Tuomariraportti, PM-kilpailut, Hillerrod, Tanska 26. – 27.5.2018

Tanskan PM kisoissa oli reilut 500 kilpailijaa, eli ihan hyvä ottelijamäärä.

Lauantaiaamun palaverissa käytiin pikaisesti läpi, miten pisteytyksiä annetaan vääristä otteista ja alastuloista ja kehotettiin tuomarikolmikkoa tekemään yhteistyötä ja käyttämään radiota kommunikointiin. Tatameja oli 4, joten tuomariryhmiä oli myös 4. Ryhmissä oli 5-6 tuomaria.

Meidän ryhmässä oli Jesper Gordon, Sofie Damberg, Radwan, Steen Denmant, Sandor Magyar ja minä. Ensimmäisessä setissä keskellä oli vähän levoton fiilis, mutta se meni pikaisesti ohi. Yhdessä ottelussa, jossa olin keskellä, ruotsalainen tyttö johti wasarilla, mutta heti seuraavasta hajimesta aloitti yksipuolisella otteella ja ei yrittänyt mitään, vaan esti toisen tekemistä. Annoin shidon. Hänellä oli jo yksi shido pohjalla rajan ylityksestä. Otteluaikaa oli jäljellä pari minuuttia, aikaa kului noin minuutti, kun sama ottelija astui rajan yli tekemättä mitään. Sanoin Mate ja katsoin avustavia tuomareita, he nyökkäsivät, että olivat samaa mieltä, joten kolmas varoitus ja hansu. Ottelun jälkeen päätuomari Jesper ja Steen sanoivat, että ei ole hyvä, että ottelija, joka ei ole tehnyt pistesuoritusta voittaa ottelun. Mutta sanoivat heti perään, että varoitukset olivat kyllä oikein.

Meidän ryhmässä eräs tuomarikollega ei käyttänyt radiota ja kyseenalaisti avustavien tuomarien korjaukset / varoitukset. Hänelle siitä myös huomautettiin, mutta otti asian henkilökohtaisena loukkauksena.

Pääsin tuomaroimaan pari finaalimatsia. Päivästä jäi hyvä maku.

Sunnuntaina oli lyhyt palaveri aamulla, jossa painotettiin edelleen tuomarien yhteistyötä ja radion käyttöä. Käytiin myös joukkuekisan manooverit läpi. Meidät siirrettiin kakkosmatolle koko ryhmä, koska siellä oli ollut ongelmia tuomaritoiminnassa. Aamu lähti hyvän käyntiin ja tuomarointi tuntui hyvältä. Pari wasaria korjattiin ipponeiksi. Eli siltä osin meni hyvin. Tämä tuomarikollega, jolle huomautettiin radion käytöstä ja tiimityöskentelystä, jatkoi elelleen samaan malliin ja kyseenalaisti avustavien tuomareiden mielipiteet ja tuli useasti vielä kysymään, miksi joku tuomio / varoitus annettiin.

1 tatamilla tuli joku hässäkkä, kun suomalainen ottelija oli sidonnassa/käsilukkotilanteessa, meni tuomari siirtämään ottelijan jalan, jonka jälkeen toinen sai käsilukon ja suomalainen ottelija loukkasi kätensä siinä tilanteessa. Tilanne aiheutti suuren tunnekuohun valmentajissa ja siitä käytiin päätuomarin kanssa pitkää keskustelua ja videotarkistusta, mitä oli tapahtunut. Ko. tuomari ei enää kyseisen ottelun jälkeen tuomaroinut kisassa.

Joukkuekisassa oli idea, että ottelevien joukkueiden maasta ei saanut olla tuomareita. Kuitenkin ensimmäiseen joukkuekisaan, jossa oli Ruotsi ja Tanska vastakkain, oli ruotsalainen tuomari Dick Johansson menossa tuomaroimaan, huomautin asiasta päätuomarille ja hänet otettiin matolta pois.

Kisoissa oli yllättävän iso tasoero tuomareiden osalta ja monia ihmeellisiä tuomioita tuli.  Näin ei saisi olla tämän tasoisessa kisassa.

Kisojen jälkeen pidettiin loppuyhteenveto päivistä ja kun mainittiin turhista kävelyistä tuomaripöydän eteen kyselemään, miksi joku tuomio muutettiin tai varoituksen antamisista tai korjauksista, painotettiin, että radio oli sitä varten, että sitä käytetään. Tämän jälkeen alkoikin melkoinen kalabaliikki, kun meidän maton vanhempi tuomarikollega koki, että häntä loukattiin ja ammattitaitoaan kyseenalaistettiin. Tilanne saatiin hetken päästä rauhoitettua ja saatiin palaveri päätökseen.

Kisoista jäi vähän semmoinen kyläkisafiilis, vaikka järjestelyt toimivatkin hyvin.

 

Jouni Kähärä

Uutiskategoriat

Jaa Facebookissa