Tuomariraportti PM-kisat Islannissa 9.-10.5.2015

Tämän vuoden PM-kisat pidettiin Islannissa Reykjavikissa 9.-10.5.2015. Kisat keräsivät 250 osanottajaa Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Islannista, Tanskasta ja Färsaarilta. Ikäluokkia oli U18 ikäluokasta veteraaneihin. Tämä oli suurin koskaan Islannissa järjestetty judokilpailu. Suomalaistuomareina olivat Merja Hakamäki, Mika Korpelainen ja Juha Vuorela. Tuomareita oli paikalla 12 ja ottelut käytiin kahdella ottelualueella. Kisat näkyivät myös Islannin TV:n urheilu-uutisissa.

Perjantai-iltana pidettiin ensimmäinen Pohjoismainen tuomarikomissioiden puheenjohtajien kokous. Kokouksessa keskustelimme seuraavista asioista:

  • Pyritään siihen, että kutsumme EJU:n tuomarikomission jäsenen seminaareihimme vuorovuosina. Henk Plugge tulee Norjaan 5.-6.9.2015 ja kaikki pohjoismaat saavat kutsun tilaisuuteen. Ruotsi pyrkii järjestämään 2016 seminaarin Lundissa Budo Nordi Cupn yhteydessä. EJU:n komissiosta kutsutaan Franky De Moor tai Bernd Achilles.
  • 2015 SWOP:iin ulkomaisilla tuomareilla pitää olla kv-tuomarilisenssi. Kansallisia tuomareita ei hyväksytä.
  • Kukin pohjoismaa lähettää tiedon kilpailuista, joihin tulevia kv-tuomariehdokkaita kannattaa lähettää.

Kokouksessa vertailtiin alle 11-vuotiaiden kansallisia ottelusääntöjä. Suomen ja Ruotsin säännöt olivat samankaltaiset. Tanskassa ei ole erillisiä sääntöjä alle 11-vuotiaille, mutta alle 18-vuotiailta kansetsu-waza on kielletty. Norjassa kilpailuissa ei julkisteta tuloksia (kaikki urheilulajit) alle 13-vuotiaissa eikä alle 13-vuotiaille ole kirjoitettuja ottelusääntöjä. Islannissa ei järjestetä kilpailuita alle 11-vuotiaille, mutta judoseurat voivat järjestää omia salikisoja ja kisoissa ottelua voidaan jatkaa nopean ipponin jälkeen.

Merjan kommentit:

Kisat olivat hyvin järjestetyt. Isäntäväki oli ystävällistä ja pohjoismainen yhteistyö hedelmällistä. Kaipaamaan jäin kuitenkin kunkin maan ykkösottelijoita, jolloin voitaisiin todella ratkoa kuka on pohjolan paras kussakin sarjassa. Oli rentouttavaa ja mukavaa tuomaroida stressittömässä ympäristössä tuttujen tuomareiden kanssa rennossa ilmapiirissä.

Veteraanien sarja tuotti minulle aluksi vaikeuksia. Miten tuomita erittäin kilpailuhaluista veteraania, jolla ei ole sääntötuntemusta. Silloin ajattelin, että parasta tuomita niin, että kumpikaan ei loukkaa itseään ja parempi ottelija voittaa, tietenkin säännöt huomioiden.

Mikan kommentit:

Mukavat kisat valmistautuessani syksyn kovempiin koitoksiin. Lauantain tuomioni menivät itse arviointina lähes nappiin. Ei yhtään ”kärpästä”, eikä ”herätyksiä” koko päivänä. Muutenkin tatamilla oli jostakin syystä tavallista rennompi olo ja fiilis.

Sunnuntain matseissa sitten jouduin aivan lopussa korjaamaan antamani ipponin yukoksi. Mielestäni vauhdikkaan ”junttanoston” päätteeksi näin uken alastulon paremmin kuin avustavat tuomarit, mutta se siitä.

Hyvät kisat, mutta jos jotain risuja pitäisi antaa, niin kaksi pohjoismaista kollegaani, Dick ja Sven-Åke häärivät aika-ajoin mielestäni liikaa molemmilla matoilla avustavien tuomareiden takana antaen omia kommenttejaan ja näkemyksiään tapahtuneista tuomioista..

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa