaa ajoissa.

Tatamillamme ottelivat -70 kg naiset ja yli 100 kg miehet. Tuomittujen otteluiden saldo jäi yhtä vähäiseksi kuin lauantainakin. Eräässä -70 kg ottelussa tapahtui goshi-shime-tilanne. Tori veti kauluksesta ja runttasi lonkkaa uken niskaan ja koska näin kauluksen olevan hyvin hollilla, annoin tilanteen jatkua. Uke lopetti liikkumisen ja mietin onko kuristettava vielä tajuissaan. Tilanteessa oli kaksi vaihtoehtoa, joko julistan matten, kuten tein aikoinaan British Openissa ja sain risuja, koska en havainnut riittävän ajoissa uken menettäneen tajuntansa tai julistan ipponin, koska oletan uke menettäneen tajuntansa. Koska uke ei liikkunut, julistin ipponin, mutta viivytin soremadea. Ipponin kuullessaan tori hölläsi otteensa ja nousi pystyyn ja uke tämän perässä. Peruin ipponin ja julistin matten... ja ottelu jatkui.. Kyllä harmitti! Matte olisi ollut tässä tilanteessa oikea ratkaisu, koska tilanne oli pysähtynyt. Toisaalta taas, jos uke olisi ollut tajuton, olisin vaarantanut ottelijan terveyden, mikä olisi ollut todella suuri virhe. Finaaleissa tuomitsin alle 70 pronssiottelun, josta ei ole mitään erityistä sanottavaa.

Tuomarointi tuntui hyvältä ja yhteistyö ryhmämme kanssa oli mallikasta. Finaliosiossa oli hieman vaikeampi tuomita "outojen" tuomareiden kanssa. Tuomittujen otteluiden määrä jäi liian vähäiseksi suuren tuomarimäärän ja matollemme määrättyjen vähäväkisten painoluokkien takia. Lisäksi tuo kuristushässäkkä olisi pitänyt onnistua hoitaa paremmin. Enemmistö tuomareista sai luokitukseksi kuutosen, myös minä. Tavoite oli valmistautua Euroopan kisoihin ja parantaa edellistä luokitusta. Luokitus ei noussut, mutta rutiinia tuli lisää. Pitää katsoa ottelut videolta ja vahvistaa vahvuuksia ja parantaa heikkouksia, niin eiköhän luokitus siitä nouse.

Veli-Matti Karinkanta

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa